NEMAČKI „BILD“: Jesmo li mi, Nemci, ponovo budale? Opet nas okreću protiv Rusije!

NEMAČKI „BILD“: Jesmo li mi, Nemci, ponovo budale? Opet nas okreću protiv Rusije!

2 avgusta 2014

berlin-germany_Brojne zemlje članice EU izuzimaju svoje firme iz sankcija koje bi trebalo da pogode ruske firme, banke i predsednika države Vladimira Putina, dok Nemačka to ne čini, piše tabliod „Bild“ danas, postavljajući pitanje da li su „Nemci ponovo budale“.

Evropska unija je, ne uzimajući u obzir štetu po sopstvenu privredu, najavila oštre sankcije Rusiji, navodi nemački tabloid i postavlja pitanje da li će na kraju samo Nemci platiti „ruski ceh“.

Činjenica je, piše „Bild“, da bi samo u oblasti mašinogradnje trebalo ove godine računati sa gubitkom do 25.000 radnih mesta zbog sankcija Rusiji.

Već sada su, piše tabliod, narudžbine iz Rusije opale za oko 20 odsto. Ovaj tabloid, takođe, navodi da oko 6.200 nemačkih firmi ima svoje „kćerke firme“ u Rusiji.

Druge zemlje, članice EU su, navodi se, osigurale „rupe u zidu“ i tako od Nemačke napravile, kako se kaže, „EU-glupaka“.

Navodeći primere, list piše da je nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel još pre uvođenja embarga na izvoz naoružanja, stopirao izvoz jednog centra za obuku nemačke firme Rajnmetal za Rusiju, vrednog oko 120 miliona evra, dok je Francuska, uprkos dogovorenoj zabrani, izvezla dva nosača helikoptera u vrednosti 1,2 milijarde evra.

U tekstu se navode i drugi primeri – Italije, Velike Britanije ili Austrije.

Kada je reč o nemačkom stavu prema sankcijama Moskvi, predsedavajući Odbora za istok nemačke privrede Ekard Kordes izjavio je ovih dana da nemački privrednici podržavaju sankcije EU prema Rusiji i ocenio da će to, do duše, biti bolno za nemačku privredu.

„Ako se cena mora platiti, onda ćemo je mi platiti….“, rekao je Kordes za privredni dnevnik „Handelslat“ iz Diseldorfa i dodao da ako vlada u Berlinu i EU zbog nedovoljne kooperacije sa Rusijom žele pooštravanje sankcija, „onda mi to 100 odsto podržavamo“. Ovo je promena raspoloženja nemačke privrede prema Rusiji, pošto su samo nekoliko dana pre Kordesove izjave, nemačke firme upozorile šefove evropskih diplomatija na štetu koju bi eventualno nove sankcije protiv Rusije mogle da nanesu.

„U ‘privrednom ratu’ protiv Rusije, postojali bi samo gubitnici“, rekao je predsednik Saveza nemačkih srednjih preduzeća Mario Oven.

KOMENTARI4 komentara

 1. Božidar says:

  Pa ko vas j..e kad dozvoljavate da vas Ameri zajebavaju i koriste za svoje interese,hehehehehe

 2. buchkalo says:

  Englezi su naguzili nemce u prvom amerikanci i englezi u drugom a u ovaj ekonomski posto nemaju kesu za jače nešto ce izgleda svi da spakuju nemce Angela se drži amerike ko pijan plota iako su ih opelješili i rade šta im se hoče po nemačkom dvorištu. Ali vide to nemci polako da ih zaglupljuju ko amerikance, jer jedino sa ovcom možeš kako hočeš. Kod nas je slično samo što je kod nas amer gazda vlasnik a u nemca je samo odomačeni gost.

 3. Mare says:

  E Kordes ko da se ti nesto pitas. Jedes govna, a niko i nista si. Zasto Mercedes nije uveo sankcije? Zasto gasne i naftne kompanije nisu obuhvacene? Paradajz i paprika mogu da trpe, ali Veliki nikada.

 4. Peđa says:

  Nemačka je oduvek bila moneta za potkusurivanje u ratu između zapada i istoka.Zaboravili Drugi svetski rat,davno bilo.Baš im treba još jedno uništenje od strane Rusije.A koliko vidim ni geografiju ne znaju u smislu gde su oni a gde ameri u odnosu na Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *