НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Немачка мора да раскине ђавољи пакт са Америком

NEMAČKI MEDIJI: Nemačka mora da raskine đavolji pakt sa Amerikom

10 jula 2015

spijunaza-amerika-nemacka-toplikeSpoznaja o tome da američka NSA (američka bezbednosno-informativna agencija) pod strogim nadzorom drži Nemačku izazvala je brojne debate u toj zemlji. Mnogi su se pitali da li je vreme da se Berlin pobuni protiv takve prakse, ali najglasniji zagovornik dobrih odnosa s Vašingtonom je najvažnija osoba u Nemačkoj – kancelarka Angela Merkel.

Kolumnista uticajnog nemačkog lista Der Špigel, Markus Feldenkirhen, osvrnuo se na špijunski skandal koji još uvek trese nemačko društvo. U tekstu pod naslovom „Merkel mora da raskine đavolji pakt s Amerikom“ Feldenkirhen tvrdi da prijateljstvo između Berlina i Vašingtona više ne postoji.

Otkud takva reakcija Der Špigela koji se do sada uvek isticao po pro-američkoj uređivačkoj politici? Možda zbog činjenice da je ovih dana VikiLiks objavio nove dokumente u kojima se ističe kako je NSA špijunirao i nemačke novinare, uključujući i najmanje jednog novinara upravo tog lista.

Feldenkirhen piše: „Nemačko-američko prijateljstvo više ne postoji. Možda postoji u narodu, ali ne između Vlada. Možda je to uvek i bila iluzija, možda se SAD udaljio još pre nekog vremena. Ali, ono što danas vezuje ove dve zemlje ne može da se nazove prijateljstvom. Otvorenost i fer odnos su esencijalni deo prijateljstva koje se bazira na obostranom poštovanju i poverenju. Četvrt veka nakon što je SAD pomogao nemačkom narodu da vrati nacionalno jedinstvo, malo šta je ostalo od tog prijateljstva.

Novi dokumenti iz VikiLiksa, kao i izveštaj Der Šigela, pokazuju kako je NSA sistematski špijunirala nemačku Vladu.

Američki špijuni ne samo da su prisluškivali privatne razgovore o osetljivim političkim temama kancelarke Angele Merkel, već su i ozvučili ministarstva, ministarske kancelarije i druge vladine agencije. Čak ni novinarstvo nije sveto Amerikancima – barem ne u Nemačkoj. Američki špijuni nadzirali su barem jednog kolegu iz Der Špigela u Berlinu – nadzirali su ga špijuni zemlje koja sebe smatra zaštitnikom slobode novinarstva, jednim od temelja liberalne demokratije.

Danas znamo: prijateljski osmeh koji nose domaćini Angele Merkel u Vašingtonu je tokom svih ovih godina bio, u najmanju ruku, neiskren“.

(advance.hr, Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. mija says:

    Amerika je oduvek špijunirala Nemačku i sve ostale zemlje. I druge zemlje su oduvek špijunirale Ameriku i svaku drugu zemlju koju su mogle. I oduvek su to znali svi na planeti. Zato je neobično čudno što se digla ovolika prašina oko ovih "saznanja", "otkrića", "vikiliks informacija". Svi se pretvaraju kako je to za njih neka novost, a nije. Možda bi nam svima bilo pametnije da razmišljamo na temu: odakle potiče ova buka ... čemu ona ... zašto baš sad ... šta se njome želi postići. Već izvesno vreme mi se vrzma po glavi utisak da Zapad pokušava da Rusiji uvali Nemačku kao trojanskog konja. Nije mi jasno kako bi to trebalo da se desi, da li u formi poluprivatnog, prećutnog prijateljstva, nekog sporazuma, čvrstog strateškog saveza, integrativnih procesa (Rusija u EU ili Nemačka u BRIKS) ili na neki drugačiji način. Vrlo je opasno verovati im, a nije preporučljivo ni a priori odbijati njihove igre. Uzdam se u rusku pamet, iskustvo i patriotizam. I u dragog Boga koji će sačuvati Rusiju.

  2. Nebojsa says:

    Mija u pravu si! Nista nij eslucajno! Ali mozemo primetiti uzdrzan odnos Rusije prema Nemackoj. Svo njihovo prijateljstvo se sad svodi na Rusku isporuku gasa Nemackoj kaoja ga do sad uredno placa. Pri tom svi mi vidimo,po pitanju Ukrajinske krize i desavanja ovde na Balkanu, da Nemacka nije odustala od prodora na istok i to u onoj najsirovijoj formi. Rusi to vide i lepo su pripojili Krim i Donbas podrzali, a Nemackoj i Amerikancima ostavila bolesnika na izdisaju koji se zove Ukrajina da ga lece. Kao sto znamo bolesnik iste desetine milijardi da bi ostao u zivotu, ali oni nemaju dovoljno leka za njega! Trojanski konj je trebalo da bude Ukrajina, ali za Rusiju! Rusi su lepo prepustili Trojanca zapadu koji sad ne zna sta ce sa njim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *