НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Харадинај иде на све или ништа

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Харадинај иде на све или ништа

22 јула 2019

„Ратни злочинац из трећег покушаја?“ то се пита Франкфуртер алгемајне цајтунг након судског позива Рамушу Харадинају. Више немачких листова анализира политичке последице оставке и „вечни клинч“ Харадинаја и Тачија.

„Политички трик“ – тако је председник Србије Александар Вучић назвао оставку Рамуша Харадинаја уз прогнозу да ће се овај као херој вратити са саслушања из Хага и удвостручити своју популарност.„Вучићеве претпоставке нису далеко од истине“, пише берлински Тагесцајтунг. „Аналитичари оставку Харадинаја тумаче као борбу за моћ у највишим круговима власти.“ Лист подсећа на трвења Харадинаја и Хашима Тачија, који се заоштрио од када овај други „тежи размени територија са Србијом“.

„Позитивне поене у већинском албанском становништву је жовијални полиглота Харадинај освојио када је у новембру увео царине од сто одсто на српску робу. Тиме је Косово реаговало на српске опструкције којима се Приштина држи подаље од међународних организација“, додаје Тагесцајтунг и закључује:

„На том таласу Харадинај сада иде на све или ништа. Ако председник Тачи у року од 45 дана не нађе нову функционалну владајућу већину, Харадинај ће добити шта је хтео: нове изборе.“

Харадинајева оставка је „бег у напад“, пише и берлински Тагесшпигел. „Његова трусна коалиција, која има већину од једног гласа само захваљујући подршци Српске листе, већ месецима практично не функционише. Харадинај у вечном клинчу са шефом државе Хашимом Тачијем покушава да поентира јасним одбијањем размене територија са Србијом.“

„Ипак, остала су неиспуњена његова изборна обећања о привредном оживљавању сиромашне земље и укидању виза за путовања у Шенгенски простор“, додаје лист.

Тагесшпигел у том тексту закључује да је извесно само једно – дијалог са Србијом остаје на мртвој тачки. „Након избора на Косову ће почетком године уследити избори у Србији. Искуство говори да се у време избора може рачунати са пооштреним тоном између некадашњих ратних противника.“Франкфуртер алгемајне цајтунг се већ у наслову пита: „Ратни злочинац из трећег покушаја?“ Лист подсећа да је Харадинај 2008. и 2012. ослобађан пред Хашким трибуналом, али да су суђења протекла у атмосфери коју су и судије и многи активисти описали као застрашивање сведока. Више њих је страдало током процеса. Но Специјални суд за злочине УЧК мења ствари:

„Иницијатори ‘Трибунала за Косово’ кренули су од претпоставке да би косовском правосуђу вероватно недостајало воље, а сигурно политичке независности да пред суд изведе некадашње вође бораца. Та претпоставка је реална јер од 1999. до данас некадашњи ‘команданти’ деле моћ са Американцима и, у далеко мањој мери, са Европском унијом“, пише франкфуртски лист.

Но уколико Харадинај „не буде оптужен, има шансе да и даље игра важну улогу на Косову“, додаје лист, наводећи да су царине на српску и босанску робу критиковане у западним престоницама, али популарне на Косову.

Зидојче цајтунг доноси портрет Рамуша Харадинаја у којем стоји закључак: „До данас Запад у стабилизацији Косова рачуна на моћнике старе УЧК. Специјални суд, основан након дугих расправа, би истрагама и могућим оптужницама могао да уздрма такав систем.“

(Дојче веле)

KOMENTARI2 коментара

  1. Milica says:

    :ist dokaz nenormalnog vremena> Samo kad se sabere koliko tekstova i njegovih slika ima po novinama ispada da teroristički koljač je ZASLUŽNI GRADJANIN.

  2. Kulak says:

    Što više nevinih ljudi ubije,to je popularniji.Takav status zlikovcu haradinaju dali su upravo ovi šiptarski sponzori koji o njemu pišu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u