НЕМАЧКА УПОЗОРИЛА ХРВАТСКУ због Србије

NEMAČKA UPOZORILA HRVATSKU zbog Srbije

15 oktobra 2018

OFANZIVA Hrvatske, koja na svim frontovima pokušava da oteža evropske integracije Srbije i odakle svakodnevno stižu pretnje blokadom našeg puta ka EU, naišla je na veliko neodobravanje vodećih članova Unije, pre svih Nemačke – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, zvanični Berlin već je neformalnim kanalima poslao upozorenje Zagrebu da nedobrosusedska retorika i bujanje nacionalizma nisu dobrodošli. Poslednja konkretna opomena Hrvatskoj došla je pre nekoliko dana, kada većina amandmana koje su njihovi poslanici pokušali da ugrade u izveštaj o Srbiji, izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera, nije prošla.Alarm u vodećim evropskim prestonicama zbog ponašanja Zagreba „upalio se“ i nakon pretećih poruka hrvatske šefice diplomatije Marije Pejčinović Burić da „nema popuštanja Srbiji“ i da će naše komšije insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma za ulazak u EU.

Naši diplomatski izvori u Briselu kažu da je jedno insistiranje na evropskim standardima, a drugo provlačenje države kandidata kroz „toplog zeca“, radi ostvarenja nekih uskonacionalnih interesa. Njih posebno zabrinjava i ekspanzija desničarskih partija u Hrvatskoj i njihov pritisak na vladu u Zagrebu, a koji se preliva i na srpsko-hrvatske odnose.

Politiku uslovljavanja Srbije, koju poslednjih meseci vodi Zagreb, dodatno je „začinio“ i protest u Vukovaru, održan u subotu pod palicom gradonačelnika Ivana Penave, sa kojeg je, uz ustašku ikonografiju, zatraženo da Hrvatska uslovi ulazak Srbije u EU procesuiranjem odgovornih za ratne zločine.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je u nedelju da je očigledno da se nastavlja antisrpska histerija u Hrvatskoj:

– Ne znam na koga se žale, Srbija je sankcionisala i sankcionisaće svakog ko je počinio ratni zločin. Oni samo treba da budu svesni svojih zločina. Hrvatska ne sme da rehabilituje zločine iz Drugog svetskog rata, koji su hiljadu puta veći nego što je to bio slučaj devedesetih.

On je dodao da je protest u Vukovaru organizovan neposredno nakon promocije knjige o nekadašnjem upravniku logora u Jasenovcu Vjekoslavu Maksu Luburiću. Dačić je upitao šta bi se desilo da se u Nemačkoj organizuje promocija knjiga o upravnicima Aušvica ili drugih logora, ili da se u Austriji promoviše knjiga o upravniku Mauthauzena.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kaže, za „Novosti“, da će Zagreb očigledno nastaviti s pokušajima da zakoči naše integracije, ali da ključni evropski igrači to neće dozvoliti:

– Vodeće države Unije insistiraju da su dobrosusedski odnosi među najvažnijim evropskim vrednostima i takvo ponašanje očekuju od svih članica.

(Novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Aka Srbija mora da zavisi da je brane drugi,bolje da je nema. Ako mi nemamo ljudi koji su sposobni da odbrane srpske interese,ne zasluzujemo da postojimo. Veliki vodja je okruzen cankoliscima i ulizicama koji su nesposobni da sagledaju sta su interesi Srbije a kamo li da ih brane. Nece na dobro izaci.

 2. Barakuda says:

  Njima nedostaju Srbi, oni sami ne znaju da žive u svakom pogledu, kulturnom, duhovnom, intelektualnom ni zabavnom ! Svi šovinisti, a u kolima slušaju srpsku muziku, pa i onu najgoru....Mržnja je iskreniji osjećaj od ljubavi, Srbi su njima razlog da postoje !

  • Nema ko da im uplaćuje poreze says:

   A navikli da žive parazitski, zato sikću. Neka uvoze arape i neka ih katoliče do mile volje. O pljačkanju srbske imovine EU ne govori ništa, jer to izvode zajednički.

 3. Fiona says:

  Hrvati su blago upozoreni da ne masu drskom od lopate sa kojom ciste balegu u stali kod nemackih domacina...

  • Kulak says:

   FENOMENALNO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *