НЕМАЧКА ВОЈСКА У ХАОСУ – ГЕНЕРАЛ ПРИЗНАО: ”Тотално смо исцрпљени, ако Путин крене…”

НЕМАЧКА ВОЈСКА У ХАОСУ – ГЕНЕРАЛ ПРИЗНАО: ”Тотално смо исцрпљени, ако Путин крене…”

28 јануара 2023

„Војска коју ми је дозвољено да водим је мање-више потрошена и исцрпљена“, написао је генерал Алфонс Маис, главнокомандујући немачке војске.

„Сви смо видели шта следи, али нисмо могли да извучемо закључке након анексије Kрима. Није добар осећај! Доста ми је!“, наводи се у емотивном посту.Готово годину дана након изванредне објаве Алфонса Маиса, немачке оружане снаге су у горем стању него што су биле, пише Тхе Ецономист.

У случају напада, залихе муниције Бундесвера трајале би само неколико дана, уместо 30 које препоручује НАТО. Радио опрема коју користе трупе стара је 40 година, а такође је и аналогна – тако да је врло лако пресретнути.

Од 350 борбених возила Пума, само 150 је у функцији. Штавише, Бундесвер нема чак ни довољно медицинске опреме – конкретно, фластера – према извештају Еберхарда Зорна, генералног инспектора оружаних снага који је у децембру објавио опасан извештај о стању немачке војске.

За стручњаке и војно особље лоше стање у Бундесверу није нова вест, али до руског напада на Украјину једноставно није било потребе или присутне иницијативе да се нешто предузме по том питању. Чинило се да је рат у Европи незамислив.

Бундесвер се смањио на снагу способну да распореди неколико стотина људи на међународне проблематичне тачке као што су Авганистан или Мали, али је у међувремену потпуно изгубио способност да евентуално брани Немачку – као и способност да испуни своје обавезе према НАТО.

Где су промене?

Пре годину дана чинило се да ће шок руске инвазије натерати Бундесвер на радикалне и брзе промене. Три дана након руског напада, Олаф Шолц, немачки канцелар, сигнализирао је свету да је Немачка одлучна да окупи јаку, најсавременију војску.

Он је најавио „прекретницу“ у парламенту, а та прекретница је укључивала успостављање додатних 100 милијарди евра фонда за оружане снаге, двоструко више од стандардног годишњег буџета за одбрану. Такође је обећао да ће испунити одбрамбени циљ НАТО-а – фамозних 2% БДП-а.

Једанаест месеци касније, немачки војници су поново фрустрирани. Бундесвер је до сада видео врло мало од обећаних инвестиција. Немачка је наручила 35 америчких борбених авиона Ф-35, али они неће бити испоручени до 2027. године.

Након низа гафова, министарка одбране Kристин Ламбрехт поднела је оставку овог месеца. Она је требало да надгледа велику реформу оружаних снага. „Изгубили смо кључну годину“, рекао је за Тхе Ецономист Kристијан Молинг из Немачког савета за спољне односе. Он сматра да Шолц потпуно не зна колико су проблеми оружаних снага. Ни сада, а још мање пре годину дана када је обећавао инвестиције.Огорчени војници

„Болест“ је толика да се посао министра одбране у Берлину подругљиво назива „убица каријере“.

Шолц је очигледно покушао и није успео да убеди неког врхунског стручњака и политичара да седне на столицу Kристин Ламбрехт. Уместо ње, посао је преузео Борис Писторијус, другоразредни политичар који је раније био министар унутрашњих послова Доње Саксоније. Писторијус неће имати ни тренутка да се одмори.

Он мора да обнови Бундесвер и да настави да помаже Украјини, док истовремено испуњава своје обавезе према НАТО-у. Немачка се обавезала да ће се ставити на располагање НАТО-у до 2025. године. Аналитичари сумњају да је он у стању да то уради.

Целокупне оружане снаге чине око 183.000 војника. Поређења ради, Западна Немачка је на крају Хладног рата имала око 500.000 војника и трошила је око 3 одсто БДП-а на одбрану. Три деценије без финансирања и све надуванија бирократија учинили су своје.

Поправљање Бундесвера захтева више од новца. Војници су огорчени, разочарани и засићени стањем у својим редовима. План немачког Министарства одбране каже да би оружане снаге требало да порасту на 203.000 људи до 2032. године. Kако? Нико не зна.

(јутарњи лист)

KOMENTARI4 коментара

 1. test01 says:

  Nadam se da ce de-nacifikacija da se prosiri na samo jezgro zla - glupa evropa se koristi u napadu na Rusiju.

 2. Petrovgrad says:

  Kapitulacija, kao i sto puta do sada što ste uradili. Za Cara Putina ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

 3. Kulak says:

  Povratak nemačkog nacizma. Uništimo ih. Ovaj put definitivno.

 4. Rostand says:

  Švabo smiri svoje krvoločne antiruske hormone pa se neboj Rusije.Klar?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u