Немачки и британски астрономи уверени да се наша Земља може видети само са девет планета

Nemački i britanski astronomi uvereni da se naša Zemlja može videti samo sa devet planeta

31 decembra 2017

NEMAČKI i britanski astronomi sastavili su spisak sa devet planeta čiji žitelji – ako zaista postoje – mogu da znaju da naša Zemlja postoji i za razuman život na njoj – naglašava se u članku u naučnom časopisu MNRAS.

Robert Vels sa Univerziteta „Kvins“ u Belfastu dodatno je ukazao:

„Što je neka planeta veća – to više „blokira“ svetlost svoje zvezde. S druge strane, na vidljivost planete utiče i to koliko je blizu zvezdi oko koje se okreće. Zato – koliko god to izgledalo paradoksalno – vanzemaljci imaju veće šanse da vide Zemlju nego gigantske planete Sunčevog sistema“.

Vels i njegove kolege su istraživali: koliko je naša planeta vidljiva potencijalnoj „braći po razumu“ iz drugih zvezdanih sistema. I, utvrdili su da verovatnoća da bilo ko bilo odakle vidi Zemlju, ili neku drugu planetu Sunčevog sistema, ne prelazi 2,5 odsto, a da su šanse da se istovremeno uoče tri planete Sunčevog sistema sasvim mizerne – ne već od 0,027 odsto.

Prema njihovim istraživanjima i proračunima, najveće šanse da vide Zemlju i da je izučavaju – imaju „stanovnici“ nekih ekzoplaneta koje se nalaze u sasvim određenim uskim „zonama“ neba. A i to pod uslovom da raspolažu teleskopima makar poput „Keplera“ i „Habla“.

Takvih planeta je svega 65.

Većina njih može da „vidi“ Merkur, a našu Zemlju – samo devet.

Na spisku su: velika gasna planeta pored zvezde HAT-P-11 u sazvežđu Labud, „vreli jupiter“ WASP-68b u sazvežđu Kozoroga, četiri velike planete u sistemu WASP-47 u sazvežđu Vodolija, planeta u formiranju LkCa 15b u sazvežđu Kočijaš,gasoviti džin pored zvezde 1RXS 1609 u sazvežđu Škorpion i planeta pored belog patuljka-kanibala WD 1145+017 b u sazvežđu Device.

Međutim, naučnici procenjuju da su mali izgledi da na tim planetama može da postoji život.

To je, kako smatraju, glavni razlog što dosad nema uspeha u traganju za vanzemaljskim civilizacijama.

Britansko-nemački tim se nada da će teleskopi nove generacije TESS i „Džejms Veb“ pomoći da se u istoj „uskoj zoni“ otkriju nove planete i da se proveri – postoji li život izvan Sunčevog sistema.

KOMENTARIJedan komentar

  1. R.Srpska says:

    da, a oni su veeeeliki stručnjaci :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *