НЕМАЧКИ ГЕНЕРАЛ УЗБУНИО НЕМАЧКУ ЈАВНОСТ – СТАЊЕ ЈЕ ВАНРЕДНО

NEMAČKI GENERAL UZBUNIO NEMAČKU JAVNOST – STANJE JE VANREDNO

4 jula 2024

Nemački general Kasten Brojer izjavio je da se zalaže da prilikom ponovnog uvođenja vojnog roka u Nemačkoj bude obavezno služenje i za žene. Brojer, koji je kao generalni inspektor Bundesvera najviši oficir po rangu u nemačkoj vojsci, precizirao je da je Nemačkoj ukupno potrebno više od 400.000 vojnika sa privremenim ili stalnim ugovorom, kao i rezervista.

On je istakao da je Nemačkoj da bi pokrila te potrebe neophodno još 100.000 rezervista, preneo je „Dojče vele“.„Trenutno je služenje vojnog roka zamrznuto, a ono se prema Ustavu odnosi na muško stanovništvo. Tu bi trebalo uvesti ravnopravnost, ali pre toga je neophodna odgovarajuća politička i društvena diskusija“, naveo je Brojer.

Brojer je ukazao da Nemačka „mora da bude sposobna za rat“ i da vojni kadar koji popunjava redove vojske na principu dobrovoljnog prijavljivanja nije dovoljan i zbog toga predlaže uvođenje modela sa obaveznim služenjem vojnog roka za oba pola.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus predstavio je u junu planove za novi model služenja vojnog roka, prema kojem bi postojala šestomesečna osnovna obuka s opcijom dobrovoljnog, ugovornog služenja dodatnih 17 meseci.

Prema tim planovima, pre toga bi trebalo svim vojno sposobnim mladićima postaviti pitanje o njihovoj sposobnosti i spremnosti da služe vojni rok, a devojke bi takođe mogle to da učine.

Brojer je rekao da je Nemačkoj potrebno da poveća broj vojnika i zbog toga što je članica NATO-a, navodeći da je Nemačka „glavno čvorište Severnoatlanskog pakta“.

U Nemačkoj je 2011. godine obaveza služenja vojnog roka suspendovana na 55 godina, što je zapravo bilo isto što i ukidanje obaveze služenja.

KOMENTARI3 komentara

 1. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Brojer je očito glasnogovornik amerikanaca,jer obavezni v.rok i za žene znači samo 1 stvar- da će i nemci biti gurnuti u rat do zadnjeg nemca i nemice.

  • Protokoli hrvackih ludaka says:

   ...navodno treba im 400.000 vojnika, ako je tako za šta im trebaju žene???? Ne, 400.000 je obmana, istima je da od nemaca treba da se napravi topovsko medo. I ok je to, zaslužili su oni to, nikome oni neće faliti.

 2. milorad5 says:

  hm baš me zanima kako će nemce da savataju u vojsku,ima da ih otimaju terroristi po ulicam verovatno kao i u ukrajini...nikada nije biljio jasnije da narod ne žele ratnu klanicu i nikaa žešće ološ nije gurao rat i ak omu ni laži ni proapganda ne uspevaju,moraće nasilno da prave armije a to NIJE DOBRO ZA OLOŠ iovoga puta..ranije su budale vukli za nos sa otadžbinom ,slavom i "odbranom" sad je jasno da to neće uspeti samo nasilna regrutacija može njima da popuni vojsku za napad na rusiju...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *