НЕМАЧКА СЕ И ЗВАНИЧНО ОГЛАСИЛА: Без признања „Косова“ Србија не може у ЕУ

NEMAČKA SE I ZVANIČNO OGLASILA: Bez priznanja „Kosova“ Srbija ne može u EU

20 januara 2023

Stav Berlina je da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja „Kosova“, rekao je Manuel Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan.

On je u intervjuu za list „Nova“ naglasio da je Nemačka uvek imala veoma jasan stav o tome šta se očekuje od Srbije:„Pred kraj procesa normalizacije odnosa, kad Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje ‘Kosova’ će biti deo procesa… i to je jasno rečeno kad je kancelar Olaf Šolc posetio Srbiju u junu prošle godine.“

Da bi se javno izašlo sa nemačko-francuskim predlogom, važno je „prvo stvoriti atmosferu razumevanja i poverenja u kojoj lideri mogu da pričaju o ovoj temi bez razmišljanja da će nešto biti objavljeno“, dodaje Saracin.

On kaže da ne može da predvidi do kada će predlog biti skrivan od javnosti, ali da je „neophodno postići sporazum što je pre moguće“.

Dodaje da je šef tog dijaloga EU, odnosno Miroslav Lajčak i da tu treba tražiti konkretne odgovore kada se može očekivati sporazum.

„Naravno, ako se dođe do sporazuma, to neće biti kraj. I dalje će biti mnogo posla, ali to bi bio ogroman korak napred“, kaže Saracin.

On je ocenio da je situacija na severu KiM i dalje veoma opasna, jer ne može da se garantuje bezbednost Srbima, ali ni ostalim građanima tzv. Kosova, zbog čega je važno da se ubrza proces povratka Srba u institucije „Kosova“.

Saracin smatra da „sve što je dogovoreno u Briselskom sporazumu mora da bude implementirano“.

„Međunarodna zajednica, Nemačka, EU vrše ogroman pritisak na Prištinu da otvori razgovor o Zajednici srpskim opštinama, ali mislim da nije dobar put uslovljavati povratak u institucije formiranjem ZSO“, poručio je.

Pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji je isti, ali fokus ne bi trebalo da bude na pritisku koji dolazi iz EU.

„Mislim da u Srbiji treba da preovlada proukrajinska strana umesto da se govori o pritisku koji dolazi iz EU. Ovde je reč o Ukrajini i njihovoj borbi protiv neopravdane agresije koja se vodi protiv njenog naroda“, poručio je Saracin.

Podsetimo, istraživanje koje je početkom ove godine za RT Balkan sprovela Nova srpska politička misao pokazalo je da čak 79,2 odsto ispitanika ne bi podržalo ulazak u EU ako bi uslov bilo priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

(RT Balkan)

KOMENTARI19 komentara

 1. persida says:

  Zasto samo Srbija mora da se odrekne svoje teritorije da bi bila clanica vase nacisticke bande? Mars, more.

  • Kulak says:

   Nek nemački zlikovac da Bavarsku šiptariji za drugu šiptarsku državu.

 2. A onda se dosetiše i nečega dosta realnog says:

  Danke Deutschland .

 3. test01 says:

  koji EU ?? Madjarska vec prica da izlazi iz 4tog Rajha (mozda Rusi nastave da se obracunavaju sa fasistima i zlom koje je sve ovo izazvalo). Sto dalje od vas i satanista. Ako Nemacki tenkovi udju u Ukrajinu to je direktno gazenje sporazuma posle 2gog svetskog rata - mada je i sada svima jasno da je tzv zapad napao Rusiju koristeci Ukre.

 4. Juka says:

  Zanimljiv je orao ( sa grba na slici ) u nacionalnom parlamentu Nemačke . Na drugim uporedno posmatranim grbovima sveta , predstave orla kao ptice imaju daleko uže telesne gabarite ili i drugačiju vodeću misao pri oredstavljanju tog simbola . Ovaj orao je nakostrešen i snažan .U prvom planu nije ideja leta ili poleta ,snage i težnje "nebeskim visinama " kroz mršavost i eleganciju nego ideja odhrane telesnom masom uz stabilno stajanje nad nevidljivo ulovljenim . To najverovatnike nije samo ideja konkretnog umetnika koji ju je i realizovao nego je i stvar naručioca koji je verovatno hteo baš takav , prilično drugačiji pristup stvarima.

  • ROD says:

   Sadašnji Nemački grb je sa crnim orlom na zlatnom polju... to jej stari grb srbske sredevekovne kneževine Silesije... kasnije preimenovane u Schlesien...

 5. Dejan says:

  🤣🤣🤣🤣 kao mi pali sa grane, Nemacka- vi ste gotovo ,zlotvori sa zapada kojima vi verujete su Vas nasamarili kao I uvek do sada, Ali vi to I dalje be vidite. Slepci

  • SiNiša says:

   A inače bi nas primili na sveti NIKAD.

 6. Paštrik & Košare says:

  Nikad u đubre,nikad u blato.Nikad u eu,nikad u nato.

 7. milorad5 says:

  Super bar neko konačno da kaže nešto razumno.Treba prekinuti pregovore o pridruživanju odmah da ne gubimo vreme sa očiglednim neprijateljima.Jer kad neko hoće da vas okupira i otme vam deo države ili celu državu,to je po definiciji NEPRIJATELJ.Ne treba se plašiti EU birokratije oni nisu više nizašta a najmnje mogu da prete bilo čime.Treba da se naoružamo i spremimo za napad jer će doći ovde baš ONI koji i žele da nas napadnu i opljačkaju.Ali ovoga puta to neće biti CELA evropa nego tačno oni skotovi koji su sve ovo i zamesili.Mirnim putem oni srbiju neće okupirati a to ova izjava upravo i znači.

 8. Sloba says:

  Baš vam hvala, bar neka korist od vas.

 9. Mi says:

  Na žalost mi smo uvek na suprostavljenim stranama, tako je bilo, tako je sada, kako će biti ostaje otvoreno, pitanje inteligencije.... Prvi Srbi poginuli od međunarodnih snaga koje su postavljene kao mirovne , poginuli su od vaših, beše li oficir Ferko 240 metaka je ispaljeno u !ladu! na dvojicu naših sunarodnika koji su pokušavali da napuste teritoriju bežeći od Šiptarske vojske.Jeli to bilo slučajno??? Učestvovali ste u razbijanju Jugoslavije... Pa sada nas ucenjujete sa ulaskom gde? Neka fala! Samo gazite gospodo, naša sudbina da budemo ili ne budemo sa vama u zajednici određena je mnogo pre......

 10. Petrovgrad says:

  Nema rate bez Nemaca. Kad se Nemci uklju;e, onda po;inje igranka, a yavr[ava se kad Ba'u[ke udju u Berlin.

 11. persida says:

  Bravo Nemci, ne dajte da i Srbi postanu nacisti.

 12. Gagi says:

  Da li neko zna, ako se povucemo iz pregovora za ulazak u EU, moramo li da vratimo onaj novac iz predpristupnih fondova koji su izarcili ugledni i zasticeni pojedinci a ne izgrbavljen narod.

 13. Beli Orao says:

  Ma marš đubrad evropska, jebala vas fašistička tvorevina vaša , zadržite je , nama ne treba mi smo stariji od cijele te Eu i kao narod i kultura, zato odjebite nacisti !

 14. pravda says:

  SAMO VI OTVARAJTE LIDL-ove....Neka nas fašisti nahrane ,neka nam kauboji sa ŠUMARICA i danas dani kroje kapu.Samo OTVARAJTE Nemačke firme.,. Sami sebi kačimo kamen o vratu,koji će nas u najnepoželjnijem trenutku povući na dno. Još se gurate u EU....pa gde ste poveli ovo stado ovaca u čopor vukova.Zar se ne plašite Božije kazne.Nečemo sa braćom Rusima,a hoćemo sa ubicama.U ostalom šta će prase u džamiji,praćeno mi SRBI U EU. ŽIVELA BRATSKA RUSIJA.

 15. Lika says:

  @ROD "Sadašnji Nemački grb je sa crnim orlom na zlatnom polju... to jej stari grb srbske sredevekovne kneževine Silesije... kasnije preimenovane u Schlesie." Naravni Vi mislite da ste posebno duhoviti sa ovakvim komentarom.? Tužan je Vaš pokušaj skretanja pažnje sa fotografije Parlamenta koji zaseda ispod grba sa orlom koja fotografija prati uvod u predmetni članak , Vi samo potvrđujete da je taj orao zamišljen drugapije od naše i većinske svetske predstave o toj ptici (a koja glasi ; "na grabljivcu malo mesa ") onda kada se ona koristi kao simbol na grbovima i zasztavama .Naravno Nemci imaju pravo na svoj pristup itgledu svog btva Viđenje drugog komentatora za razliku od Vas koji se izrugujete nad državom Srbijom ( trasformisanim od Vas "duhovitog " u "Šleziju ") sa gore citiranim komentarom uopšte ne izlaže poruzi takav nemačko grb već samo pokušava da razume zašto je taj orao znatno deblji nakpstrešeniji i stabilniji od drugih predstava takvih ptica na zastavama i grbovima širom sveta, I dalje namam jasan odgovor na to pitanje ali se zato Vi javljate da me "postavite na mesto " podmetanjem nekakve podruglive teze o Srbiji kao Silesiji Shlesii.Ali... Vama na čast ...

  • ROD says:

   Kad je neko neobrazovan, posebno je arogantan i neprijateljski nastojen prema tuđem mišljenju... Dakle govorim o ranim sleovenkim kneževinama Bohemiji, Moravskoj i Silesiji... ne o Srbiji... ali Vi to kao neobrazovani naravno ne znate...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *