Nemački mediji: Grčka je prosjak na tronu EU

Nemački mediji: Grčka je prosjak na tronu EU

3 januara 2014
grcPitanje odnosa prema migrantima iz Bugarske i Rumunije izazvalo je tenzije unutar nove vladajuće koalicije u Nemačkoj.Konzervativni saveznici kancelarke Angele Merkel iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU) koju predvodi Hors Zihofer, smatraju da su neophodne dodatne mere za sprečavanje “turizma radi beneficija” unutar granica EU.Ministarstvo spoljnih poslova, koje je sad pod kontrolom levičarske Socijaldemokratske partije (SPD), upozorilo je, međutim, da je dovođenje u pitanje slobode kretanja “štetno po Evropu”.

Građani Bugarske i Rumunije od 1. januara imaju pravo da se zapošljavaju u zemljama EU bez kakvih ograničenja. Za ove dve zemlje od 2007. godine, kada su postale članice EU, privremeno su važila ograničenja na tržištu rada.

U Velikoj Britaniji takođe postoji bojazan od mogućeg talasa migranata iz istočnih članica EU i opterećenja britanskog sistema socijalne zaštite. U Britaniju je posle proširenja EU 2004. godine došlo mnogo više migranata sa istoka Evrope, nego što su očekivali britanski zvaničnici.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel sklopila je sredinom decembra koaliciju sa Hrišćansko-socijalnom unijom i Socijaldemokratskom partijom.

Nemački mediji: Grčka je prosjak na tronu EU

Nemački mediji su početak predsedavanja Grčke Evropskom unijom od 1. januara, dočekali oštro i s nepoverenjem, prenosi danas atinski Radio Skaj.Pod naslovom “Prosjak na tronu” Radio “Dojče vele” pominje ne samo da Atina nastavlja neizvesne konsultacije sa poveriocima, već ukazuje i da Grčka i zona evra tek treba da se sporazumeju o tome kako će se grčki državni dug ubuduće finansirati.“Nada, pucnjevi i razvoj” – naslov je “Frankfurter algemajne cajtunga” koji, podsećajući na prošlonedeljni oružani napad na rezidenciju ambasadora Nemačke u Atini, ukazuje na negativno raspoloženje u Grčkoj prema EU, na privredne teškoće i političke izazove pred vladom “velike koalicije” socijalista i desnice premijera Andonisa Samarasa.

Nedeljnik “Špigl” naglašava da “svi pozivaju Atinu koja je preuzela predsedavanje EU, da dokaže da li zemlja koja ima najveće probleme u EU, može biti pouzdan evropski faktor”. Poredeći sadašnje stanje sa prethodnim predsedavanjem Grčke EU tokom 2004, nedeljnik ukazuje koliko su sada prilike teže.

“Špigl” ocenjuje da je grčki budžet za predsedavanje “spartanski” – svega 50 miliona evra, dok je prosečan dosadašnji, drugih zemalja na čelu EU, bio bar 80 miliona. Nemački nedeljnik pominje da je Grčka za grafički simbol svog predsedavanja dala “samo 12.000 evra, dok je simbol poslednjeg nemačkog predsedavanja koštao 100.000″.

U članku se navodi i da Vlada Grčke predsedavanjem EU želi da dokaže da, i uz privrednu krizu, može da uspešno rešava evropske izazove, uprkos nepoverenju pojedinih partnera i evropskih medija, te se zato intenzivno pripremala mesecima.

Premijer Samaras je ukazao da je prvenstveni cilj grčkog predsedavanja postizanje opipljivih rezultata u vezi s nizom nerešenih pitanja: privredni rast, zapošljavanje, izgradnja bankarske unije, politika prema doseljenicima i politika pomorskog transporta, podseća “Skaj”.

(Srbin.info)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *