NEMAČKI EKPSERT: Ukrajinska armija faktički ne postoji

NEMAČKI EKPSERT: Ukrajinska armija faktički ne postoji

26 oktobra 2014

Ukrainian army battalion 'Azov' depart to eastern UkraineUkrajinski predsednik Petar Porošenko saopštio je da je njegova armija iskoristila primirje da se bolje naoruža, pregrupiše snage, izgradi fortifikacije i dovede pojačanja.

„Danas smo mnogo jači nego pre mesec i po. Sve četiri naše fabrike tenkova rade u tr i smene i – rade za front“ – pohlavio se Porošenko.

Međutim, nemački istoričar Frank Golčevskij, koji je ekspert za Ukrajinu, tvrdi da ukrajinska armija više ne postoji.

U intervjuu listu Tages Anzeiger, on je podsetio da je sam Porošenko priznao da je njegova armija ostala bez 65 odsto vojne tehnike, pa naglasio: „Armija koja ostane bez 65 odsto ratne tehnike – realno više ne postoji. Uostalom, glavnu ulogu u borbama na istoku Ukrajine igrale su paravojne formacije poput bataljona „Azov“ u kojem se bore pripadnici Desnog sektora i Patrioti Ukrajine i drugih ekstremno desnih organizacija. Međutim, mislim da je njihovo slanje na front bilo greška“.

Golčevski tvrdi da Kijev nikakvu vlast ni uticaj na istoku zemlje.

Prema njegovim rečima, preveliku i neopravdanu surovost prema civilnim stanovništvu istoka Ukrajine nisu pokazale samo formacije poput „Azova“ već i jedinice regularne ukrajinske armije.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Slavoljub says:

    Pomoći će i Nemačka da stradanje u Donbasu traje....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *