NEMAČKA POVEĆALA VOJNE IZDATKE: To im je naredio samo jedan čovek

NEMAČKA POVEĆALA VOJNE IZDATKE: To im je naredio samo jedan čovek

28 aprila 2020

NEMAČKA je najviše povećala vojne rashode tokom 2019-te godine – objavio je stokholmski Instituta za mirovna istraživanja SIPRI.

Naveo je da je u svetu prošle godine za naoružanje potrošeno rekordnih 1.917 milijardi američkih dolara, što je najveća suma od 1988. godine.Ta suma je 3,6 odsto veća od vojnih rashoda u svetu tokom 2018-te.

Nemačka je 2019. za naoružanje izdvojila 10 odsto više novca nego godinu dana ranije, odnosno 49,3 milijarde dolara.

Takav rast vojnih izdataka nije imala nijedna od 15 vodećih zemalja sveta.

Maks Mučler iz bonskog Međunarodnog centra za konverziju (BIČ) rekao je da je još i pre Trampove administracije na Nemačku vršen pritisak da poveća izdvajanja za vojsku i da taj pritisak sada daje rezultate.

Dijego Lopez da Silva iz SIPRI smatra da veća nemačka izdvajanja imaju veze s tim što se „Rusija sve više doživljava kao pretnja“ i dodaje da Vlada u Berlinu nije jedina koja vidi opasnost od strane Rusije.

Vojni izdaci Kine i SAD su i u najnovijem SIPRI izveštaju ponovo u prvom planu – SAD su 2019. za vojsku obezbedile 732 milijarde dolara, što je 38 odsto od ukupnih svetskih troškova za naoružanje, dok je Kina izdvojila 261 milijardu dolara, što je 14 odsto od izdvajanja u čitavom svetu.

Od 1994. godine Peking ta izdvajanja konstantno povećava, a od 2010. godine ona su porasla za 85 odsto.

Pored Kine, još jedna velika azijska sila je u vrhu liste. Indija je na trećem mestu po vojnim izdacima u 2019. godini. Povećala ih je za oko sedam odsto i dovela do 71,1 milijardu dolara.

Rusija je u 2019. godini zauzela četvrto mesto među državama koje najviše troše na vojne potrebe – njena vojna potrošnja porasla je za 4,5% (na 65,1 milijardu dolara, što je 3,9 odsto njenog BDP).

Saudijska Arabija je smanjila vojne izdatke za 16 odsto, pa je pala sa trećeg na peto mesto.

Izdvajanja za vojsku u ostatku sveta su znatno manja.

Zemlje Južne Amerike 2019. su izdvojile „samo“ 53 milijarde dolara, od toga više od polovine Brazil.

Zemlje jugoistočne Azije zajedno su za naoružanje potrošile 41 milijardu dolara, a zemlje Afrike ukupno 42 milijarde dolara.

Ukupni vojni troškovi u svetu sada su 2,2 odsto globalnog BDP.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *