НЕМАЧКИ ИСТОРИЧАР ОТКРИО ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ ИЗ 1999. године

NEMAČKI ISTORIČAR OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE IZ 1999. godine

21 jula 2021

U strogoj tajnosti 27. maja 1999. ministri odbrane SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u hotelu „Bristol“ u Bonu kako bi razmotrili početak kopnenog rata na Kosovu, navodi Matijas Kincel.



Najmoćnije svetske sile spremale su 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, kopnenu invaziju na Kosovu i za to su spremili čak 200.000 vojnika! To je u knjizi „Put u rat: Nemačka, NATO i Kosovo“ otkrio nemački istoričar i politikolog Matijas Kincel.

Beograd popustio

– U strogoj tajnosti 27. maja 1999. ministri odbrane SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u hotelu „Bristol“ u Bonu kako bi razmotrili početak kopnenog rata na Kosovu. U tom trenutku, sve interne razlike unutar NATO podređene su jednom cilju – pobedi nad Jugoslavijom! Izrađen je plan o angažovanju 150.000 do 200.000 vojnika i odmah su formirani privremeni glavni štabovi u regionu. Jugoslovensko rukovodstvo je, pokazavši se razumnijim od svojih severnoatlantskih protivnika, početkom juna iznenada popustilo i tim korakom sprečilo već detaljno pripremljenu kopnenu bitku na Kosovu – naveo je Kincel u pomenutoj knjizi, koju je u srpskom prevodu upravo objavio Službeni glasnik.

Račak je insceniran

Kincel navodi i da do rata na Kosovu verovatno nikada ne bi došlo da je Nemačka objavila pravi izveštaj o slučaju „Račak“. Navodni masakr koji su Srbi počinili nad Albancima u Račku je, podsetimo, poslužio kao povod za bombardovanje Jugoslavije 1999, a kasnije se ispostavilo da je taj slučaj bio insceniran.

– Ovako je, dakle, izgledala situacija početkom marta: vojna operacija protiv Beograda niti se nametala na bazi humanitarne situacije na Kosovu, niti je bila urgirana javnim mnjenjem u državama NATO. Ali baš u tom trenutku finska komisija predaje Saveznoj vladi (Nemačke) svoj obdukcioni izveštaj o Račku. Do rata na Kosovu verovatno nikad ne bi došlo da je Joška Fišer (u to vreme šef nemačke diplomatije, prim. nov.) tada obelodanio izveštaj o „masakru“ u Račku. Onda bi možda više bilo uzeto u obzir i važno otkriće Berliner cajtunga o Račku od 12. marta 1999: „Interno, tako važi u OEBS, odavno se veruje da je reč o ‘insceniranju sa albanske strane’. Do tog rezultata došlo se na osnovu podataka iz centra veze Misije na Kosovu. Tako je ‘većina mrtvih skupljena u široj okolini Račka i prenesena na mesto gde će kasnije biti pronađeni’. Većina Albanaca stradala je, po tome, u borbama od dejstva srpske artiljerije. Mnogima od njih ‘kasnije je navučena civilna odeća’, kaže jedan predstavnik OEBS.“ Ipak ništa od toga: finski konačni izveštaj držan je u tajnosti – piše Kincel.

On je u knjizi naveo i da je Nemačka od početka podržavala formiranje terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), da je sve vreme uporno zagovarala rat protiv Srbije, te da je više od SAD težila ratnom ishodu krize na Kosmetu.

Crni bilans napada

Kincel u knjizi navodi i crni bilans NATO bombardovanja Jugoslavije: „78 noćnih bombardovanja, preko 50 dnevnih, 1.000 aviona – po nekim navodima i do 1600, 35.000 borbenih naleta, 15.000 tona eksploziva na Jugoslaviju, 1.800 velikim delom do neprepoznatljivosti iskasapljenih civila, 500 (po jugoslovneskim izovorima), odnosno 5.000 (po tvrdnjama NATO) poginulih vojnika, 6.500 ranjenih, jedan milion prognanih, hiljade izbeglih u Austriju, Mađarsku i Grčku, hiljade ubijenih na Kosovu, 200 fabrika sravnjenih sa zemljom, zapaljene rafinerije, paralizovano snabdevanje strujom i vodom, 33 srušena mosta, nebrojena razaranja puteva i pruga, neprocenjiva ekološka šteta, spaljena kosovska sela, u prah i pepeo pretvorene stambene četvrti u gotovo svim gradovima u Jugoslaviji, uništene vladine i opštinske zgrade, crkve, manastiri, bolnice, škole, univerziteti, obdaništa, sportski objekti, muzeji, spomenici, groblja…“

To bi bio jedan veliki pokolj

Pukovnik Ljubinko Đurković, nekadašnji komandant odbrane Košara, kaže za da je tačno to da se spremala kopnena invazija sa tolikim brojem vojnika. On upoređuje odbranu Košara sa odbranom Beograda u Velikom ratu:

– Na Košarama je srpska vojska pokazala da je bila spremna da svi daju živote za odbranu otadžbine i, dok je u odbrani Beograda komanda izbrisala puk, na Košarama su naši vojnici dobrovoljno pristajali da se bore i odrekli se svog života. Da se zaista desilo što se navodi u toj knjizi, to bi bio jedan veliki pokolj. Taktički i geografski ne bi omogućilo toliku liniju fronta, pa bi morali da se rasporede na različite pravce i tada bi njihova vojska imala konstantna osveženja. Naša vojska bi mogla da zaustavi tu silu, ali uz daleko veće gubitke. Oni bi imali određene uspehe, ali ne bi ostvarili krajnji cilj, a to je bilo potpuno uništavanje žive sile i vojne opreme.

(Kurir)

KOMENTARI



15 komentara

 1. 1389 says:

  Ništa tu nije šokantno, to je planski odradjeno već prije invazije na KiM. Nemci već 200 godina ratuju protiv pravoslavlja i nikako da shvate da nikada neće uspeti. Uskoro će jim migranti doći glave, u blizkoj budućnosti je Nemačka gotova...

 2. šiško says:

  Dakle, bombardovanje im se omaklo?! Pih, majku mu! Nije nego! Onolike bombe i razaranje zbog desetak, neka je i stotinjak navodno ubijenih u Račku? Sve inscenirali šiptari, a oni jadni naivni naseli? Pored svih satelita, špijuna, doušnika, i razne najmodernije tehnike za špijuniranje, njima podvalili nepismeni šiptari? I onda su morali da onako zverski bombarduju Srbiju zbog desetak kobajagi civila? Gde je nato i zemlje njegove članice ikad bio tako majčinski mekog srca? Pa ubijali su i danas ubijaju civile na desetine i stotine hiljada i kažu da je to sasvim u redu, da je vredelo! ********** Druga laž je da su se spremali da napadnu kopnenom vojskom. Da je to laž, govori ucena koju su uputili miloševiću da će poravnati Srbiju ako ne potpiše sporazum. Naravno, nisu pritom mislili da će to učiniti kopnenom vojskom, jer to nije moguće, nego, razume se, bombama. Milošević je popustio pred TOM pretnjom, a ne iz straha od njihove "moćne" kopnene vojske. Oni su planirali da ušetaju, uparadiraju sa kopnenom vojskom na KiM, ali tek pošto se bombama do kraja obračunaju sa Srbima. Pošto im to nije išlo sasvim po planu, ulazak kopnene vojske su odložili za trenutak posle potpisivanja primirja. Njihovi ratni jastrebovi nisu ih mogli naterati u kopnenu intervenciju ni vilama. Uneredjivali su se od same pomisli na nju.

 3. Cp6a says:

  Sa malo istine, laž najbolje prolazi. Jesu oni to razmatrali, ali su i odbacili. Sad se ta banda ubica pravi kao hrabra. Nosite se bre u tri lepe.

  • doktrina soka says:

   ZNAMO OD PRVOG DANA,A ZNAMO I IZDAJICE KOJE SU KOLABORACIONISTI SA NATOM,ZNAMO I TKO JE TRAZIO DA SE BOMBARDUJE SRBIJA,FALA BOGU POD ZEMLJOM JE SA METKOM U LEDJIMA A DECA SU MU SIROCICI,PROSAO JE ISTO KAO MNOGA DECA U SRBIJI,A JOS KLETVA IDE DO 7 MOG KOLENA TAKO CE MU PROLAZITI I DECA JER JE ON NAVUKO KARMU NA SVOJA POKOLENJA.

 4. spira says:

  što nisi krenuli majmuni.Prošli gore negu Staljingradu

 5. Kosovac says:

  Posle bitke, svi generali su pametni. ……………Šta je, pa zar nije NATO pakt napao Jugoslaviju kopneno sa Albanske strane, preko Košara? I one Šipe iz Albanije, sa zelenim zubima koje su NATO atlanta kao živu silu poslale da uđu sa strane Košara, proveli su se kao bosi po trnju. Kaže NATO, malo ih je bilo, trebalo je da grune više njih. Pravdajte se koliko hoćete, ali na kopnenom napadu je NATO doživeo poraz. A ovo za zelene zube, to vam je ono kada komandosi počnu da se mažu po licu, valjda maskiraju, pa preteraju kao žene kada se šminkaju, tako im se zelena šminka prenela i na zube. Govorilo se dole da su ti „sa zelenim zubima“ najopasniji. Najopasniji su ne zato što su ratnici, već zato što su atlanta zločinci, ……………Nama sa dna je najlogičnije izgledalo da će velelepni NATO da krene jurišom sa strane Makedonije. To je bilo najlogičnije, svi smo očekivali da krenu sa Krivolaka. Onda smo videli da su počeli da ruše mostove u Vojvodini, opa bato, u Vojvodinu bi se lepo ušetali, ono govance Čanak bi ih dočekao da punom gajbom koka-kole. Nije bilo baš tako prosto, to mu dođe nekako kao kada je major Kursula rekao Stepi Stepanoviću, „Ne rekoh li ja vojvodo da će Austrijska gamad da krene na nas preko Drine, a Vi me oboriste na ispitu“. A vojvoda Stepa mu reče: „Pa i oni će proći kao ti na ispitu“. ……………Dakle mogli bi da pričamo do sutra, ali evo ja ću da prekinem, samo da vas podsetim na ono što je Malagurski ispričao u „Težini lanaca“, a to je da je Miloševiću Ričard Holbruk pokazao onaj stočić, srušio sve sa njega, i rekao „Ovako će da izgleda Beograd“. Beograd bi zaista tako izgledao, eto, Milošević se sažalio na Beograd, pa i ja sam bio nešto žalostiv, iako to Beograd nije zaslužio uopšte. Ali kada sam danas čuo da će Goran Vesić da oduzme licence svima koji su radili onde gde se srušila ona zgrada na Vračaru, pomislio sam da je Milošević mnogo pogrešio što je sačuvao Beograd, to veliko leglo gamadi. Gamadi koji nisu Srbi. Kao Vesić i Zorana Mihajlović, koji bi samo oduzimali licence, oduzimali licence, oduzimali lic……….

  • jovan says:

   Kosovac, napisao si najbolju recenicu u svim komentarima na svim portalima, "da je Milosevic pogresio sto se sazalio na kvislinski Beograd da ne bude ravan kao astal, i potpisao primirje (Kumanovski sporazum), i time omogucio kvislinskom Beogradu, saradnicima Nato okupatora da prezive" i sire autosovinizam uz pomoc amerikanskih dolara 5.oktobra 2000. okupirali vascelu Srbiju i ceo srpski narod. To je 101% tacno, ali nisi uzeo u obzir da mnogo kvislinga, natovaca, antisrba i autosovinista bilo se smestilo u Crnu Goru (a zaboravio si i Novi Sad, tipa Canak), dok su bombe padale po srpskom narodu i cekalo Nato pobedu, da dodju na vlast. Tako da bi mnogo izdajnika, leglo beogradsko, stradalo ali bi mnogi preziveli ravan astal i opet oni bili kvislinska vlast "sprzene Srbije", kako god okrenes oni su po planu Zapada postavljeni na vlast. Zakljucak, dok srpski narod natosaradnicima i izdajnicima BG i NS ne presudi (jer izdaja jedino nije kaznjiva u drzavi Srbiji), nista od drzave Srbije i slobode srpskom narodu na celoj teritoriji Yu biti nece.

   • Kulak says:

    Danas svi nepobitno znaju da iza albanskog terorizma stoji Nemačka.

   • Kosovac says:

    @ jovan, …..Taj sam. A što se tiče izdajnika, sa njima je vrlo teško. Oni su mutirali, nije kao pre, ko izda za 30 srebrnjaka, on se posle obesi. Sada su izdajnici mutanti, programirani da je izdaja merilo sposobnosti a ne pokvarenjaštva. Tome su najviše doprineli Darvinisti i Komunisti. Hajde brkni nekog darvinistu protiv Darvinove teorije opstanka, oči će da ti izvadi. Još će da se uvredi ako mu kažeš da mu deda nije bio majmun. Video si takođe da su se petooktobarski izdajnici na sva usta hvalili kako su iz Budimpešte unosili u Srbiju Soroševe dolare. Slobodan Homen i Velja Ilić na primer, maltene su tražili da budu proglašeni za heroje. Ni r'z, ni sram, ni strah. Eto, tu nema spasa, decu nam u školi vaspitavaju pederi i pederke, zakone nam donose evropski pederi, Narodna skupština komplet pederska. Ali znaj, ovu izdajničku atmosferu stvaraju ovi jaki na vlasti, Zorana Mihajlović naprimer. Gordana Čomić naprimer. A mnogo pomažu novinari da se stvori utisak da je cela Srbija takva. (Kao što sada drukaju neumorno o Bajdenovim i Gretinim klimatskim promenama). ……………Inače mislim da u Srbiji ima puno običnih normalnih ljudi, mnogo više od ovih govana. Ali ne znam nikako kako da ti normalni – ne mora da su sve Srbi – dođu do izražaja. Može taj problem teorijski da reši i neki naš komentator, što da ne.

 6. Srbija cveta says:

  A znamo i to da nismo tražili ratnu odštetu jer još uvek mažu raznim farbama sve te naše buzdovane, kao ne treba vam to ionako vam dajemo.

 7. Srbija cveta says:

  16 NATO zemalja su vršile genocid nad nama 75 dana bez prestanka, ali to je valjda njihova privilegija.

  • šiško says:

   19 nato zemalja i 78 dana

 8. Beli Orao says:

  Pa Tirci i Obojeni im već masovno prave djeci , kad sad pristane svježa krv , za dvadesetak godina i biće “ NOVA ARABIJA “ stara švapska ili će biti krvi do koljena ali opet gubi Njemačka !

 9. Aleksa says:

  Ma kakvi 200.000 nije bilo ni govora, plaše se smrti - da je drugačije ušli bi. A rat je prekinut ne zbog Beograda nego zbog njih samih. Posle kukavičkog napada na civile, jer našoj voksci nisu mogli gotovo ništa da urade na bojnom polju, a oni su imali gubitke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *