NEMAČKA SE VRAĆA NACIZMU: Đaci veličaju Hitlera i pozdravljaju se sa „zig hajl“

NEMAČKA SE VRAĆA NACIZMU: Đaci veličaju Hitlera i pozdravljaju se sa „zig hajl“

29 oktobra 2014

svet_620x0 Nemačka Germany NaziNemačku javnost trese vest da đaci, usred školskih časova, razmenjuju SMS poruke koje sadrže nacistički pozdrav „zig hajl“. Reč je o tridesetak učenika jedne škole nedaleko od Lajpciga, koji su i na društvene mreže „kačili“ tekstove antisemitske i pronacističke sadržine. Njihovi internet postovi praćeni su veličanjem lika i dela Adolfa Hitlera.

Prelomljeno kroz prizmu činjenice da se Nemačkom ponovo nadvio bauk neonacizma, ovakvo ponašanje učenika izazvalo je pravu paniku među roditeljima i nastavnicima. Državni zvaničnici su, po ko zna koji put, najavili oštre kazne i nultu toleraciju za promovisanje nacističke ideologije. Svako javno isticanje nacističkih simbola i parola u Nemačkoj je odavno strogo zabranjeno, a za prekršaje su predviđene visoke novčane i zatvorske kazne do šest meseci.

Sudeći po svemu, međutim, zakonska strogost ni izbliza nije rešila problem. Jer, prema prošlogodišnjim podacima državne bezbednosti, u ovoj zemlji ima 31.000 ekstremnih desničara, od kojih su 4.400 neonacisti.

Nacističke grupe veoma su aktivne. Nedavno je policija intervenisala vodenim topovima i suzavcem na nasilne proteste grupe ekstremne desnice, koja se okupila u Kelnu demonstrirajući protiv islamističkog ekstremizma. Na tom skupu učestvovalo je oko 2.500 fudbalskih navijača iz čitave Nemačke, okupljenih pod sloganom „Huligani protiv salafista“. U pitanju je sekta čije je tumačenje islama među najradikalinijima. Demonstracije su organizovale neonacističke grupe i pripadnici nemačke fudbalske huliganske scene.

Ranije ovog meseca Kurdi u Nemačkoj su se sukobili sa radikalnim muslimanima u Hamburgu i još nekim mestima zbog tenzija izazvanih konfliktima u Iraku i Siriji u kojima učestvuju džihadisti Islamske države.

Nemačka desnica je najavila i velike demonstracije za 9. novembar, kad se navršava četvrt veka od pada Berlinskog zida.

FIREROV BUNKER

Iako je još 2009. godine zabranjena ekstremno desničarska organizacija mladih, pod nazivom „Zavičaju odana nemačka omladina“, do danas su ostali zapamćeni njeni „kampovi“, u kojima je po više stotina dece i mladih vojno obučavano i vaspitavano u duhu nacističke ideologije. Šatori, opremljeni za boravak učesnika kampova, nosili su natpise koji su nedvosmisleno ukazivali na privrženost nacizmu kao, recimo, „firerov bunker“.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *