Немачка упозорава: Русија и САД пред „сукобом супердржава“

Nemačka upozorava: Rusija i SAD pred „sukobom superdržava“

9 oktobra 2016

CaptionKerry Lavrov Putin 324

Napetost između Moskve i Vašingtona preti da preraste u „novi sukob superdržava“, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, koji smatra da je sadašnja situacija još opasnija od perioda Hladnog rata, jer su ranije i Rusija i Amerika znale „gde je crvena linija i poštovale su je“.

– Nivo napetosti između Rusije i SAD i dalje raste. Čini se da je iscrpljen i poslednji ostatak poverenja. Ako se to nastavi, vratićemo se u epohu konfrontacije dveju superdržava – rekao je šef nemačke diplomatije, a prenosi list „Cajt“.

– Naše vreme je drugačije, postalo je opasnije. Ranije je svet bio podeljen na dva tabora, ali i Moskva i Vašington su znali gde je crvena linija i poštovali su je – naveo je Štajnmajer.

Predsednik Minhenske konferencije za bezbednost Volfgang Išinger takođe je upozorio da se situacija zaoštrava.

– Opasnost od vojnog sukoba je veoma velika. Ona nije bila takva decenijama, a poverenje između Zapada i Istoka nikada nije bilo na tako niskom nivou kao danas – naveo je Išinger.

Prema njegovim rečima, Moskva koristi „prelazni predizborni period“ u Vašingtonu kako bi „uništila poslednje ostatke američkog prisustva u svetu“.

Predstavnik Bundestaga za veze s Rusijom Gernot Erler izjavio je da nove sankcije protiv Rusije neće doneti nikakvu korist. – Ostaje samo uticaj na Rusiju u direktnom dijalogu. Važno je da se Vašington vrati pregovorima – zaključio je Erler.

KOMENTARI4 komentara

 1. Dondon says:

  Nek skoknu do meseca oa nrk se tamo pokarabase. Stvarno bi trebalo da ceo svet, ali bukvalno svi narodi ustanu i zatraze da se nuklearno oruzje i sva ostala oruzja za masovno unistenje predaju nekoj komisiji koja ce biti zaduzena za unistrnje istih. Ukoliko svi vlasnici ovih vrsta oruzja ne pristanu da ih se oslobode trebalo bi uvesti sankcije i zabraniti bilo kakvu trgovinu sa njima. Kad pocnu da pucaju po savovima tad im nece pasti napamet da odbiju predlog slobodarskog naroda.

  • Za Srbiju says:

   Nabroji mi te tvoje slobodarske narode.

  • padre says:

   A komisija mora svakako da bude iz "demokratskih" zemalja, inače bi neko i njima naredio, da se otarase toga!

 2. padre says:

  Da mi je samo znati, koga oni to upozoravaju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *