Nemačka raskinula pakt sa SAD i Velikom Britanijom

Nemačka raskinula pakt sa SAD i Velikom Britanijom

3 avgusta 2013

Angela-Merkel--007Nemačka je danas raskinula pakt o obaveštajnoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom iz perioda Hladog rata, kao odgovor na nedavna otkriće bivšeg saradnika Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvarda Snoudena da SAD nadziru komunikaciju građana celog sveta.

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je o tom pitanju sa američkim predsednikom Barakom Obamom u junu tokom njegove posete Berlinu, ali opozicione partije su zahtevale precizne odgovore o razmerama prikupljanja obaveštajnih podataka usmerenih ka Nemačkoj i njenim građanima.

Vladini zvaničnici su insistirali da SAD i Britanija nikada nisu dobile dozvolu da prekrše stroge nemačke zakone o zaštiti privatnosti, ali su naveli da, na osnovu sporazuma iz 60-ih godina SAD, Britanija i Francuska imaju pravo da traže od nemačkih vlasti da izvode obaveštajne operacije u Nemačkoj, sa ciljem da zaštite svoje vojnike koji su stacionirani u toj zemlji.

Raskidanje administrativnog sporazuma, na čemu smo radili tokom proteklih nedelja, neophodna je i ispravna posledica nedavne debate o zaštiti privatnosti, naveo je u saopštenju nemački šef diplomatije Gvido Vestervele.

S druge strane, nemački zvaničnik, koji je zahtevao da ne bude imenovan, izjavio je da raskidanje pakta neće imati nikakve praktične konsekvence.

On je rekao da je to simbolički potez, jer taj sporazum nije sprovođen od okončanja Hladnog rata i nema uticaja na trenutnu obaveštajnu saradnju između Nemačke i njenih saveznika iz NATO.

Taj neimenovani nemački zvaničnik je rekao da Berlin trenutno razgovara sa Francuskom oko raskidanja istog pakta postignutog i sa tom zemljom u vreme Hladnog rata.

Portparolka Američke ambasade u Berlinu Rut Benet potvdila je da je došlo do raskidanja sporazuma o obaveštajnoj saradnji iz perioda Hladnog rata između Nemačke i SAD, ali nije želela da daje nikakav komentar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *