НЕМАЧКА У ШОКУ: Американци запретили Берлину пребацивањем својих трупа из Немачке у Пољску!

NEMAČKA U ŠOKU: Amerikanci zapretili Berlinu prebacivanjem svojih trupa iz Nemačke u Poljsku!

10 avgusta 2019

Dobije li Donald Tramp drugi mandat da vlada Amerikom – između Vašingtona i njegovih zapadnoevropskih saveznika-vazala mnogo šta više neće biti isto kao tokom proteklih decenija.

Ambasador SAD u Berlinu, Ričard Grenel koji je blizak Trampu, izjavio je da je sasvim moguće da će Pentagon deo svojih trupa u nemačkoj prebaciti u – Poljsku.Ovo je do juče izgledalo teško zamislivo, a Grenel je još dodao:

„Uvredljivo je što se (u vladi Angele Merkel) računa da poreski obveznici SAD i dalje izdržavaju 50.000 američkih vojnika u Nemačkoj, a da Nemci svoj trgovinski suficit u odnosima sa SAD koriste za svoje unutrašnje potrebe“.

Grenelovu pretnju prenela je nemačka novinska agencija DPA i navela da je on rekao i da su „mnogi predsednici SAD molili najveću ekonomiju Evrope da plaća za svoju odbranu“, a da je to bilo ignorisano.

„Sada je – naglasio je Grenel – došlo dotle da SAD moraju da reaguju“.

Nemački telekanal ARD – koji se pozvao na Grenelove reči – objavio je da SAD mogu prebaciti u Poljsku značajan deo svojih `nemačkih trupa` i vojne tehnike.

Američka ambasadorka u Varšavi, Džordžet Mosbaher, preko Twitter je ukazala da Poljska, za razliku od Nemačke, izmiruje svoje finansijske obaveze prema NATO.

U tom kontekstu nije krila da bi pozdravila prebacivanje američkih vojnika u Poljsku.

U Nemačkoj se trenutno nalazi 35.000 američkih vojnika i oficira, plus 17.000 američkih i 12.000 nemačkih civila koji rade evropsku komandu SAD.

Grenel je, inače, ranije upozoravao Berlin da ne sme štediti na vojnim izdacima jer mu je „Rusija na pragu“.

U martu je potpredsednik nemačke Slobodne demokratske partije – Volfgang Kubicki – tražio da ministar spoljnih poslova Nemačke, Hajko Mas, Grenela proglasi za persona non grata.Svi su izgledi da će nova zaoštravanja tek uslediti.

Poznati nemački spoljnopolitički ekspert Aleksander Rar povodom Grenelovog „mahanja Poljskom“ izjavio je da Všington koristi protivrečja koja postoje između zapada i istoka EU.

„Nemačka elita, nemački političari su šokirani. Takvih izjava sa strane SAD – pogotovo ne u Grenelovom tonu – dosad nije bilo. Situacija je za Nemce veoma ozbiljna. Ne potpaljuju strasti u Evropi ni Rusija ni Kina, već Amerikanci!“

Rar otkriva i dodatne razloge nemačke zabrinutosti:

„Tramp otvoreno govori da će imati odnose samo sa onima koji budu pratili interse SAD, koji budu činili ono što želi Amerika. To znači da Francuzima i Nemcima, ako na to ne pristanu, preti izolacija. Sve se svodi na formulu: platite za naše naoružanje da bismo vas smatrali saveznicima“.

Rar je uveren da je pred Nemcima teška odluka:

„Ili će Amerikancima reći `gudbaj` i pokušavati graditi EU sa sopstvenim interesima. ili će pognuti glavu i potčiniti se. Za prvu odluku im je potreban konsenzus svih evropskih zemalja. Puna njihova podrška koje zasad nema. Istočna Evropa ne želi da živi pod komandom francusklih i nemačkih načelnika. Ona želi da bude sa Amerikancima“.

– Druga varijanta – uveren je Rar – podrazumeva potčinjavanje američkom diktatu. Smatram da će SAD uspeti da Evropu bace na kolena. Da će je prisiliti da čini ono što oni žele. EU neće hteti raskol i poći će na ustupke“.

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Pera says:

  Koga cionisti brane, grdna im majka !

  • Pera says:

   Salu na stranu, interesuje me koje figure rotsild ima, bele ili crne ? Inace, ova fora da se cionisti svadjaju izmedju sebe, moze da prodje kod glupih amera i isto zombiranih evropljana, ali u Srbiji i Rusiji, to su fore za idiote.

 2. Minolta says:

  Au, baš će da im naškode! Biće manje tužbi za silovanje stoke...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *