НЕМАЧКА ПРЕДВИЂА: Могућ сукоб Русије и…

NEMAČKA PREDVIĐA: Moguć sukob Rusije i…

8 maja 2018

Rusiji i Evropi preti indirektni vojni sukob ukoliko napetost nastavi da raste, izjavio je poslanik Bundestaga iz stranke Alternativa za Nemačku Mark Jongen u intervjuu za litvanski Sputnjik.

Na pitanje o perspektivama odnosa između Moskve i Evropske unije za 10-15 godina, političar je odgovorio da postoji nekoliko mogućih scenarija, ali da će „u najgorem slučaju“ doći do vojnog sukoba.

„Postoji nekoliko scenarija. Trenutno ne mogu da izdvojim neki od najverovatnijih. Ako napetost nastavi da raste kao što je sad, u najgorem slučaju čeka nas vojni sukob preko ’posrednika‘. Ključna reč je ’Ukrajina‘“, naglasio je on.Prema njegovom mišljenju, najbolji scenario će dovesti do bližeg saveza sa Rusijom, ali je za to potrebno jačanje pozicija stranaka poput Alternative za Nemačku.

„U najboljem slučaju, odnosno, ukoliko partije poput Alternative za Nemačku ojačaju svoj uticaj u Evropi i budu učestvovale u upravljanju svojim zemljama, onda ćemo doći do bližeg saveza sa Rusijom i tada ćemo moći da nastavimo našu kulturnu i trgovinsku razmenu bez svih ovih štetnih manevara, poput sankcija. Ali ponavljam: to zavisi od onoga kako će izgledati politički pejzaž na Zapadu. Radimo na tome da se naši odnosi razvijaju prema drugom putu“, dodao je Jongen.

Osim toga, političar se požalio na degradaciju diplomatije i diplomatskog jezika i izrazio zabrinutost što u poslednje vreme neke zemlje pribegavaju ozbiljnim optužbama protiv drugih država bez ikakvih dokaza. Tako je u međunarodnoj politici porasla uloga provokacija poput „slučaja Skripalj“ ili izmišljenog hemijskog napada u sirijskoj Dumi.

„Što se tiče optužbi na račun Rusije naša Alternativa za Nemačku je veoma zabrinuta jer je sada postalo moguće sa takvom lakoćom i na tako visokom nivou ishitreno iznositi ovakve optužbe — čime se povećava napetost u odnosima i balansira na ivici vojnog sukoba. To se tiče i NATO manevara na granici sa Rusijom i svih posledica koje iz toga proističu“, zaključio je Jongen.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i u vezi sa Krimom. Optuživši Moskvu za mešanje, Zapad joj je nametnuo sankcije. Ruska strana je preduzela recipročne mere i krenula putem zamene uvoza. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je više puta naglašavalo da je kontraproduktivno sa Moskvom razgovarati na jeziku sankcija.

KOMENTARI11 komentara

 1. Miraš says:

  Stare i vodeće članice EU kad su se otimale za Ukrajinu, a neke su učestvovale i u finansiranju Evromajdana zajedno sa SAD, onda nisu razmišljale da im se Ukrajina može vratiti kao bumerang i to vruć.

  • Velika Metla says:

   Miraš,ništa se njima još nije vratilo,ni blizu onoga koliko su zaslužili! Nažalost!

   • Miraš says:

    Europljanima emocije rade ponajviše kad je novac u pitanju. Ukrajini se na jadvite jade odobravaju medjunarodni krediti, a Europljani su se bojali prošle godine kad su Ukrajincima odobrili vize koliko će njih stići u EU-rupu pa su napravili kilometarske zastoje na graničnim prelazima sa Ukrajinom. Kad su Ukrajince usmeravali da zaoštre odnose sa Rusijom nisu računali na neprijatne posledice zbog kidanja ekonomskih veza, a ni na posledice zbog famoznih prozapadnih reformi. Najveći imidž Ukrajine danas je da su oni Austrougarska koja brani Evropu od Rusije, uhvatili su se za pogrešno te se polako raspadaju i sami slično kao nekadašnja Austrougarska.

    • Velika Metla says:

     Miraš,samo teška bbudala može da pomisli da će zbog svojih nedela proći nekažnjeno! A što se mene tiče mogu svi onako kolektivno da pocrkaju! Do poslednjeg!

   • Miraš says:

    Sudbina zapadne Evrope može da bude baš to da će preuzeti štafetu od Ukrajine u pogledu svega pa i ekonomske krize. Kao što je sad Ukrajina rastrgana izmedju Zapada i Istoka i polako tone, tako će i EU biti rastrgana izmedju SAD i Evroazije i tonuće i ona i ekonomski i bezbednosno za neko vreme.

 2. Velika Metla says:

  Vol Strit je najmanje dva puta gurnuo glupe evropljane(inače najgluplja gomila naroda na svetu) u rat! I upravo to potvrđuje da su evropljani najgluplji na celom dunjaluku!

  • goran says:

   Glupi i bezobrazni, pritom jos i rasisti, a kao uteruju ljudska prava.

   • Velika Metla says:

    Goran,demokratija,ljudska prava i islamska država su im samo plašt za sve njihove svinjarije,a ima ih mnogo! A konstantno plaše tu svoju raju! Prvo s Indijancima,pa komunistima,pa teroristima,pa "islamskom državom",pa između ubace po neku bolest,lude krave,ptičji grip,svinjski grip,i obaveznim smakom sveta......,i tako drže te jadnike u konstantnom strahu,a tako se najbolje manipuliše sa nesrećnicima!

 3. zlatko says:

  Ukrajina nije jedina koja žulja britanski i američki establišment. Oni umiru od straha da će se Evropa prikloniti Rusiji. Zato čine sve da zaoštre odnose sa Rusima, svoje, a zatim posredno i Evrope. Medjutim, i ovaj tekst je dokaz da te prljave britanske igre imaju sve manji efekat. Prošlo je to vreme kad su oni mogli da zavrću uši i ispiraju mozak celom svetu. Svet se budi iz stogodišnjeg sna.

 4. Trifun says:

  Pad americke imperije zla je nazaustavljiv! Bas kao i pad britanske. Ovo sto gledalmo su ocajnicki pokusaji prije svega britanskih ocajnika da taj pad uspore, jer su oni nastavili da umisljaju da vladaju svijetom preko manipulacija Amerike, i to je izgleda za njih jos bolnije nego za americke elite koje su pocele da prihvataju svoju istorijsku sudbinu polako. Ti britanski ocajnici su zbog toga NAJOPASNIJI po svjetski mir, brutalni su i zli do besvijesti, i sto prije oni budu neutralisani kao prijtenja to bolje. Njihov narod je to shvatio na srecu i ozbacio ih je iz EU Rajha kojim su manipulisali jos vise i gore nego amerikom, to ih je razjarilo da krenu u ofanzivu i ocajnicke napade poput tih podmetanja sa hemijskim napadima. Ranjena zvijer je najopasnija i zato Rusija treba to posveti ekstra paznju da neutralise njihove podvale 24/7. Nema nazad.

 5. Rujanac says:

  evropski čovek je više puta dokazao da je pohlepni, bezdušni i glupi podanik kome se u glavu za tren oka utuvi svaki "Mejn Kamf."Oni nemaju osećaj da kažu NE ni Karlu Velikom, Napoleonu, Hitleru,eu-staratelju- SAD. Evropski "svetionici demokratije" ne biraju svoje vladare, ne donose i ne sprovode politiku u interesu naroda, jezive zločine ustaša, šiptara, balija prenebregavaju, skrivaju i opravdavaju. " Zagovornici vladavine prava" bombarduju i rasparčavaju suverene države, progone "nepodobne", propagiraju genocid kao biznis i nužnost za dobrobit nekolicine... Svaki put kada napadnu Rusiju, prodju isto, ali zatupljeni evropski čovek više ne uči da je istorija učiteljica života. Zato svaki put sve više ginu i bivaju uništene nijhove države.Ali očigledno nedovoljno, da bi skontali.Ovog puta će skontati samo oni koji se zateknu u Novom Zelandu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *