NEMAČKI MEDIJI O TOMPSONU: On je nacista koji u pesmama slavi ubijanje Srba i Jevreja

NEMAČKI MEDIJI O TOMPSONU: On je nacista koji u pesmama slavi ubijanje Srba i Jevreja

14 marta 2014

Marko-Perković-ThompsonNemački mediji su u dilemi oko održavanje koncerta hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona u Berlinu, a tamošnji „“Kurir“ ga naziva ““naci Hrvatom“.

Iz Perkovićevog štaba ocenjuju da je to ne samo uvreda za Tompsona već i za njegovu publiku”, preneo je riječki Novi list.

Perković, koji je podjednako “uspešan i kontroverzan”, bi sa svojim bendom u berlinskom “Kolumbijaholu” trebalo da nastupi 26. aprila, piše berlinski list pod naslovom “Sme li naci Hrvat Marko Perković da nastupi u Berlinu”?

Tokom Perkovićeve svetske turneje na njegovom je koncertu u Frankfurtu bilo 13.000 obožavatelja. Perković slovi za jednu od najuticajnijih hrvatskih zvezda. Ali, šta se krije iza fasade rok-pevača”, pita nemački list.

Tompson je svoje koncerte započinjao ustaškim fašističkim pozdravom „“Za dom!”“, piše ““Kurir“” i dodaje da je on pevao pesme u kojima se slave ubistva Srba i Jevreja u koncentracionim logorima.

„“Kurir“”, kako je preneo riječki dnevnik, navodi i da je pevaču, koji za sebe kaže da nije niti nacista, niti fašista, već patriota, u Holandiji svojevremeno zabranjen nastup te da su u Švajcarskoj i Hamburgu njegovi koncerti otkazani zbog pretnje kršenja javnog reda i mira. Podseća se i da je Tompson u Berlinu već nastupao 2006. i 2009. godine kada je napunio koncertnu dvoranu “Kolumbijahol”.

Jakov Kolak, organizator ovog događaja, koji se na Fejsbuku najavljuje kao muzički spektakl najveće hrvatske zvezde, za berlinski dnevnik kaže da Tompson više ne peva o ratu i da je njegov novi album “potpuno bezazlen”. “U njegovim tekstovima nema ničeg radikalno-desničarskog. Biće to odličan porodični koncert”, rekao je on.

Hrvatski portal Thompson.hr je pisanje „“Kurira“” nazvao pokušajem blaćenja hrvatskog pevača.

„Nemačka javnost i neki ozbiljni mediji ne pitaju se treba li Tompson da peva u Njemačkoj, ali to se pita jedan portal, po nama beznačajan i u malom mestu, a kamoli u državi Nemačkoj. Koliko je bitan, govori i činjenica da su neki hrvatski ‘dušebrižni’ mediji prvi put preneli neku vest sa tog portala“, navodi se u odgovoru „Kuriru“ i dodaje da začuđuje činjenica da neki „dušebrižni“ portali u Hrvatskoj opet u “svom udbaškom maniru” prenose članke nekog portala za koji nije čula većina novinara u Nemačkoj, a kamoli u Hrvatskoj.

Odbacuje se i da je Tompson nacista uz objašnjenjem da on to ni ne može da bude jer je rodjen tek 1966. godine. Ne negira se, međuitm, da je Tompson učesnik hrvatskog rata i rodoljub.

„Prozivati čoveka i etiketirati ga nacističkim pevačem, nije samo uvreda Tompsonu nego i njegovoj publici i svim hrvatskim braniteljima čiji je i on bio pripadnik“, navodi se u saopštenju objavljenom na portal Thompson.hr

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *