НЕМАЧКА СРБИЈИ ПОСЛАЛА ПРЕДЛОГ ЗА „КОСОВО“! Нема краја понижењу Србије

NEMAČKA SRBIJI POSLALA PREDLOG ZA „KOSOVO“! Nema kraja poniženju Srbije

21 marta 2018

Nemačka najavljuje da će na sebe preuzeti obavezu da primora Prištinu da formira ZSO ako Srbija „prećuti“ da KiM dobije status države posmatrača u UN

Prema tvrdnjama Sputnjika, Zapad je očigledno rešen da do kraja ove godine reši kosovsko pitanje. Taj portal piše da iz Nemačke, doduše još nezvaničnim kanalima, stiže vest da će Berlin od Srbije tražiti da se ne protivi ideji da Kosovo dobije status države posmatrača u UN.

Spunjik podseća da to nije prvi put da se takav predlog pominje ali da će ovo biti prvi put da Nemačka iznese taj predlog i zvanično. Neki beogradski mediji već pišu da bi taj predlog trebalo u Beograd da donese nemački šef diplomatije Hajko Mas, i to dan uoči najavljenog nastavaka pregovora Beograda i Prištine u Briselu, kada će se sastati i predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači.

Navodno, plan koji Nemci nude izrađen je po modelu po kome je Palestina 2012. dobila status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama, a na punopravno članstvo čeka dok ne bude postignut mirovni sporazum sa Izraelom.

Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama, za Sputnjik objašnjava da donošenje odluke o davanju ovakvog statusa za jednu državu ne zavisi od Sveta bezbednosti, niti, u ovom slučaju, od naše volje, već od dve trećine članica u Generalnoj skupštini UN.

– Ovakav predlog za Kosovo i dosad je mogao da bude podnesen kao inicijativa od strane bilo koje države, ali je očigledno da su se čekali sigurni glasovi. Nisam siguran da će baš Nemačka biti ta koja će podneti ovu inicijativu Generalnoj skupštini UN, jer bi neuspeh bio veliki diplomatski udarac za tu državu. S druge strane, procedura je takva da Generalna skupština prvo mora da donese Rezoluciju na osnovu inicijative, pa tek onda da se pristupi glasanju – objašnjava on.

Jevremović kaže da Srbija ne mora da prizna Kosovo, čak i ako se ovaj scenario ostvari, kao i da sama uloga države posmatrača unutar UN nema neku funkciju.

– Takva država ne može da učestvuje u donošenju bilo kakvih odluka, niti u glasanju. Takav je status i Palestine, ali i Vatikana – podseća on.

Sputnjik još piše da Berlin ne krije nameru da želi da do kraja godina bude potpisan pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine i da je Nemačka ovu inicijativu uskladila sa Amerikom, koja je ovih dana posebno aktivna kad je reč o Kosovu.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. vuk says:

    ubedjen sam da taj ko bi na te uslove pristao nebi dugo cipele nosio

  2. Trifun says:

    Platicete nemacki antisrpski rasisti za sve! Zapamtite sto sam vam rekao. Srbija da ne popusta ni centimetar! Ni centimetar! Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *