НЕМАЧКИ БАНКАР: Кина – Русија – БРИКС надјачаће америчку хегемонију

NEMAČKI BANKAR: Kina – Rusija – BRIKS nadjačaće američku hegemoniju

6 juna 2015

brics 4554Slepo pridržavanje politike koju vodi Amerika i uvođenje sankcija Rusiji ispostavili su se kao potezi fatalni po Evropu. Osovina Rusija-Kina-BRIKS može da preokrene globalni ekonomski sistem i nadjača hegemoniju SAD, smatra glavni ekonomista nemačke „Bremer landesbanke“ Folker Helmajer.

Realna šteta po zemlje Evropske unije koju je izazvalo uvođenje sankcija Rusiji mnogo je veća nego što procenjuju statističari, rekao je u intervjuu za „Dojče virtšafts nahrihten“ Folker Helmajer, glavni ekonomista nemačke „Bremer landesbanke“.

„Pad obima nemačkog izvoza za 18 odsto u 2014. godini i 34 odsto za prva dva meseca 2015. godine samo je vrh ledenog brega“, rekao je Helmajer i dodao: „Posledice su mnogo veće“.

„Evropske zemlje poput Finske i Austrije, koje imaju izgrađene poslovne veze sa Rusijom, manje posluju u Nemačkoj. Takođe, evropske korporacije zaobilaze sankcije i stvaraju izuzetno efikasne proizvodne kapacitete u Rusiji. Mi na taj način gubimo ovaj potencijalni osnovni kapital, koji je osnova našeg prosperiteta, a Rusija pobeđuje“, objašnjava Helmajer.

Odnos poverenja između Rusije i Nemačke i Evropske unije je donekle uzdrman. Biće potrebne godine kako bi se ponovo izgradio. Rezultat toga je da su kompanije poput „Simensa“ i „Alstoma“ izgubile značajne projekte u Rusiji, rekao je Helmajer. Potencijalna šteta, ne samo po Nemačku, već i po celu EU, tako je značajno veća nego što to trenutne cifre pokazuju.

U međuvremenu, Moskvu, Peking i druge članice BRIKS-a očekuje izgradnja najvećih projekata modernog doba: izgradnja nove evroazijske infrastrukture od Moskve do Vladivostoka, na jugu Kine i u Indiji.

Učešće zapadnih zemalja u ovim megaprojektima čini se prilično neizvesno, primećuje Helmajer.

„Po mom mišljenju, konflikt je već rešen“, rekao je on.

„Osovina Moskva-Peking-BRIKS je pobedila. Zapadu je dosta. Tokom 1990-ih, ove zemlje su činile približno 25 odsto svetskog ekonomskog autputa. Sada čine 56 odsto svetskog ekonomskog autputa i 85 odsto svetske populacije. Kontrolišu približno 70 odsto svetskih deviznih rezervi. One na godišnjem nivou rastu u proseku 4-5 odsto. Pošto Sjedinjene Države nisu bile spremne da svoju moć dele sa svetom, niti da izgrade sektor za razvoj tržišta baziran na sopstvenom finansijskom sistemu, izgubile su bitku“, istakao je on.

Danas nijedan problem u svetu ne može biti rešen bez Moskve ili Pekinga, rekao je ekonomista.

Nedostatak sopstvenog cilja čini da Evropska unija i Nemačka izgledaju kao gubitnici.

„Što se duže budemo pridržavali ove politike u EU, cena će biti sve viša. Sve će nas manje shvatati kao ozbiljnog sagovornika“, dodao je on.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. zeljko says:

    TAKO JE HELMAJER zasto je evropa pristala na stetu sebi ,vremena ima i treba evropa odmah odbaciti snakcije rusiji odbaciti stit i sto pre ekonomsku saradnjuu razviti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *