NEMAČKI GENERAL: U sukobu sa Rusijom, NATO bi se samo izblamirao

NEMAČKI GENERAL: U sukobu sa Rusijom, NATO bi se samo izblamirao

4 априла 2014

HaraldKujat 433Bivši generalni inspektor nemačke vojske Harald Kujat je rekao da se Moskva mora dovesti za pregovarački sto i upozorio da bi vojni sukob s Rusijom bio totalno bezumlje i da bi se NATO, ako bi se, u slučaju ruskog ulaska u istočnu Ukrajinu postavio kao „lav“, mogao izblamirati.

“Ako bi se NATO ponašao kao “lav“, onda bi se u najgorem slučaju izblamirao, jer je potpuno jasno – uđe li Rusija u istočnu Ukrajinu, zapad ne može ništa učiniti za Ukrajinu, kao što nije mogao ni u slučaju posle ruske aneksije Krima. NATO ne bi bio u poziciji da Ukrajinu odbrani“, rekao je Kujar danas nemačkom tabliodu “Bild“.

On je naveo da se cilj – sprečavanje ruskog ulaska u istočnu Ukrajinu – može postići samo deeskalacijom situacije.

“Rusi se moraju dovesti za pregovarački sto… kroz eskalaciju sukoba bi se možda ohrabrile čak radikalne snage u Ukrajini, koje bi mogle pomisliti da je NATO na njihovoj strani…“, rekao je Kujat.

On je upozorio da onaj ko želi da rizikuje jedan vojni konflikt, mora biti malouman.

“Rusija je vojno ponovo veoma jaka i strateška polazna pozicija je na ruskoj strani. Osim toga, Rusija je, pored Amerike, još druga nuklearno-strateška “super- sila“.

Jedan vojni sukob sa Rusijom u Evropi bio bi totalno bezumlje“, upozorio je Kujat, koji je od 2000. do 2002. godine bio generalni inspektor Bundesvera, a od 2002. do 2005. godine predsednik vojnog komiteta NATO.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u