НЕМАЧКА ПОСЛАЛА ЈАСНУ ПОРУКУ СРБИЈИ: Ако неко хоће у ЕУ…

NEMAČKA POSLALA JASNU PORUKU SRBIJI: Ako neko hoće u EU…

18 juna 2020

Predstavnici Srbije i Prištine spremaju se za odlazak u Vašington, na poziv Grenela. Tema: Kosovo. Oglasila se Nemačka.

Najavljeni sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu jasno pokazuje koliko su se se u poslednje vreme SAD i Evropska unija udaljile od zajedničkog angažmana na Balkanu, gde su decenijama sledile iste političke ciljeve, piše dnevnik „Noje ciriher cajtung“.„Da administracija američkog predsednika Donalda Trampa po svaku cenu želi da postigne napredak u komplikovanim odnosima Srbije i Kosova već je duže vreme očigledno. Od spoljnopolitičkog uspeha, koji bi uz to EU i multilateralnu diplomatiju predstavio u lošem svetlu, očekuje se vetar u leđa za jesenju izbornu kampanju“, piše švajcarski dnevnik.

List primećuje da je veoma interesantan trenutak koji je Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izabrao da objavi svoju inicijativu. „U Srbiji se narednog vikenda održavaju parlamentarni izbori. Pa iako niko ne sumnja u pobedu Srpske napredne stranke predsednika Aleksandra Vučića, najava jedne u unutrašnjepolitičkom smislu tako delikatne inicijative, isto je što i prejudiciranje ishoda izbora“, piše NZZ.

S druge strane, na Kosovu je situacija i dalje nestabilna, piše švajcarski dnevnik, ukazujući na obaranje vlade Aljbina Kurtija, masovno negodovanje građana i animozitete između šefa države Hašima Tačija i novog premijera Avdulaha Hotija.

Uz ocenu da je Grenelova inicijativa „snažan udarac u evropsku cevanicu“ i da jasno pokazuje koliko u se u međuvremenu udaljile politike SAD i EU na Balkanu, NZZ ipak naglašava da za to gubljenje uticaja EU može da krivi samo sebe.

Prema pisanju NZZ, smanjivanje uticaja EU je posledica nestanka perspektive članstva u Uniji za zemlje regiona, što je godinama bio glavni politički instrument Brisela.

Posebno se to, piše dnevnik, primećuje na Kosovu, gde je građanima i dalje potrebna viza za EU.

List, međutim, ocenju da su i izgledi za dugoročniji uspeh najnovije američke inicijative „sumorni“. „Početnik u balkanskoj politici Grenel nikada nije uspeo da verodostojno opovrgne sumnje da mu je važnije da priredi ‘foto-sesiju’ za svog šefa u Beloj kući, nego da postigne održivo rešenje, koje bi uživalo široku podršku“, piše dnevnik.

To nameće i pitanje najspornije tačke pregovora, a to je eventualna razmena teritorija između Srbije i Kosova, piše list, naglašavajući da se takvom rešenju veoma protive građani Srbije i Kosova, ali i da regionalne posledice takvog kršenja tabua zahtevaju veoma pažljivu diplomatiju.

„Najnovija faza konflika između Srbije i Kosova traje već dve decenije. Za komplikovane probleme u regionu ne postoji ‘brzo rešenje’ koje bi bilo po ukusu američkog predsednika“, zaključuje NZZ.„Ako na Zapadnom Balkanu u nekom trenutku žele da stignu u Evropu, onda dijalog moraju da vode pre svega sa EU“

Na sve te konstatacije javila se i Nemačka, odakle poručuju da se ne bi trebalo zaboraviti da se dijalog vodi pod okriljem EU.

„Samo uz Evropsku uniju može biti rešenja kosovskog problema“, rekao je nemački šef diplomatije Hajko Mas u intervjuu za DW. Njegova poruka je jasna: ko hoće u EU, mora da razgovara sa EU.

„Sve države Zapadnog Balkana žele evropsku perspektivu. Ako je žele, onda i politička rešenja, posebno sada u konfliktu Kosova i Srbije, moraju biti uz Evropsku uniju“, kaže nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u razgovoru za DW.

Socijaldemokratski političar je, kako dodaje, „veoma siguran“ da će EU igrati važnu ulogu u nastavku pregovora.

Ta poruka dolazi u jeku napisa u nemačkoj štampi da je Brisel ispustio dizgine dijaloga Kosova i Srbije, te da glavnu reč vodi Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa. On je pozvao predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da se 27. juna sastanu u Vašingtonu.

Berlinska vlada sa kancelarkom Angelom Merkel na čelu sa skepsom gleda na taj američki angažman, posebno se protiveći mogućnosti prekrajanja granica na Balkanu.

Ministar Mas kaže da će se Nemačka, tokom predsedavanja EU u drugoj polovini godine, baviti i Zapadnim Balkanom.

„Ako na Zapadnom Balkanu u nekom trenutku žele da stignu u Evropu, onda dijalog moraju da vode pre svega sa EU„, dodaje on za DW. „Verujem da to na Zapadnom Balkanu znaju i da će EU, posebno sada, pojačati svoj angažman.“

Evropska unija je nedavno imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za kosovsko pitanje. Lajčak je ove sedmice bio u dvodnevnoj poseti Prištini, gde se sastao sa svim bitnijim političarima, predstavnicima srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. On u Beograd stiže već u ponedeljak (22. jun), posle izbora.

Evropski posrednik je na Tviteru poručio da je sa kosovskim premijerom i predsednikom pričao o „konkretnim koracima“ za „brzi“ povratak dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

KOMENTARI8 komentara

 1. Novica says:

  netreba nam evropska unija to su barabe lopovi i izopaceni narod

 2. U zdrav mozak says:

  EU je davno rekla Srbiji da od ulaska Srbije nema ništa do 2020-te, a Vučić je rekao da ulazimo 2017-te, pa su nam rekli da do 2025-te nema ništa, Vučić je rekao da ulazimo bar 2022-ge, onda su nam pre godinu dana rekli da nas neće primiti nikada i da će se pre Unija raspasti, nego mi da u nju uđemo.To se moglo shvatitit kao fer vest, da se ne bismo uzalud zamajavali i trošili pare na to.Onda su ovi naši, što žive od tog tzv ulaska u EU: Vučić, Brnabić, Joksimovićka, itd, itd, i rekli:"Ma, šta oni to pričaju, mi smo opredeljeni za EU(Stara izlizana rečenica koja ništa ne znači, a od koje živi čitaava jedna kamarila godinama) i imamo da uđemo.I najnepismeniji seljak bi to shvatio ovako:Kad bi mu komšija rekao da ga ne priznaje za komšiju i da mu ne ulazi u dvorište, shvatio bi tako i ne bi mu palo na pamet da kaže:"Ma šta on to priča, ja volim moga komšiju i imam da idem kod njega kad hoću", ali našim "političarima" to nije jasno, da li zbog određenog nivoa mentaliteta, ili gena, ne znam.I tako EU, videvši u tome rešenje SVOJIH problema (Kosova prvenstveno) nastavi da se zamajava sa našim "pregovaračima" kako bi aktuelni režim zadržala na vlasti, kako bi površili svoje ciljeve.Itd.

 3. Kulak says:

  Srbija sve odlučuje.Ništa Ameri,ništa Švabe.Srbija je suverena država,članica UN,a Kosovo i Metohija su neotuđivi deo Srbije.Samo i jedino mišljenje Srbije je bitno.

 4. Slobodanka says:

  Gvozdena Nemačka podseća malog Aleka da mora da preda sve, a da ne može da dobije ni malo, nego samo NULA (NIŠTA). Nemačka se boji kakve posledice će biti po BIH. Šta čuva Nemačka? Po Berlinskom sporazumu iz 1878 Austrougarska (saveznik Nemačke) dobila je pravo na okupaciju Bosne i Hercegovine, i takodje da drži garnizone izmedju Srbije i Crne Gore u Novopazarskom sandžaku. U to vreme Srbija i Crna Gora nisu imale zajedničku granicu. Tek tokom Prvog Balkanskog rata Novopazarski sandžak je podeljen izmedju Srbije i Crne Gore što je potvrdjeno Londonskim sporazumom o miru 30. maja 1913. Zašto se danas Ugljanin zalaže za autonomiju Sandžaka i u čijim stranim ambasadama se on obučava? On bi da Sandžak opet kao nekad bude tampon izmedju Srbije i Crne Gore. Mali Vule bi samo u EU, a Nemačka bi da napravi predkumanovsku Srbiju.

 5. Slobodanka says:

  Ovo proganjanje SPC, srpskog naroda i pravoslavnih vernika što po Crnjgori sprovodi Milo Djukaj isto potiče sa Zapada. Milo jeste ustaša.

 6. Zli Vuk says:

  Ako neko hoće u KANALIZACIJU - sam snosi odgovornost što će mu sutra usta biti puna g....a.

 7. milorad2 says:

  nemci i oni koj istoje iza njihove "vlade" su izgubili igru na kosovu,a tramp će sada da im objasni to.Ne treba obraćati pažnjui više ni na jedne ni na druge ,uskoro će oni imati dovoljno svojih briga i kosovo se više neće spominjati.OD NAS i samo od NAS će zavisiti kako će se to pitanje rešiti a poznavajući šiptarsku mafiju tu nema drugog izbora sem vojnom silom sve ostalo je gubljnje vremena jer se pokazalo a nikakvi pregovori i nikakvi dogovori sa njima nisu mogući a da oni i dalje ostanu na kosovu nesmetano nije moguće, jer dokle od to banditsko leglo postoji nama nema ni napretka ni slobode,drže nas kao taoce već 20 god . i dolai vreme da se obračunamo sanjima onako kako oni jedino razumeju.Ne treba se plašiti itreba ih zgaziti jer to su jajare od vojnika i boraca.

 8. persida says:

  Ne zelim da budem rob novokomponovane nacisticke tvorevine zvane EU. Dalje od Srbije, ovde ste nepozeljni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *