НЕМАЧКИ ЕКСПЕРТ ОБЈАВИО ШОКАНТНЕ ПОДАТКЕ: Погрешно радимо ствари, то нас уопште не штити од КОРОНАВИРУСА

NEMAČKI EKSPERT OBJAVIO ŠOKANTNE PODATKE: Pogrešno radimo stvari, to nas uopšte ne štiti od KORONAVIRUSA

3 aprila 2020

Jedan od trenutno najtraženijih nemačkih eksperata za korona virus virusolog Kristijan Drosten tvrdi da se korona virus može preneti i kretanjem vazduha, kao i da jednostavne maske za lice ne štite od zaraze one koji ih nose.

– Iako to može delovati apsurdno, korona virusom vas može zaraziti i osoba koja vam je okrenuta leđima – kaže Drosten. Kada neko diše ili kija – kapljica aerosola srednje veličine ostaje u vazduhu neko vreme i ako postoji kretanje vazduha ona se prenosi dalje, bez obzira da li neko sedi okrenut leđima prema vama – tvrdi ovaj stručnjak.Upravo zbog toga što je moguće prenošenje virusa vazdušnim putem nema naučnih dokaza da maske koje mnogi ljudi danas nose omogućavaju zaštitu od zaraze, navodi on.

– Preko ivice maske možete udahnuti aerosol koji se malo duže zadrži u prostoriji – kaže Drosten, dodajući da ni materijal od kojeg su izrađene jednostavne maske nije dovoljno dobro rešenje za svrhu u koju se koristi.

Zanimljivo je da i Drosten na javnim mestima nosi masku, koju je dobio na poklon u jednoj prodavnici.

Međutim, ne znajući da li je i on sam prenosilac zaraze ili ne, on to čini da bi zaštitio druge.

– Ukoliko sam zaražen, barem mogu da poštedim svoje okruženje na taj način – kaže ovaj berlinski stručnjak, a prenosi nemački časopis „Fokus“.

Drosten takođe podržava korišcenje podataka iz mreže mobilne telefonije u cilju praćenja fizičkih kontakata koje ostvaruju zaraženi korona virusom.

Ako korisnik mobilne telefonije dobije poruku da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, on potom može da se ponaša u skladu sa tom činjenicom i prati sopstveno zdravstveno stanje, pri tome svesnije izbegavajući sve kontakte sa drugim osobama koji nisu apsolutno nužni, kaže Drosten.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Reklame za korona virus su slične nekadašnjim reklamama za islamsku državu ili: Ide jedan korona virus ulicom i zarazi svakog koga sretne na ulici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *