Nemačka stoji iza pokušaja revizije Prvog svetskog rata

Nemačka stoji iza pokušaja revizije Prvog svetskog rata

21 decembra 2013

dr-zivojinovicPredsednik Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za obeležavanje sto godina od Prvog svetskog rata Dragoljub Živojinović ocenio je da je priča o podizanju spomenika Francu Ferdinandu u Sarajevu besmislica, jer su muslimani bili najveći protivnici austrougarske okupacije BiH.

“Bošnjački faktori usmeravaju taj čin protiv Srba, braneći predstavnika carevine protiv koje su se sami borili. Puna dva meseca je austrougarskom generalu Filipoviću trebalo da slomi otpor muslimana prilikom okupacije Bosne 1878. godine. Tukao se sa muslimanima, a ne sa Srbima i Hrvatima“, rekao je Živojinović.

On je kritikovao pokušaje pojedinih zapadnih istoričara i medija da revidiraju istoriju, te da Srbe i Gavrila Principa koji je pucao na Franca Ferdinada proglase teroristima i da porede Pricipa sa Osamom bin Ladenom, a organizaciju “Mlada Bosna“ sa Al kaidom.

“Hoće da nam proglase naciju genocidnom. Srpske žrtve u borbama njegovog naroda za slobodu najbolji su dokaz da je genocid počinjen sa suprotne strane. Stradali smo u milionima u ratovima, ali i u vremenima mira. Bombardovani smo, uništavani materijalno, fizički i duhovno“, rekao je Živojinović.

On je dodao da je “Mlada Bosna“ bila udruženje bez organizacione strukture i finansijske podške, grupa mladih nacionalista i patriota svih naroda koji su živeli u BiH, dok se Al Kaida oslanja na pomoć niza arapskih zemalja i čvrsto je vođena sa jednog mesta.

Živojinović navodi da bi se iz zahteva Nemačke da se tokom obeležavanja sto godina od Prvog svetskog rata ne pominju imena ni pobednika ni poraženih, moglo zaključiti da iza revizionističke kampanje stoji Nemačka.

On kaže da bi to moglo da znači i želju Nemačke da se reviziji podvrgnu i sve istorijske činjenice, uključujući i Versajski ugovor koji je potpisala Nemačka, a u kojem piše da je Nemačka odgovorna za Prvi svetski rat.

Živojinović je naveo da bi trebalo pokrenuti ozbiljnu raspravu u načelu, oslobođenu nepromišljenosti i gluposti pojedinih sagovornika, te najavio za juni iduće godine veliki međunarodni skup koji organizuje SANU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *