Nemački „Bild“: Al-Kaida napada evropske železnice

Nemački „Bild“: Al-Kaida napada evropske železnice

19 avgusta 2013

eurostarAl Kaida planira napade na evropsku mrežu brze železnice, objavio je danas najtiražniji nemački dnevni list „Bild“, pozivajući se na obaveštajne izvore.

U tekstu se navodi da bi pomenuta teroristička mreža mogla da postavi eksploziv u vozove ili tunele, ili da sabotira pruge ili električne instalacije, prenela je agencija AFP.

„Bild“ navodi da su te informacije potekle od američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), koja je prisluškivala konferencijske pozive u kojima su učestvovali neki od najviših operativaca Al Kaide.

Glavna tema tih razgovora je bio napad na evropsku železničku mrežu, navodi „Bild“.

Nemačke vlasti su na te pretnje odgovorili uvođenjem diskretnih mera poput raspoređivanja policajaca u civilu na najveće železnièke stanice kao i glavne linije u zemlji.

SAD i nekoliko zapadnih zemalja privremeno su bile zatvorile svoje ambasade u arapskim zemljama, pošto su obaveštajne službe dobile saznanja o mogućim napadima Al Kaide prisluškujući početkom avgusta razgovor između lidera Al Kaide Ajmana al-Zavahirija i više od 20 operativaca iz čitave svetske mreže te terorističke organizacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *