НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Хрватска у магарећој клупи, Србија нови миљеник?

NEMAČKI MEDIJI: Hrvatska u magarećoj klupi, Srbija novi miljenik?

13 jula 2017

Poruka Nemačke da bi Hrvatska trebalo da poštuje arbitražnu odluku u sporu sa Slovenijom razbesnela je mnoge Hrvate. U delu hrvatske javnosti Nemačka se iz brižne starije sestre, pretvorila u zlu maćehu, piše Dojče vele.

Vučić novi favorit Merkelove?

„Treba se osvetiti Angeli Merkel pa neka razmišlja. To je božja kazna za ponašanje prema Hrvatskoj!“. To je jedan od komentara čitalaca na prilog o neredima i opustošenim ulicama Hamburga tokom samita G20.

„Dole Dojče vele, glasnik neprijateljske Nemačke“, komentar je na vest o stavu Evropske komisije o arbitražnoj presudi u sporu između Hrvatske i Slovenije. „Danke frau Merkel“, napisao je jedan od komentatora na vest o okončanju arbitraže koju je Zagreb i pre izricanja odbio.

Reč je o pristojnijem izboru utisaka na društvenim mrežama koji su posledica stava nemačke vlade da bi Hrvatska trebalo da poštuje odluku Stalnog arbitražnog suda u Hagu u slučaju graničnog spora sa Slovenijom.

A sve do nedavno, Nemačka je u Hrvatskoj bila doživljavana kao izrazito prijateljska zemlja koja je ne samo da je pomogla Hrvatskoj u njenom osamostaljenju, već joj je bila i glavni partner prilikom pregovaranja o ulasku u Evropsku uniju.

Srbija je novi favorit Nemačke – to se u poslednje vreme čuje od analitičara koji smatraju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „učiteljicin miljenik“. A učiteljica je, naravno, Angela Merkel. Utisak da je Hrvatska u magarećoj klupi, pojačan je saopštenjem nemačke vlade baš u trenutku dok je premijer Andrej Plenković izjavljivao da Hrvatska neće poštovati arbitražnu odluku.

Pred hrvatsko-nemačkim prijateljstvom ponovo su izazovna vremena u kojima će, prema očekivanjima Zagreba, Slovenija pokušati da blokira ulazak Hrvatske u šengenski prostor – kao deo ucene oko priznavanja arbitraže iz koje je Hrvatska izašla još 2015. godine.

Međutim, bez obzira na sentiment prema političkim stavovima administracije u Berlinu i budućoj ulozi u sporu dveju susednih država, čini se da će Nemačka i u budućnosti biti obećana zemlja za hrvatske gastarbajtere. Prema nemačkom Saveznom zavodu za statistiku, samo prošle godine u Nemačku se doselilo 56.000 Hrvata, čime je njihov ukupan broj porastao na gotovo 333.000, zaključuje Dojče vele.

KOMENTARI5 komentara

 1. goran says:

  Danas ovako, sutra onako. Prica za budale. Sta me briga sta misli Nemacka.

 2. RASPUCHIN says:

  Ne zanosite se. To što je AV namagarčen je neka druga priča.

 3. Pitagora says:

  Srbija - nemački miljenik?! Nemojte me zasmejavati!

 4. goran says:

  Svaki Nemac zeli da bude Srbin, samo ne zna kako. Ha ha ha

 5. Svetislav Surina says:

  U magarećoj klupi sedi onaj koga odredi USA, a ne Njemačka i Rusija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *