НЕМАЧКИ „БИЛД“ ОТКРИВА: Крај битке за Бахмут, Украјинци држе само једну улицу

NEMAČKI „BILD“ OTKRIVA: Kraj bitke za Bahmut, Ukrajinci drže samo jednu ulicu

18 maja 2023

Nakon više od osam meseci žestokih borbi, ruska vojska se nalazi na samo nekoliko dana od potpunog zauzimanja Bahmuta, piše nemački „Bild“.

Prema istraživanjima nemačkog lista, borba za taj grad se privodi kraju nakon što su pripadnici grupe „Vagner“ tokom poslednjih 18 sati uspeli da probiju redove ukrajinske vojske i uđu u zapadni deo grada.Ukrajinci sada kontrolišu samo jednu stranu najzapadnijeg dela ulice u gradu. Iza nje se nalazi samo nekoliko garaža i oko dva kilometra praznog prostora do sledećeg sela Ivanovskoje, koji se nalazi pod kontrolom Ukrajinaca.

„Vagnerovci“ su juče objavili da su njihove snage došle do zapadnih delova grada i da se nalaze na „250 metara od pobede“.

Ukrajinska vojska je u sredu objavila video sadržaj koji potvrđuje te tvrdnje. Video u trajanju od 26 sekundi pokazuje ukrajinskog vojnika koji ispljuje granatu sa leve strane Juvilejne ulice, nakon čega se povukao u zaklon.

Iz toga se može zaključiti da su ruske trupe došle do istočne strane te ulice, tako da sada kontrolišu 99 odsto Bahmuta. Ukrajinci, s druge strane, drže tek dvadesetak zgrada, odnosno oko jedan odsto grada, navodi „Bild“.

Ukrajinski vojnici su objavili još jedan video, na kome se vide vojnici koji peške napuštaju grad u plamenu.

Kako navodi taj nemački list, ukrajinski miliblogeri već su počeli sa „kontrolom štete“, kako bi pripremili javnost za skori pad Bahmuta.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je taj grad pre nekoliko meseci nazvao „neosvojivom tvrđavom“.Pušilin: Bahmut će uskoro biti oslobođen

Šef administracije DNR-a Denis Pušilin danas je potvrdio da će Bahmut biti oslobođen veoma brzo, ocenivši da se situacija u toj ključnoj tački fronta, a posebno na bokovima grada, poboljšava.

Napredak je postignut između ostalog i zahvaljujući borcima Prvog armijskog korpusa ruske vojske, dodao je on.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će se u narednih nekoliko dana u Bahmutu pojaviti hitne službe koje će se pozabaviti daljim akcijama u tom skoro razrušenom gradu.

„Nije mnogo ostalo do oslobođenja Bahmuta. U njemu Grupa ‘Vagner’ napreduje i danju i noću. Jačamo svoje pozicije i na bokovima. Situacija nije laka, neprijatelj prebacuje rezerve u grad. Ali mislim da (postoje) svi preduslovi ne samo da zadržimo osvojene pozicije, već da dođe do potpunog oslobođenja grada. Izgledi za to su vrlo povoljni“, rekao je Pušilin.

KOMENTARI5 komentara

 1. M says:

  Što to vrijedi kad regularna vojska Rusije bježi s bokova Bahmuta koje osvaja Ukrajinska vojska i lagano opkoljava Bahmut i Wagnerovce u nutra!Ono što su Rusi osvajali jednu godinu dana,to Ukrajinci osvajaju u par dana!Bilo bi smiješno da nije tužno jer ginu ljudi na obje strane!

  • da da says:

   Rusi su povučeni na bolje položaje za odbranu,a video pokazuje 6-7 boraca kako trče pod jakom vatrom,to je normalno.Do kraja dana ukropi su imali nestvaran broj izgubljenih vojnika od ruske artiljerije,što je najvažnije linija je konsolidovana i ukropi su zaustavljeni.

  • Perica Durdevic says:

   A ti si bio tamo pa sve znas! Da je to tako lako sto Ukri ne povrate Bahmut!

  • Dragi says:

   Krila regularne ruske armije su ojačana sa Wagnerovcima i sada su krila sigurna, a u samom gradu je ostalo samo oko 10 višespratnica u kome se nalaze Ukri.

  • Zapadnjak says:

   Index i ostala sredstva informisanja hrvatskog puka a orkestrirani od nato gospodara serviraju upravo to,laži i dezinformacije kao da hrvatski puk ne gleda srpske medije. A ti "M",hoćeš li progutati indexovu istinu kada Bahmut više ne bude tema hrvatskih medija,ma dali uopšte postoji nešto što se zove hrvatska?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *