Nemačke službe žele da špijuniraju poput američkih

Nemačke službe žele da špijuniraju poput američkih

19 juna 2013

BND Nemačka savezna vlada navodno planira da žestoko prošiti nadgledanje interneta. Kako prenosi Špigel, Savezna obaveštajna služba (BND) predstavila je novi program težak 100 miliona evra i ličiće na program američke NSA.

Program BND navodno uključuje uspostavljanje jačih računarskih kapaciteta, kao i zapošljavanje još 100 radnika u „Tehničko odeljenje“. BND je inače služba namenjena inostranstvu – pa će i internet prismotra biti usmerena na komunikaciju Nemačke sa inostranstvom. Do sada su obaveštajci smeli da nadgledaju najviše 20 odsto komunikacije koju ocene kao „sumnjivu“, ali zbog tankih kapaciteta uspevali su da prate tek pet odsto od ukupne elektronske pošte, četova na Fejsbuku, razgovora Skajpom ili telefonom.

Novi korak mogao bi mnogo više da podseća na američku NSA i program „Prizm“ koji je nedavno obznanio bivši analitičar te agencije Edvard Snouden. NSA je nadgledao bukvalno sve što se odvija preko servera američkih giganta poput Gugla, Jutjuba, Jahua, Fejsbuka ili Tvitera.

Nesuglasice u nemačkoj vladi

Ulaganja u nove sisteme nadgledanja

Talas kritika u svetu nije omeo nemačku vladu da napravi sličan korak: „Naravno da naše obaveštajne službe moraju biti prisutne i na internetu“, rekao je ministar policije Hans-Peter Fridrih. „Država mora da obezbedi tehnička sredstva kako bismo imali šanse protiv kriminalaca koji koriste nove metode komunikacije“, rekao je političar bavarske CSU. On je među prvima uzeo u zaštitu američki program prismotre.

Njegovi koalicioni partneri, međutim, nisu oduševljeni. Stranka slobodnih demokrata (FDP) ne podržava obuhvatnu prismotru interneta: „Za mene je to neshvatljivo“, rekla je ministarka pravde Sabine Lojthojzer-Šarenberger (FDP). Ona je za Velt rekla da su nemački građani zabrinuto primili vest o američkoj špijunaži te da sada odgovor Nemačke ne može da bude ista takva prismotra.

Grmi i opoziciona Levica. Njen političar Jan Korte osvrnuo se i na predstojeću posetu Baraka Obame Berlinu. „Kancelarka Merkel ne mora uopšte da pominje Obami spornu špijunsku delatnost NSA jer, očigledno, nemački BND radi upravo istu stvar.“

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *