Nemački ekspert u Vučićevom kabinetu

Nemački ekspert u Vučićevom kabinetu

10 septembra 2013

Aleksandar-Vucic-310x225Nemačka ekspertkinja za borbu protiv korupcije i pranje novca uskoro bi trebalo da postane član kabineta Aleksandra Vučića, piše sutrašnji „Danas“.

Nemačka ekspertkinja ovih dana će doći u Beograd na razgovor i, kako je predviđeno ugovorom, u Vučićevom kabinetu radiće u naredne dve godine, rekao je Vučićev savetnik Dragan Đoković u utorak govoreći na predstavljanju projekta za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma, koji u Srbiji pomažže EU, prenosi list.

Đoković, koji je savetnik vicepremijera za borbu protiv korupcije, očekuje da nemačka ekspertkinja, imajući u vidu njenu biografiju, da veliki doprinos antikorupcijskim naporima.

Aleksandar Vujičić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, saopštio je da su na ovom planu do sada donete 23 presude, od kojih je 14 pravosnažno.

„Takođe, imamo više od 300 krivičnih postupaka zbog pranja novca. To je skok, jer smo pre pet godina imali samo jednu presudu. Napomenuo bih da ima postupaka koje je inicirala Uprava. Mi smo, naime, tokom prošle godine Republičkom javnom tužilaštvu uputili 112, a ove 100 izveštaja o sumnjama na pranje novca“, rekao je Vujičić.

Srbija je u Evropi prepoznata kao država koja ima jedan od najuspešnijih sistema za sprečavanje pranja novca – navodi Aleksandar Vujičić dodajući i da je Srbija prva od dve zemlje u svetu koja je uradila nacionalnu procenu rizika od pranja novca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *