Немачка признала „Косово”, а ухапсила Пуџдемона којег Шпанија оптужује за сепаратизам

Nemačka priznala „Kosovo”, a uhapsila Pudždemona kojeg Španija optužuje za separatizam

26 marta 2018

NEMAČKA policija je potvrdila da je jutros uhapsila smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona za kojim je Španija izdala poternicu.

Policija savezne pokrajine Šlezvig-Holštajn navela je da je Pudždemon uhapšen u blizini autoputa A7koji vodi iz Danske u Nemačku, navodi Asošiejted pres.

“Gospodin Pudždemon je trenutno u policijskom pritvoru”, saopštila je policija i nije navela druge detalje.

Pudždemonov advokat Haime Alonso-Kueviljas izjavio je ranije danas da je nemačka policija uhapsila njegovog branjenika dok se vraćao iz Finske za Belgiju.

Pudždemon mesecima živi u egzilu u Belgiji, a u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima, i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Vrhovni sud Španije podigao je u petak protiv 13 katalonskih političara, među kojima je i Pudždemon, optužnice za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije.

Sudija je izdao međunarodne naloge za hapšenje šest bivših katalonskih zvaničnika koji su pobegli iz Španije, uključujući Pudždemona.

Prema španskom zakonu, za pobunu je predviđena kazna do 30 godina zatvora.

Nemački državni tužila po zakonu ima na raspolaganju 60 dana da donese odluku o ekstradiciji.

U Španiji su reakcije na hapšenje – očekivano – različite.

Lider prošpanske centrističke partije Građani – Albert Rivera – izjavio je:

Završilo se bekstvo pučiste Pudždemona koji je pokušavao da razori evropsku demokratiju, da krši demokratske zakone i zajedničko postojanje. I još sve to o državnom trošku. To nije smelo da ostane nekažnjeno”.

Predstavnik Pudždemonove partije Zajedno za Kataloniju, Kim Tora, poručio je Berlinu da Pudždemon nije u nadležnosti Nemačke već cele Evropske unije.

Jedan od lidera katalonske partije Kandidatura narodnog jedinstva – Karles Rijera – pozvao je nemačke vlasti da odmah i neodložno oslobode Pudždemona.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnost, a potom je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. Na decembarskim izborima za parlament Katalonije separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu, ali od tada traju neočekivano dugi pregovori o novoj vladi, pa je Katalonija bez lidera gotovo pet meseci.

(Beta – Fakti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Spartan says:

  Bože dragi Kako ne shvatate da je Nemačka doktrina uvek bila da slabi slovenske zemlje koje smatra potencijalnim neprijateljima. Pa jel Srbija 500 godina molila Germance za pomoć jel Vuk Karadžić u Beč molio za pomoć uvek su obećavali. I danas Rumunija i Bugarska u EU i Albanija i Makedonija svi će ući pre Srbije. Uostalom Nemačka je molila Ameriku da bombarduju Srbiju Amerikanci i nisu hteli upočetku. Paradoksalno nas ta ista Evropska unija i najviše bombarduje danas sa donacijama milijardama. Jako težak položaj za Srpske političare em su nam uništili državu bombardovali nas em nas danas ekonomski podržavaju. Kako tu naći korektan stav? Ali nismo mi nekakva Gruzija ili Ukraina mi smo ponosni Srbi tvrdoglavi ko mazge ali nedamo do dostojanstva našeg. Teške godine tek čeka Srbiju. Trebaju nu nam prave lisice od političara za spoljne poslove.

 2. Velika Metla says:

  Nemačka se tu pita,i traži dozvola od nje,koliko li se i ja pitam!

 3. Trn says:

  To je samo još jedan dokaz da u Evropi, za sada samo u njoj, jedino Srbima nije jasno šta se to dešavalo i šta se dešava i sa njima i oko njih. Jedino Srbima nije jasno da ne postoji nikakva međunarodna zajednica ni bilo kakva međunarodna pravda. Jedino Srbima nije jasno da se beskonačnim razgovorima, pregovorima i isticanjem svoje miroljubivosti, i kad to od njih niko i ne traži, ništa ne može postići. Pristajanje na sve i svašta je dokaz nezrelosti jedne nacije i onih koji su je vodili i koji je vode. I zbog toga Španci nisu priznali takozvanu državu Kosovo. Odnosno okupirani teritorij Srbije. A ne zbog silne ljubavi prema Srbima i Srbiji. I ne treba smetnuti sa uma da je i Solana (gde li je sad taj "heroj"?) Španac.

 4. Zaharije qSerak says:

  Naravno,još kada bi rekli razliku onda bi bilo lakše i Vašim čitaocima.Katalonija je prihvatila/potpisala/ autonomiju sa prihvaćanjem Španije da neće tražiti autonomiju.Kosovu je ponudjena ista autonomija,ali Srbske vlasti nisu prihvatile u Rambueu.To je izmedju ostalog ta ekipa koja se vrti u Srbiji zadnjih 30tak godina na čelu sa gos.Dacicem.Ali to nemojte očekivati da čujete ni od Srbije ni od.......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *