Nemačka postavila Srbiji nove uslove

Nemačka postavila Srbiji nove uslove

12 septembra 2013

Germany at europe'sRadio Slobodna Evropa (RFE) danas je, pozivajući se na visokorangirane diplomate u Briselu, objavio da Nemačka, uz koju je još nekoliko zemalja, radi na dobijanju podrške za predlog da pristupni pregovori sa Srbijom ne počnu čak ni u januaru 2014. godine.

Dopisnik Slobodne Evrope Rikard Jozviak izjavio je da je od trojice visokorangiranih diplomata u Briselu saznao da je Berlin 2. avgusta članicama EU poslao nezvanični radni dokument (non-paper), koji sadrži devet ili deset dodatnih uslova koje Srbija treba da ispuni pre početka pristupnih pregovora.

Svi oni idu u pravcu mnogo brže dinamike potpune normalizacije odnosa sa Kosovom, a ispunjavanje tih uslova, ukoliko bi bili prihvaćeni, zahtevalo bi ne malo vremena, pa bi teško bilo da pristupni pregovori počnu pre jeseni iduće godine.

Kad sam prvog visokopozicionisanog diplomatu upitao da li bi Nemačka prihvatila da pregovori sa Srbijom počnu u decembru, za šta se zalaže jedan broj zemalja članica, on mi je odgovorio:

„Da li se vi to šalite sa mnom?“, prepričao je Jozviak deo razgovora.

Prema njegovim rečima, taj diplomata mu je rekao da je Nemačka 2. avgusta poslala nezvanični radni dokument koji sadrži mnogo novih uslova.Nemačku inicijativu, prema rečima Jozviaka, koji se poziva se diplomatske izvore, preuranjeno je uzimati kao nešto zakovano.

Diplomate sa kojima je razgovarao napominju da su to samo nezvanični predlozi i da ni sama Nemačka verovatno ne očekuje da bi svi njeni predlozi mogli biti prihvaćeni.

Sagovornici Radija Slobodna Evropa ističu da će mnogo toga zavisiti od lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra i ako ih Evropska unije bude ocenila kao zadovoljavajući, Nemačka bi mogla imati problem da nametne svoj stav većini drugih članica EU.

Direktor fondacije „Konrad Adenauer“ u Srbiji, koja je bliska vladajućoj koaliciji u Nemačkoj, Anri Bone ne veruje da će Nemačka Srbiji nametati nove uslove:

„Ja još nisam čuo o tom nemačkom radnom papiru koji sadrži dodatne uslove za Srbiju. Polazeći od odluka Bundestaga krajem juna, a oni ostaju na snazi, što znači da neće moći da ih promeni nov saziv parlamenta nakon izbora, kao i od odluka samita EU 28. juna, zaista ne vidim nikakav prostor za nametanja dodatnih prepreka Srbiji“, rekao je Bone u izjavi Radiju Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, važno je da se u „preostalom poluvremenu“, od postizanja sporazuma sa Prištinom do predstojećeg decembarskog Samita EU, obavi dosta preostalog posla.

„Naravno, od suštinskog je značaja da lokalni izbori na Kosovu proteknu uspešno, posebno tamo gde su Srbi u većini, a treba sprovesti i neke druge obaveze koje proističu iz sporazuma, kao što su, recimo, finansiranje institucija na severu Kosova, koje će biti u domenu i Beograda i Prištine, slobodno kretanje kosovskih carinika, integracija policijskih snaga i sudija na severu Kosova“, rekao je Bone.

On smatra da je Nemačka do sada uvek pokazivala da se drži onog što kaže, zbog čega ne veruje da će se zalagati za nekakva dodatna uslovljavanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *