НЕМАЧКИ ЕНЕРГЕТСКИ ГИГАНТ УПОЗОРАВА: Прети нам несташица гаса

NEMAČKI ENERGETSKI GIGANT UPOZORAVA: Preti nam nestašica gasa

8 oktobra 2023

Nemačka bi se ove zime mogla suočiti sa prekidima u snabdevanju gasom zbog kontinuirane energetske krize, upozorio je Markus Kreber, generalni direktor „RVE“, najvećeg energetskog preduzeća u zemlji.

Kako smatra, hladno vreme će ugroziti energetsku bezbednost nekadašnjeg privrednog motora Evrope, više od godinu dana nakon što je Rusija, nekada glavni snabdevač Nemačke gasom, naglo smanjila izvoz prirodnog gasa u tu zemlju.„Ako dođe do veoma hladne zime ili problema u snabdevanju, to može dovesti do veoma kritičnih situacija – i za posledice imati nestašice i znatno više cene“, rekao je izvršni direktor „RVE“ u intervjuu za poslovni časopis „Virtšaftsvohe“.

„Nemamo nikakav tampon koji bi ublažio krizu u gasnom sistemu“, upozorio je Kreber i dodao da bi Nemačka trebalo da ubrza izgradnju infrastrukture za uvoz gasa kako bi izbegla buduće nestašice.

Pre eskalacije ukrajinskog sukoba, ruski gas je pokrivao do 40 odsto ukupne nemačke potrošnje. U nameri da smanji zavisnost od Rusije, Berlin se opredelio za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), pogotovo iz SAD, kao glavni vid snabdevanja ovim energentom.

Zapadne sankcije i sabotaža gasovoda Severni tok naveli su Nemačku da se okrene plutajućim terminalima u Vilhelmshavenu, Lubminu i Brunsbutelu. Nemačka sada ubrzano gradi sopstvenu infrastrukturu kako bi zamenila ruske isporuke prirodnog gasa.

U međuvremenu, vlasti u Nemačkoj pozivaju građane da i dalje štede gas, očekujući da će cene ostati visoke najkraće do 2027. godine.

INES, grupa nemačkih operatera za skladištenje gasa, navela je u avgustovskoj prognozi da će Nemačka i dalje biti u opasnosti od nestašice gasa do zimske sezone 2026-2027. osim ako ne ubrza izgradnju dodatnih terminala za LNG, dodatnih kapaciteta za skladištenje gasa ili cevovoda.

Ranije ove nedelje, nemačka vlada je najavila da će ponovo staviti u pogon nekoliko elektrana na ugalj, u nameri da uštedi gas i izbegne nestašice struje ove zime.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    haha nek proizvode CIKLON-B u fabrikama I.G.farbena koje DANAS!!!! rade i postoje u nemačkoj i neka ga dele besplatno stanovništvu...posle toga će da budu ladni ko led i neće im trebati grejanje..eto problem sa gasom rešen:)..zgadili su mi se nemci i mislim da ništa lepo i dobro ne mogu oni više da očekuju...najbolje je da se pokrste i predju nazad u srbe ionako su pola njih srbi poreklom... a mislim da će to i da se desi sa onima koji preostanu tamo...u nekoj ipak malo daljoj budućnosti...još će oni da truju okolinu ali ne još dugo...

  2. Sodom von Gomor says:

    Ma biće sve dobro, ne panicarite 😂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *