НЕМАЧКА ПУЦА: Санкције Русији – ударац за Немце

NEMAČKA PUCA: Sankcije Rusiji – udarac za Nemce

4 juna 2015

160830649556de324421b7054041237_w640Ekonomska kriza u Rusiji i pogoršanje odnosa između Moskve i Evropske unije negativno se odražava i na nemačku industriju.

Na to se upozorava u izveštaju Udruženja nemačke mašinogradnje i proizvođača industrijske opreme (VDMA).

U prvom kvartalu ove godine izvoz opreme u Rusiju je 28 odsto manji nego u prethodnoj godini, ukazao je glavni ekonomista VDMA Ralf Vihers. U 2014. godini izvoz opreme u Rusiju smanjen je za 1,3 milijardi evra (17 odsto), na 6,5 milijardi evra.

Kako javlja Dojče vele, za dve godine Rusija je pala sa četvrtog na deseto mesto najvećih tržišta nemačke mašinske industrije.

Nažalost, izvoz mašinskog sektora ubrzao je pad početkom ove godine, ukazao je predsednik VDMA Rajnohl Festge.

Prema prognozama tog udruženja, ove godine se očekuju dalji gubici. Pri tome, Festge ne isključuje mogućnost kretanja nabolje u drugoj polovini godine.

U anketi 260 nemačkih preduzeća iz oblasti mašinske industrije članova VDMA, skoro svi oni (94 odsto) su naveli da su osetno pogođeni ekonomskom krizom i rusko-ukrajinskim konfliktom. Predstavnici kompanija (83 odsto) ukazuju na ozbiljan pad narudžbina iz Rusije i pad tražnje njihovih proizvoda.

Jedna od glavnih teškoća za prodaju nemačkih proizvoda jeste nedostatak sredstava za investicije iz Rusije. Zapadne banke nerado posluju s ruskim biznisom, a kupci teško sebi mogu da priušte kredite domaćih banaka zbog previsokih kamata.

Mnogi naši kupci prosto ne mogu sebi da dozvole uvoz iz Nemačke, objasnio je Festge. On je dodao da su zbog slabljenja rublje i ekonomske krize u Rusiji nemačke mašine postale suviše skupe.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *