НЕМАЧКИ ЕКСПЕРТ ОТКРИО: Украјина спрема нову офанзиву!

NEMAČKI EKSPERT OTKRIO: Ukrajina sprema novu ofanzivu!

16 decembra 2023

Oružane snage Ukrajine pripremaju novu ofanzivu u 2024. godini.

Ovo tvrdi nemački ekspert za oblast bezbednosti i savetnik za politička pitanja Niko Lange u intervjuu za list „Velt“.„Ukrajina, verovatno, prikuplja resusrse za novu kontraofanzivu u sledećoj godini“, rekao je Lange.

Prema njegovom mišljenju, osnovni pravac nove kontraofanzive biće Herson.

Lange je dodao da o tome govori i spisak naoružanja koji je Ukrajina predala SAD. Na njemu su helikopteri tipa „blek houk“ i „apač“, avioni F-16 i F-18, razni raketni sistemi, tenkovi „abrams“, bespilotne letelice i municija.

„U celini gledano ukrajinska narudžbina nagoveštava novi pokušaj prelaska na manevarski rat, po mogućnosti uz istovremeno korišćenje raznih borbenih sistema, što tokom letnje kontraofanzive Kijeva nije bilo realizovano“, navodi Lange.

List podseća na to da su Oružane snage Ukrajine letos pokušale da savladaju rusku liniju odbrane uz upotrebu nemačkih tenkova „leopard“ i američkih borbenih vozila pešadije „bredli“. Kontraofanziva je, ipak, okončana katastrofom, zaključuje list.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, ali ni na jednom pravcu ukrajinska vojska nije uspela da postigne značajan uspeh. Predsednik Rusije Vladimir Putin je konstatovao da je kontraofanziva propala.

Zapadni mediji sve češće pišu o tome da su SAD i Evropska unija umorne od ukrajinske krize, a da podrška Zelenskom slabi.

Prema informacijama televizijskog kanala En-Bi-Si, američki i evropski činovnici već razgovaraju s kijevskim vlastima o eventualnim posledicama mirovnih pregovora s Rusijom i o tome od čega bi Ukrajina morala da odustane da bi postigla dogovor.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Hik says:

    Praćke,lukovi,strijele...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *