НЕМАЧКИ „БИЛД“: Шолц преувеличава све у вези Украјине

NEMAČKI „BILD“: Šolc preuveličava sve u vezi Ukrajine

9 aprila 2024

Nemačka vlada i kancelar Olaf Šolc značajno preuveličavaju obim prenete i planirane pomoći Ukrajini, preneo je Bild, pozivajući se na studiju Inga Gedehensa, člana odbora za budžet Bundestaga iz opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Šolc je proteklih meseci nekoliko puta pomenuo iznos od 28 milijardi evra kada je govorio o obimu pomoći Ukrajini. Prema Gedehensovim proračunima, u stvarnosti sada možemo govoriti samo o 10,2 milijarde evra.Prvo, kako prenosi Goedehens, Nemačka ima pravo da vrati deo novca utrošenog na pomoć Ukrajini iz fondova EU. Tako je Nemačka već dobila 31 milion evra od EU, ali je vladajuća koalicija već zatražila 3,4 milijarde evra. Stoga bi bilo logično da se ovaj novac na kraju posmatra kao pomoć EU Ukrajini, a ne kao pomoć Nemačke. Drugo, deo sredstava iz paketa vojne pomoći Ukrajini od šest milijardi dolara zapravo će ići na vojnu podršku drugim zemljama i prenaoružavanje nemačkih oružanih snaga (Bundesvera).

U stvari, 2,6 milijardi evra od ove sume neće stići u Ukrajinu, piše izdanje. Uzimajući u obzir niz drugih proračuna, ispada da stvarni obim nemačke pomoći pružene i planirane Ukrajini iznosi 21,7 milijardi evra. Ali u isto vreme, deo obaveza je produžen do 2028. godine, trenutno Ukrajina nije dobila ni polovinu ovog iznosa.

„Kancelarka ostavlja utisak da je Nemačka Ukrajini već pružila vojnu podršku u vrednosti od 28 milijardi evra. U stvari, još nismo potrošili ni polovinu ovog iznosa“, rekao je Gedehens za Bild.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *