НЕМАЧКА У СВЕ ВЕЋОЈ КРИЗИ, АЛИ УВЕК МОЖЕ ДА МАЛТРЕТИРА СРБИЈУ

NEMAČKA U SVE VEĆOJ KRIZI, ALI UVEK MOŽE DA MALTRETIRA SRBIJU

11 februara 2024

Poruke koje je tokom balkanske turneje poslao nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nisu donele ništa novo. Nemačka ne odustaje od svoje politike prema Srbiji i BiH, kao što ne odustaje od podrške kosovskoj nezavisnosti. Poseta nije bila intonirana u smislu pritisaka i ucena, ali to ne znači da u narednim mesecima neće toga neće biti.

Ovako spoljnopolitički novinar Žarko Rakić komentariše posetu nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa Prištini, Srbiji i BiH.Prema njegovim rečima, to što sada nije bilo pritisaka i ucena na Srbiju ne znači da u narednom periodu neće uslediti posete nakon kojih ćemo čuti rečnik koji sigurno neće biti po meri Srbije, kada će se insistirati da se do predsedničkih izbora u SAD priča pokrene u pravcu priznanja kosovske nezavisnosti.

Veštački balans između Beograda i Prištine

Na spoljnopolitičkom planu, Nemačkoj baš i ne cvetaju ruže, što se može videti na primeru njene politike prema Ukrajini. Takođe, Nemačka se nalazi u ekonomskoj krizi. Međutim, ona i dalje insistira na svojoj pre mnogo vremena zacrtanoj balkanskoj politici, možda i nepromišljeno, kaže Rakić.

A ta politika podrazumeva da Srbija treba da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine, kao i da uvede sankcije Rusiji. Tako bi između redova moglo da se pročita Pistorijusovo insistiranje na potrebi nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i eufemizam poznat kao „usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU“.

Činjenica je da Nemačka na Balkanu ima suprotne interese od Srbije. Međutim, Beograd je ipak najvažnija prestonica u regionu i, samim tim, nezaobilazna kada je u pitanju poseta jednog nemačkog visokog zvaničnika kakav je Pistorijus.

„Interesantno je da Nemačka uspeva da odvoji ekonomiju od politike, mada i tu postoji stalna opasnost da nemački biznismeni, kao najveći investitori u Srbiji dođu u situaciju da pretrpe ozbiljan politički pritisak zato što Beograd nije zadovoljan nemačkom politikom“, ističe on.

Tokom posete Beogradu, posebno se ističe detalj, kada je Pistorijus izbegao da direktno odgovori na pitanje u kom dokumentu piše da Kosovo ima pravo da formira vojsku i da se naoružava, koristeći se uobičajenom poštapalicom da Nemačka brine o obe strane i prodaje naoružanje kako Prištini, tako i Beogradu, kaže Rakić.

„On je uvek mogao da se pozove na to da je Nemačka veliki svetski izvoznik oružja. Ali, on je iskoristio ovu poštapalicu kako bi napravio veštački balans“, navodi Rakić.

U Sarajevu i Prištini očekivano

Što se poseta Prištini i Sarajevu tiče, sve je proteklo onako kako bi se od Nemačke moglo i očekivati.

„Oni su jedan od sponzora kosovske nezavisnosti, bili su glavni pokretač i imali su glavnu ulogu u razbijanju bivše Jugoslavije; njihov državljanin se predstavlja kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH… Sve to bilo je u cilju da se pruži i Sarajevu i Prištini podrška koja dolazi iz Berlina“, konstatuje Rakić.

Boris Pistorijus posetio, tokom „mini turneje“, Kosovo i Metohiju, BiH, a poslednja stanica bila mu je Srbija. Nemački mediji posetu su nazvali „hodom po balkanskom minskom polju“, a kao najizazovniju stanicu turneje videli su Beograd, gde je „sevnula i pokoja varnica“.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Ama jedi bre krmivo "Biomix Premix" says:

  A mislim, šta ima ministar ratovanja da posećuje druge države a dolazi iz PROBLEMATIČNE države koja je zločinačka od kad postoji ???

 2. milorad5 says:

  pa mislim da neće oni još dugo,već sad se privid NORMALNOSTI tamo polako ruši i neće moći još dugo da ga veštački održavaju..to je čisto tehničko pitanje,do koje granice će oni veštački moći da održavaju kupovnu moć svog stanovništva i "zapadni san",a koliko znam ta granica je blizu da se preskoči a posle NEMA NAZAD...kada se priča o slomu svi glame kako će to pogoditi SVE,ali to je laž,recimo mi to nećemo NI PRIMETITI jer već živimo u drušđtvu posle sloma,prvi slom se nama desio 1988 i oni koji se sećaju tog vremen dobro znaju razliku izmedju pristojnog i relativno uredjenig društva i tokova novca u takvoj okolini i onoga što je usledilo,e to baš čeka kompletno zapadno stanovništvo jer je jako eško održati stanard koji je tamo bez uzimanja sa strane ustvari tu potrošnju je nemoguće održavati nba tom nivou bez da NEKO DRUGI NIJE OPLJAČKAN...pošto mi u srbiji sad živimo manje-više u skladu sa sopstvenim radom i mogućnostima pad zapada taško da će se osetiti,pogotovo zbog ekonomske diversifikacije koju već sad sprovodi naš privatan sektor i vlada koji VIDE šta se iza brda valja....naprotiv,na duže staze nestanak tog EKONOMSKOG PREDATORA U NAŠOJ BLIZINI ĆE SE POZITIVNO ODRAZITI NA NAŠ STANDARD RAST PROIZVODNJE I TRGOVINE...mnogima će da svane kad se ova reketaška zver nakupaca koju oni zovu "zapadna demokratija" sruši u prašinu,velikoj većini jer oni se "ugradjuju" u svaku sitnicu koja se izvozi odavde i svaku sitnicu koju kupite ovde,to je OSNOVA njihovog bogatstva...više to neće ići tako dalje i zato problemi kod NJIH nama može da bude samo bolje kad se reketaši odstrane...

 3. da da says:

  Jugohrvate koji su na vlasti niko ne maltretira,oni sami žele naredbe iz nemačke i amerike.Više će pokrasti para,a Srbi su im teg kojeg ne vole,ali ga umaraju i lažu koliko god mogu,jer ipak vladaju srpskom državom,slično kao ukrajina,ogromna manjina vlada,a većina ćuti i ne zna gde je levo.

 4. Corona televizija Omicron televizija says:

  Nema glupljeg naroda, stalno popuše na isti način.

 5. Petrovgrad says:

  Gerdinand je isto bio neki visoki izaslanik iz Germanskih država, al ga Gavrilo roknuo. Od tog trenutka Germanima su krenula kola niz brdo. To što su pokušali 1941 do 1945 samo su se još više ukopali. Tako da danas odnosno nakon 80-tih kad su počeli da im pristižu talibani svih vrsta, a delimično i čokoladni iz Afriku, totalno su se ukopali, tako da im je kraj neminovan. Mislim da do kraja 21 veka biće minorna manjina u svojoj zemlji. Za 50-60 godina to nije daleko. Srbija će to nadživeti, Nemačka neće. U tome je poenta.

 6. "Samo okruglih "- 100 godina svega i svačega says:

  Aneksija BiH 1908. god ( " To nije nemački nego austrougarski imoerijalni pootez " moglo bi se prokomenbtarisati sa ;" A u čemu je razlika osim u vladajućim dinasdtijama u ovim državama tog vremena ? ) Okupacija 1941. god. ( izveo ju je Austrijanac A. Hitler koji je naravno Nemac ) Priznsavanje secesija devedesaetih u SFRJ pri paralelnoj promeni statusa EEZ u EU .Naravno kao snažan signal da to isto učine i ostali koji se upravo tada "tranziiono " transvormišu iz EEZ u EU . Bonbardovanje 1999. god. "Največi spoljni uspeh EU ( prema njihovim tvrdnjamsa ) . " je nezavisnas Crna Gora . Oriznanje secesije "R Kosova " 2008. godine .Dakle od aneksione krize 1908 do oriznanja R, Kosova .proteklo je SAMO 100 GODINA .Sve je to stalo u taj i toliki za istoriju koja teče neveliki period . ( ali po posledicama za ovaj prostor neizmerno velik i dugačak. U međuvremenu pre , posle između ovih događaja trajala je uvek značajna ekonomska saradnja ako i kada zbog okupacije u periodima iste -nije ni postojala.

 7. VUK says:

  Nije to prvi put da fasisti dolaze u Srbiju neki iz nje odu a neki trajno u njoj ostanu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *