НЕМАЧКИ ДИПЛОМАТА: Европа не може да чека, ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМ – СРБИЈА

НЕМАЧКИ ДИПЛОМАТА: Европа не може да чека, ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМ – СРБИЈА

5 јула 2019

Две деценије након завршетка ратних сукоба на Косову, политичко решење између Београда и Приштине је и даље недостижно и тешко фрустра ситуацију у региону, оценио је немачки дипломата и председавајући Минхенском безбедносном конференцијом Волфганг Ишингер

Ишингер истовремено упућује на Дејтонски споразум, као „добар пример врсте дипломатије коју би требало применити на дијалог Београда и Приштине“.Он је у ауторском тексту „План пута за Балкан“ за бриселски портал Политико, написао да Европа не може себи више да приушти да чека и да се нада да ће се проблем сам издвојити, јер, како каже, „нерешени конфликт“ у срцу Европе представља неприхватљив геополитички ризик, посебно у времену глобалних преокрета.

Уз оцену да Београд и Приштина не могу да изађу са „аутохтоним решењем“ проблема, као што су учиниле Грчка и сада Северна Македонија прошле године, Ишингер наводи да би Европа требало да изнесе план који, како каже, мора да буде пропраћен одлучношћу, преноси Танјуг.

Он истиче да Дејтонски мировни споразум из 1995. године, иако несавршен као политички оквир за функционалну државу, добар пример врсте дипломатије коју би требало применити на дијалог Београда и Приштине и подсећа да је, да би се тај договор постигао, успостављена контакт група између водећих актера који су настојали да окончају борбе у Босни.

Уз подсећање да су околности данас другачије и да се не ради се о окончању рата, већ о интеграцији региона у ЕУ Ишингер сматра да Унија, иако треба да преузме водећу улогу у преговорима, такође треба да блиско координисе са другим актерима, укљуцујући Вашингтон и Москву, који имају своје стратешке интересе у региону“.Како је рекао, ЕУ ће такође морати да ради са Турском, која има кључну улогу у свим земљама региона са значајним бројем муслиманског становништва, као и Кина чија иницијатива „Појас и пут“ чини од ње значајног „играча у региону“.

„Европа би требало да инсистира на изношењу низа услова. Косово се мора договорити о интерно кохерентној преговарачкој позицији и суспендовати једностране тарифе које је наметнула производима из Србије и Босне. Србија, са своје стране, мора да заустави глобалну кампању ’де-признавања‘ независности Косова и оконча своје покушаје да блокира улазак региона у међународне организације“, рекао је бивши немачки дипломата.

Он је подсетио и на то да су немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон позабавили су се овим проблемом раније ове године, када су у априлу позвали лидере западног Балкана у Берлин, међутим, ти разговори нису донели оно шо региону стварно треба — реалан план за њихову интеграцију у структуре Европске уније.

„Француска и Немачка знају веома добро да не могу да се надају да ће решити спор између Београда и Приштине, а да региону не понуде шансу да започне разговоре о придруживању ЕУ, каже Ишингер и додаје да ако сада не пошаљу позитиван сигнал, будући састанци ће се вероватно завршавати фрустрацијама и повећаним непријатељством“, закључио је он.

Кључ у економској сарадњи

Ишингер зајључује и да ЕУ има и важну улогу у промоцији економског развоја региона који није само о помоћи, већ и о промовисању европских интереса, рекао је Ишингер и као пример навео комплетирање инфраструктурних пројеката на западном Балкану који су од виталног значаја за стратегију повезивања ЕУ.

„Уместо да дозволи локалним лидерима да се окрену лаком новцу од Кине за такве инвестиције, ЕУ треба да обезбеди владама неопходна средства и да инсистира да следе правила Уније за транспарентну набавку и трговину. Земљама региона треба да буде јасно да успешна прекогранична сарадња је најбоља улазница за приближавање ЕУ“, рекао је он ио додао да интегрисано регионално тржиште није чекаоница из које никада неће изаћи, већ нешто што ће повећати њихов просперитет и помоћи им да лакше испуне критеријуме за придруживање ЕУ.Он сматра и да би ЕУ требало да уложи у владавину права у региону, као и да би државе Западног Балкана требало да уложе веће напоре да се ефикасније боре против заробљавања држава и клептократије у чему би требало и ЕУ да им помогне.

Ипак, Ишингер као можда најважнију ствар истиче да би ЕУ и њене чланице требало да појачају подршку цивилном друштву у региону и захтевају транспарентност и одговорност локалних лидера.

„ЕУ има мапу пута за то — стратегија Европске комисије о проширењу из 2018. године пружа дугачак списак корисних, реалистичних препорука о томе како подржати економску и демократску консолидацију региона. Нажалост, ЕУ је у великој мери игнорисала властити савет“, сматра Ишингер.

За жаљење је, каже Ишингер, и што је ЕУ одлучила да поново одложи почетак преговора са Албанијом и Северном Македонијом о придруживању, упркос претходним обећањима националних влада и препорукама Европске комисије.

„Уколико ЕУ не може да понуди кредибилан пут приступања, изгубиће било какав утицај који има у региону. Услови, наравно, морају бити строги. Али они такође морају бити поштени – када земље испуњавају критеријуме које је поставила ЕУ, они не би требало да буду ометени домаћим разлозима у главним градовима. Да би показала добру вољу, ЕУ би се барем морала обавезати да без одлагања донесе визну либерализацију за Косово“, рекао је Ишингер.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. Vesko says:

  Ko si ti nacisto da nam dijelis lekcije? Mislis da ne razumijemo da vi stojite iza nase patnje?? Samo polako, razbucacemo vam taj EU Rajh nacisto prljavi, mozes da racunas na to. 100%

 2. теоретичар says:

  Европа ће имати све веће проблеме са Албанцима, али као што смо ми изоловани у Европи, тако је и Европа већ помало изолована у Свету. Излаз за Европу је интеграција са Русијом под руским условима, који сигурно неће бити фашистички као што Европа поставља услове Србији, нити као што Америка већ навелико поставља услове Европи. Али то је тако високо и недохватљиво схватање за транспарентну Европу, да га неће дохватити све док се транспарентно не деформише у колонију Кине или Индије или Алжира или... Европљани су пукли начисто. Једноставно не схватају да су почели да решавају проблеме на амерички начин, односно имиграцијом, а још мање схватају да нису ни Америка ни Кина. Америка се изградила на имиграцији и повећава свој број становника са милион имиграната годишње(толико је у стању да асимилује за годину дана без проблема, а то и јесте снага Америке изграђене малтене од свих народа Света и потпуно интегрисане у једну државу што је јединствен начин стварања државе у историји људи) а Кина решава своје проблеме са емиграцијом. Европа није свесна двоструке опасности у коју су је довели имиграциони капиталистички закони и правила, али кад је већ заглавила са тим законима на пола пута, остаје јој да истера све до краја и да заиста укине визни режим у потпуности и Албанцима и Хрватима и Муслиманима из бивше Југославије, да их расели и асимилира по Европи и Америци. То су три нацистичке групације које нико на свету не воли и треба их раселити и асимиловати што пре, а не пуштати још једну звер у Европу и на Балкан као што је нацистичка Турска. Ето, драги Европљани, то је главни нацистички проблем нацистичке Европе. Хтели би сте да се ово, али да вам неуђе оно. Не вреди. Гурају вам из Кине и из Америке и време је да почнете сређивање најактивнијег нацистичког дела Европе па и Света. А ако вам је важније да они прво сатру Србе по новим Јасеновцима, онда пожурите са изградњом логора и само ви, синови, рате свој посо. Поновићете крај II Светског рата па онда опет испочетка.

 3. Miroslav says:

  То се деси кад им се дадне мали прст а они крену да чупају руку. Треба Европи рећи да муслимани не могу да чекају и да је крајње време да им се дадне исламска држава како у Немачкој тако и у Францускоји Британији јер су те три државе заговорници независноси Космета.

 4. Miraš says:

  O, trudi se Volfgang. Da ne bude da su nas uzalud bombardovali, ubijali, proterali, sudili nam i kažnjavali nas. Dejtonom-1 su upakovali Srpsku, a Dejtonom-2 bi da upakuju Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u