НЕМАЧКА ПУЦА: Санкције Русији – ударац за Немце

НЕМАЧКА ПУЦА: Санкције Русији – ударац за Немце

4 јуна 2015

160830649556de324421b7054041237_w640Економска криза у Русији и погоршање односа између Москве и Европске уније негативно се одражава и на немачку индустрију.

На то се упозорава у извештају Удружења немачке машиноградње и произвођача индустријске опреме (ВДМА).

У првом кварталу ове године извоз опреме у Русију је 28 одсто мањи него у претходној години, указао је главни економиста ВДМА Ралф Вихерс. У 2014. години извоз опреме у Русију смањен је за 1,3 милијарди евра (17 одсто), на 6,5 милијарди евра.

Како јавља Дојче веле, за две године Русија је пала са четвртог на десето место највећих тржишта немачке машинске индустрије.

Нажалост, извоз машинског сектора убрзао је пад почетком ове године, указао је председник ВДМА Рајнохл Фестге.

Према прогнозама тог удружења, ове године се очекују даљи губици. При томе, Фестге не искључује могућност кретања набоље у другој половини године.

У анкети 260 немачких предузећа из области машинске индустрије чланова ВДМА, скоро сви они (94 одсто) су навели да су осетно погођени економском кризом и руско-украјинским конфликтом. Представници компанија (83 одсто) указују на озбиљан пад наруџбина из Русије и пад тражње њихових производа.

Једна од главних тешкоћа за продају немачких производа јесте недостатак средстава за инвестиције из Русије. Западне банке нерадо послују с руским бизнисом, а купци тешко себи могу да приуште кредите домаћих банака због превисоких камата.

Многи наши купци просто не могу себи да дозволе увоз из Немачке, објаснио је Фестге. Он је додао да су због слабљења рубље и економске кризе у Русији немачке машине постале сувише скупе.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u