НЕМАЧКИ ДИПЛОМАТА: Европа не може да чека, ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМ – СРБИЈА

NEMAČKI DIPLOMATA: Evropa ne može da čeka, VREME JE DA SE REŠI PROBLEM – SRBIJA

5 jula 2019

Dve decenije nakon završetka ratnih sukoba na Kosovu, političko rešenje između Beograda i Prištine je i dalje nedostižno i teško frustra situaciju u regionu, ocenio je nemački diplomata i predsedavajući Minhenskom bezbednosnom konferencijom Volfgang Išinger

Išinger istovremeno upućuje na Dejtonski sporazum, kao „dobar primer vrste diplomatije koju bi trebalo primeniti na dijalog Beograda i Prištine“.On je u autorskom tekstu „Plan puta za Balkan“ za briselski portal Politiko, napisao da Evropa ne može sebi više da priušti da čeka i da se nada da će se problem sam izdvojiti, jer, kako kaže, „nerešeni konflikt“ u srcu Evrope predstavlja neprihvatljiv geopolitički rizik, posebno u vremenu globalnih preokreta.

Uz ocenu da Beograd i Priština ne mogu da izađu sa „autohtonim rešenjem“ problema, kao što su učinile Grčka i sada Severna Makedonija prošle godine, Išinger navodi da bi Evropa trebalo da iznese plan koji, kako kaže, mora da bude propraćen odlučnošću, prenosi Tanjug.

On ističe da Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine, iako nesavršen kao politički okvir za funkcionalnu državu, dobar primer vrste diplomatije koju bi trebalo primeniti na dijalog Beograda i Prištine i podseća da je, da bi se taj dogovor postigao, uspostavljena kontakt grupa između vodećih aktera koji su nastojali da okončaju borbe u Bosni.

Uz podsećanje da su okolnosti danas drugačije i da se ne radi se o okončanju rata, već o integraciji regiona u EU Išinger smatra da Unija, iako treba da preuzme vodeću ulogu u pregovorima, takođe treba da blisko koordinise sa drugim akterima, ukljucujući Vašington i Moskvu, koji imaju svoje strateške interese u regionu“.Kako je rekao, EU će takođe morati da radi sa Turskom, koja ima ključnu ulogu u svim zemljama regiona sa značajnim brojem muslimanskog stanovništva, kao i Kina čija inicijativa „Pojas i put“ čini od nje značajnog „igrača u regionu“.

„Evropa bi trebalo da insistira na iznošenju niza uslova. Kosovo se mora dogovoriti o interno koherentnoj pregovaračkoj poziciji i suspendovati jednostrane tarife koje je nametnula proizvodima iz Srbije i Bosne. Srbija, sa svoje strane, mora da zaustavi globalnu kampanju ’de-priznavanja‘ nezavisnosti Kosova i okonča svoje pokušaje da blokira ulazak regiona u međunarodne organizacije“, rekao je bivši nemački diplomata.

On je podsetio i na to da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozabavili su se ovim problemom ranije ove godine, kada su u aprilu pozvali lidere zapadnog Balkana u Berlin, međutim, ti razgovori nisu doneli ono šo regionu stvarno treba — realan plan za njihovu integraciju u strukture Evropske unije.

„Francuska i Nemačka znaju veoma dobro da ne mogu da se nadaju da će rešiti spor između Beograda i Prištine, a da regionu ne ponude šansu da započne razgovore o pridruživanju EU, kaže Išinger i dodaje da ako sada ne pošalju pozitivan signal, budući sastanci će se verovatno završavati frustracijama i povećanim neprijateljstvom“, zaključio je on.

Ključ u ekonomskoj saradnji

Išinger zajljučuje i da EU ima i važnu ulogu u promociji ekonomskog razvoja regiona koji nije samo o pomoći, već i o promovisanju evropskih interesa, rekao je Išinger i kao primer naveo kompletiranje infrastrukturnih projekata na zapadnom Balkanu koji su od vitalnog značaja za strategiju povezivanja EU.

„Umesto da dozvoli lokalnim liderima da se okrenu lakom novcu od Kine za takve investicije, EU treba da obezbedi vladama neophodna sredstva i da insistira da slede pravila Unije za transparentnu nabavku i trgovinu. Zemljama regiona treba da bude jasno da uspešna prekogranična saradnja je najbolja ulaznica za približavanje EU“, rekao je on io dodao da integrisano regionalno tržište nije čekaonica iz koje nikada neće izaći, već nešto što će povećati njihov prosperitet i pomoći im da lakše ispune kriterijume za pridruživanje EU.On smatra i da bi EU trebalo da uloži u vladavinu prava u regionu, kao i da bi države Zapadnog Balkana trebalo da ulože veće napore da se efikasnije bore protiv zarobljavanja država i kleptokratije u čemu bi trebalo i EU da im pomogne.

Ipak, Išinger kao možda najvažniju stvar ističe da bi EU i njene članice trebalo da pojačaju podršku civilnom društvu u regionu i zahtevaju transparentnost i odgovornost lokalnih lidera.

„EU ima mapu puta za to — strategija Evropske komisije o proširenju iz 2018. godine pruža dugačak spisak korisnih, realističnih preporuka o tome kako podržati ekonomsku i demokratsku konsolidaciju regiona. Nažalost, EU je u velikoj meri ignorisala vlastiti savet“, smatra Išinger.

Za žaljenje je, kaže Išinger, i što je EU odlučila da ponovo odloži početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom o pridruživanju, uprkos prethodnim obećanjima nacionalnih vlada i preporukama Evropske komisije.

„Ukoliko EU ne može da ponudi kredibilan put pristupanja, izgubiće bilo kakav uticaj koji ima u regionu. Uslovi, naravno, moraju biti strogi. Ali oni takođe moraju biti pošteni – kada zemlje ispunjavaju kriterijume koje je postavila EU, oni ne bi trebalo da budu ometeni domaćim razlozima u glavnim gradovima. Da bi pokazala dobru volju, EU bi se barem morala obavezati da bez odlaganja donese viznu liberalizaciju za Kosovo“, rekao je Išinger.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Vesko says:

  Ko si ti nacisto da nam dijelis lekcije? Mislis da ne razumijemo da vi stojite iza nase patnje?? Samo polako, razbucacemo vam taj EU Rajh nacisto prljavi, mozes da racunas na to. 100%

 2. teoretičar says:

  Evropa će imati sve veće probleme sa Albancima, ali kao što smo mi izolovani u Evropi, tako je i Evropa već pomalo izolovana u Svetu. Izlaz za Evropu je integracija sa Rusijom pod ruskim uslovima, koji sigurno neće biti fašistički kao što Evropa postavlja uslove Srbiji, niti kao što Amerika već naveliko postavlja uslove Evropi. Ali to je tako visoko i nedohvatljivo shvatanje za transparentnu Evropu, da ga neće dohvatiti sve dok se transparentno ne deformiše u koloniju Kine ili Indije ili Alžira ili... Evropljani su pukli načisto. Jednostavno ne shvataju da su počeli da rešavaju probleme na američki način, odnosno imigracijom, a još manje shvataju da nisu ni Amerika ni Kina. Amerika se izgradila na imigraciji i povećava svoj broj stanovnika sa milion imigranata godišnje(toliko je u stanju da asimiluje za godinu dana bez problema, a to i jeste snaga Amerike izgrađene maltene od svih naroda Sveta i potpuno integrisane u jednu državu što je jedinstven način stvaranja države u istoriji ljudi) a Kina rešava svoje probleme sa emigracijom. Evropa nije svesna dvostruke opasnosti u koju su je doveli imigracioni kapitalistički zakoni i pravila, ali kad je već zaglavila sa tim zakonima na pola puta, ostaje joj da istera sve do kraja i da zaista ukine vizni režim u potpunosti i Albancima i Hrvatima i Muslimanima iz bivše Jugoslavije, da ih raseli i asimilira po Evropi i Americi. To su tri nacističke grupacije koje niko na svetu ne voli i treba ih raseliti i asimilovati što pre, a ne puštati još jednu zver u Evropu i na Balkan kao što je nacistička Turska. Eto, dragi Evropljani, to je glavni nacistički problem nacističke Evrope. Hteli bi ste da se ovo, ali da vam neuđe ono. Ne vredi. Guraju vam iz Kine i iz Amerike i vreme je da počnete sređivanje najaktivnijeg nacističkog dela Evrope pa i Sveta. A ako vam je važnije da oni prvo satru Srbe po novim Jasenovcima, onda požurite sa izgradnjom logora i samo vi, sinovi, rate svoj poso. Ponovićete kraj II Svetskog rata pa onda opet ispočetka.

 3. Miroslav says:

  To se desi kad im se dadne mali prst a oni krenu da čupaju ruku. Treba Evropi reći da muslimani ne mogu da čekaju i da je krajnje vreme da im se dadne islamska država kako u Nemačkoj tako i u Francuskoji Britaniji jer su te tri države zagovornici nezavisnosi Kosmeta.

 4. Miraš says:

  O, trudi se Volfgang. Da ne bude da su nas uzalud bombardovali, ubijali, proterali, sudili nam i kažnjavali nas. Dejtonom-1 su upakovali Srpsku, a Dejtonom-2 bi da upakuju Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *