НЕМАЧКА ЗАДАЛА ТЕЖАК УДАРАЦ НАТО ПАКТУ! Немци се повлаче са Косова!

NEMAČKA ZADALA TEŽAK UDARAC NATO PAKTU! Nemci se povlače sa Kosova!

20 aprila 2017

Nemačka vojska je u velikoj reorganizaciji, a njeni prioriteti su usmereni na dešavanja na istoku Evrope i na zahtev za formiranje zajedničke evropske vojske za koju Nemačka ozbiljno lobira.

Posle holandskih trupa Kfora, svoj odlazak sa Kosova i Metohije juče su najavili i Nemci. Nemački Kfor trebalo bi da se potpuno povuče do kraja iduće godine, ali deo oficira Bundesvera ipak će ostati na Kosovu u sastavu misije Kfora, kao instruktori za obuku buduće vojske Kosova.

Nemački Kfor stacioniran je u blizini Prizrena, iza sebe ostavlja kamp na površini od 42 hektara, 23 zgrade sa 550 soba i smeštajnim kapacitetom za oko 1.200 ljudi. Deo kampa biće dat na raspolaganje za obuku BSK-a, mada će na dan odlaska Nemci kamp, simbolično, uz poštovanje Rezolucije 1244 „vratiti“ Unmiku, posle čega će biti prebačen na upravljanje opštini Prizren.

Kfor je 12. juna 1999. godine na temelju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN stigao na Kosovo sa 50.000 vojnika iz 39 država sveta. Godine 2007. taj broj je smanjen na 16.000, a danas je taj broj još manji i iznosi svega oko 4.600 vojnika iz 31 zemlje.

Zona odgovornosti Kfora podeljena je na pet regiona: Sever pod upravom Francuza, Istok pod komandom SAD, Jug pod zapovedništvom Nemačke, Zapad pod upravom Italije i Centar kojim komanduje Velika Britanija.

Holandski sastav koji je otišao sa Kosova brojao je 4.000 vojnika, dok je nemački, koji je u početku imao 7.000 vojnika, sada sveden na 1.500. U neku ruku broj vojnika Kfora, koji sada operišu na Kosovu i Metohiji, srazmeran je broju pripadnika bezbednosnih snaga Kosova (KBS), u čijem sastavu je 4.000 ljudi, od čega su 2.500 aktivni pripadnici.

Odlazak Holanđana nije izazvao toliko pažnje koliko odlazak Nemaca sa Kosova, pa je pitanje zašto su Nemci odlučili da napuste vojnu misiju na Kosovo, posebno jer su jedan od pet stubova NATO-a na Kosovu?

Rizik po bezbednost je manji?

Vojni analitičar Andrej Mlakar kaže da Kfor svoje snage smanjuje već duže vreme u okviru procena bezbednosti rizika i to samo po sebi nije novina. Razlog je taj što se smatra se da je rizik po bezbednost sada mnogo manji u odnosu na prethodni period i u tom segmentu nema ništa sporno. Mlakar, međutim, kaže da je akcenat na odluci Nemaca da izađu iz ove vojne misije.

– Nemačka je bila jedna od velikih protivnika formiranja vojske Kosova, jer veruju da su postojeće KBS sasvim dovoljne i da nema potrebe za samostalnom vojskom. Drugi razlog je sama reorganizacija nemačke vojske. Nemačka je prvi pust posle deset godina objavila takozvanu belu knjigu u kojoj je navela šta su joj budući prioriteti, a to su terorizam, izbeglički talas, a treći je aneksija Krima i problem Rusije. To su tri segmenta u kojima nemački Bundesver namerava da planira vojsku i da je usmerava prema tim potrebama – navodi Mlakar.

Smanjenje trupa Kfora na Kosovu i Metohiji počelo je još 2002. godine kad je iz sedišta NATO-a saopšteno da je „Kosovo doseglo stepen bezbednosti, te da je stanje takvo da je moguće početi sa smanjenjem boja učesnika te vojne misije“.

Dve godine kasnije situacija na terenu ih je demantovala kad su Albanci 17. marta 2004. godine za samo dva dana uspeli da zapale i unište oko 800 srpskih kuća i 29 srpskih svetinja, a na hiljade Srba nateraju u izbeglištvo. Posle toga odlučeno je da se misija Kfora ne smanjuje do daljnjeg, ali je ta odluka 2010. godine naglo promenjena i smanjenje misije je nastavljeno.

KOMENTARI6 komentara

 1. Trifun says:

  Pad EU Rajha, NATO i SAD se odvija paralelno. Na svim linijama takozvanog fronta je Zapad kolapsirao, i to se ne moze vise sakriti nikakvim pamfletima ili krpljenjem propalih finansijskih institucija. Pare koje su pokrali njihovi 'cuvari' i 'promoteri' kapitalizma od gradana, unistili te institucije a onda primorali drzave da opljackano nadomjeste novim porezima na gradane je privatizacija profita a socijalizacija gubitaka. A to je isto sto i brutalna pljacka. Nema su tu sta vise filozofirati puno. Preostalo im je jos da povuku obarac samounistenja ili da prihvate svoj pad i pokusaju da izgrade bolje drzave i sisteme za svoje gradana. Sto se tice Albanaca, oni su se zaletili. Zestoko.

 2. Beli Orao says:

  Shvatili Njemci da ih NATO tj Ameri koriste a i guraju u rat protiv Rusije i da bi t4ebali biti topovsko meso ! Pametna odluka ,sad Srbija treba da popunjava praznine inače će posluje biti teže šipke poslati preko Prokletija!!!

 3. Bambula says:

  Kosovo dobija svoju vojsku koja će braniti granice te države pa se shodno tome pripadnici KFOR-a povlače s Kosova.

  • KROprdac says:

   Hahahahaha, nemoj da nas zasmejavas, prvo nas zasmejava "vojska kosova" a sad i ti :-)))

 4. KROprdac says:

  Siptari, ajde pakujte se u EU i Tursku dok imate jos malo vremena, da vas ne brane ameri kako vas je odbranio hitler i habzburg ;-))) Ovaj put nece biti komunjara da vas spasavaju, ovaj put stizu Srbi i Rusi, veoma ZLIII i LJUTIIIII :-)))

 5. Stepa says:

  Misevi napustaju brod uz dogovor sa Edi Ramom. To znaci da kad oni odu sa Kosova onda Rama moze da dejstvuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *