НЕМАЧКА СТОЈИ ИЗА СВЕГА: Меркелова жели српску имовину на Космету!

NEMAČKA STOJI IZA SVEGA: Merkelova želi srpsku imovinu na Kosmetu!

9 oktobra 2016

Bundeskanzlerin Merkel lädt kurzfristig den serbischen Ministerpräsidenten ins Kanzleramt Berlin ein | German Chancellor Merkel invites the Serbian Prime Minister at short notice at the Chancellery in Berlin

Šta je pozadina zahteva iz Brisela da Beograd preda imovinu na KiM? Tvrd stav povezan sa planom da preuzmu pošte u pokrajini.

Nemačka insistira da se Srbija odrekne imovine Telekoma na Kosovu i Metohiji u korist albanskih okupacionih vlasti, kako bi našoj državi bila otvorena poglavlja u nastavku pregovora sa EU, prenose Novosti.

Prema informacijama dnevnog lista, tokom poslednje runde pregovora o telekomunikacijama u Briselu, ništa nije slutilo na takav ishod. A onda su, u noći između prošlog četvrtka i petka, predstavnici EU našoj strani stavili na sto papir koji je potpuno neprihvatljiv za Srbiju.

Diplomatski izvori tvrde da iza tog novog uslova stoji zvaničan Berlin koji nije spreman da se više po pitanju imovine Telekoma prave bilo kakvi kompromisi. Zbog toga su, praktično, pregovori udarili u zid, a Beograd je dobio ponudu po principu – uzmi ili ostavi.

I pored toga, premijer Aleksandar Vučić poslaće ovih dana predlog Srbije za rešenje imovine Telekoma, a naši zvaničnici traže i da se o toj temi nastave razgovori.

Tako je, po ko zna koji put, Beograd suočen sa grubom ucenom iz Brisela, kako bi naša zemlja načinila korak napred ka EU, dok se albanskoj strani neprekidno gleda kroz prste iako još nije formirana Zajednica srpskih opština koja je dogovorena još 2013. godine.

Inače, nije isključeno da iza novog berlinskog zahteva stoje i poslovni interesi Nemačke.

Jer, prema prištinskim propisima, imovina Telekoma Srbija pripada „Poštama i telekomunikacijama Kosova“, koji predstavlja akcionarsko društvo, a 75 odsto akcija ovog društva je odlukom komisije takozvane „vlade“ još 2013. prodato nemačko-američko-engleskom konzorcijumu Aksos GMBH – Najafi za 277 miliona evra.

Međutim, ova odluka o prodaji nije dobila većinu u „skupštini“, zbog protivljenja opozicije, pa su akcije i dalje, po njihovom viđenju, u vlasništvu tzv. države.

Aksos GMBH je sa sedištem u nemačkom gradu Hamburgu, dok je Najafi privatna investitorska firma iz Feniksa (američka država Arizona). Obe kompanije, kako bi zaštitile svoje interese, tužile su „Kosovo“ Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova i traže 50 miliona evra obeštećenja.

Što znači, ukoliko bi međunarodni konzorcijum uspeo da dođe do Telekoma na KiM, a mi se odreknemo te imovine, naša zemlja ne bi mogla ni sudski da osporava eventualnu prodaju te infrastrukture nemačko-američko-engleskom konzorcijumu.

Procena tokom vikenda

Državni vrh bi i tokom ovog vikenda trebalo da razmatra zahtev Brisela da se Srbija odrekne imovine Telekoma na KiM koju je naša zemlja procenila na oko 31 milion evra. Ali, iako su prve informacije govorile da Beograd mora da dostavi odgovor do sutra, izvori prenose da bi o ovoj važnoj temi, od koje zavise evropske integracije, moglo da se razgovara i iduće sedmice.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. hopkinson smit says:

  Ne zaboravite da je devojacko prezime Gospodje Merkel -- Kasner, te da ona pripada istom onom plemenu iz kojeg su i Sonja Liht, Filip David, Madlen Olbrajt, Dz. Soros ...

  • robokap says:

   To prezime joj JE UZEO OTAC 1930 jer je bio POLJAK sa prezimenom KAJZERČMAK.Merkelka je poreklom POLJAKINJA:

 2. Uf says:

  Da je mlađa i lepša dao bi joj k.rac ! A pošto nije dobit će g.vno !

 3. Kosovac says:

  Opet nam se ukazala prilika, da ne prihvatimo ultimatum, pa da nas isteraju sa pregovora. Ali znam da će Picinousti propustiti ovu priliku.

 4. Rade says:

  Vučićev potpis stoji na svemu.

 5. hopkinson smit says:

  Dragi Robokape, Istrazi malo vise i videces da nisi u pravu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *