НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Ево шта се крије иза преговора Београда и Приштине

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Evo šta se krije iza pregovora Beograda i Prištine

8 marta 2021

SPECIJALNI predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak završio je posetu Beogradu u kojoj je srpskim vlastima saopštio da je dijalog Beograda i Prištine ključan za obe strane.

Pritom status kvo nije nešto što Evropa podržava, rekao je Lajčak, i dodao da vlade nemaju luksuz da biraju prioritete i da Evropa stoga očekuje nastavak dijaloga.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je nakon susreta sa Lajčakom „da ne razume šta je kompromis u uzajamnom priznanju Beograda i Prištine“ i da „kompromis ne može biti izjava izviniće ti se Đura što te tukao“. Vučić smatra da albanska strana nije spremna za sporazum, ali da je zadovoljan što je ipak spremna za dijalog.

Tom prilikom predsednik Srbije je promovisao i novu floskulu za rešenje kosovskog problema „nikome sve, a svakome dovoljno“, koja je još jedna varijacija na temu „više od autonomije, a manje od nezavisnosti“. Stoga i naši sagovornici smatraju da Vučićeva retorika pokazuje da je predsednik Srbije spreman da prizna Kosovo u nekom obliku, ako će Srbija zauzvrat dobiti „nešto“. S obzirom na to da je reč o procesu koji nije transparentan i koji srpsku javnost drži u mraku, teško je ustanoviti šta je to „nešto“ što će Aleksandar Vučić predstaviti kao završetak puta u kome Srbija nije dobila „sve“, ali je dobila „dovoljno“.

Pritisak pomera dijalog

U situaciji kada se Aljbin Kurti uglavnom bavi referendumom o ujedinjenju Albanije i Kosova, stiče se utisak da dijalog Beograda i Prištine nikome nije prioritet.

Albanska strana ne pokazuje previše entuzijazma za nastavak dijaloga, a reklo bi se da je i Beogradu donekle svejedno hoće li se taj dijalog nastaviti. Zato i Dejan Bursać, iz Instituta za političke studije, kaže za DW da „ne vidi da će Brisel uspeti da oživi dijalog ako ne bude došlo do nešto većeg pritiska, a taj pritisak Brisel ne može da izvede bez Amerike“.

„Tu je i pitanje kako će se postaviti Aljbin Kurti, koji se domaćoj publici predstavlja kao neko ko se suprotstavlja Zapadu, ali je sa druge strane neko ko se oko svega ipak konsultuje sa Amerikom i Nemačkom“, ocenjuje Bursać.

Kada je reč o pritisku na Srbiju, nastavlja Bursać, on je na neki način već vidljiv i kroz izveštaj Evropskog parlamenta.

„Taj izveštaj se ipak razlikuje od onoga što smo imali prilike da vidimo proteklih godina. Te signale možemo da vidimo i kao mali oblik pritiska i usmeravanja Beograda ka dijalogu sa Prištinom“, kaže Bursać.

Vučićeve prazne parole

Retoriku Aleksandra Vučića nakon sastanka sa Lajčakom direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi vidi kao zanimljivu transformaciju.

„Interesantno je kako smo od koncepta ’više od autonomije, manje od nezavisnosti’ došli do momenta gde zapravo razgovaramo o modalitetima priznavanja Kosova. U ovom trenutku svrha tog dijaloga za Srbiju je samo kako bi se našao neki model po kome će Srbija implicitno ili eksplicitno priznati Kosovo. I mislim da Vučić već par godina pokušava da pripremi teren za to kroz različite institucije koje su se do sada tome protivile, poput Crkve, vojske ili Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)“, napominje Beširi.

Trgovina priznanjem Kosova

Komentar Aleksandra Vučića kako ne vidi da je uzajamno priznanje nekakav kompromis, Naim Leo Beširi posmatra kao nešto što može da navede na pogrešan zaključak:

„Koncept uzajamnog priznanja unosi izvesnu zabunu, jer Srbiji nije nužno potrebno priznanje Kosova. Kosovu je, s druge strane, ipak više potrebno priznanje Srbije. Kada, dakle, govorimo o pritiscima na Srbiju, mi tu govorimo o tome kako naći najbezbolniji način da Srbija prizna Kosovo. Vučić sada pokušava da dobije neke ekonomske benefite od toga, ali mora se ukazati na činjenicu da, čak i bez problema Kosova, Srbija ima brojne druge probleme zbog kojih ne može da računa na sigurno članstvo u Evropskoj uniji“, naglašava Beširi.

Srbija zapravo pokušava da istrguje priznavanje Kosova garantovanim članstvom u Evropskoj uniji, pojašnjava Beširi, i dodaje da „Srpska napredna stranka i njen predsednik smatraju da bi ih to ostavilo na vlasti bar još deset godina. Mislim da je to potpuno pogrešna računica“.

Traži se formulacija

Siguran sam da je Vućić svestan da čitav ovaj proces ide ka nekoj vrsti priznanja Kosova, primećuje i Dejan Bursać, koji kaže da je „očito da se sada traži formulacija koja će se na neki način spakovati i prezentovati srpskoj javnosti, koja je vrlo senzitivna po ovom pitanju. Sada se bukvalno traži kako da se taj eventualni dogovor predstavi kao da Srbija nije popustila u svemu“.

„Srbija je, recimo, od Briselskog sporazuma potpisala skoro 50 različitih dokumenata sa Kosovom, koji su dodatno učvrstili kosovski suverenitet, a sa druge strane nije dobila ni Zajednicu srpskih opština. Srpska strana masovno popušta u tim pregovorima, ali se to javnosti predstavlja kao proces u kome niko nije nešto posebno dobio niti izgubio“, zaključuje Dejan Bursać.

(Dojče vele)

KOMENTARI10 komentara

 1. jovan says:

  Ako to kaze "dojce vele" i Besiri, e onda je "sigurno"! A sta cemo da radimo ako nas Kosovo ne prizna??

  • šiško says:

   E, onda smo ga ugasili:)

   • Sančo Pansa says:

    Neka ih neka maštare, to im jedini sada i preostalo...Oni još ne znaju, ali ni njihovi Ameri ta poslednja Imperija koja je ratovala protiv Srba će da završi na smetlištu istorije kao i njeni predhodnici...

 2. Ivana says:

  Samo jedno pitanje za nacističku evropu zašta nisu svoju miljenicu rvatsku naterali da prizna privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu sa 95% Srba? No su pomogli rvate ustaše da izvrše genocid nad Srbima Krajine i etničko čišćenje Srba s tih naših vekovnih prostora. Šta ima Srbija i Srbi da pregovaraju s tim osvedočenim nacistima ili onima iz amerike koji su ubijali naš narod i razarali zemlju pod nacističkom parolom "milosrdni anđeo" Srpski narod ne priznanje nikakove dogovore petokolonaša s vučkom na čelu sa neprijateljskom evropom i amerikom. Srbi čekaju jačanje Rusije i Kine da oslobodimo naše zemlje Krajinu, Srpsku Crnu Goru, Staru Južnu Srbiju ( Makedoniju) bez milosti prema okupatorima i domaćim izdajnicima. Toga su svesni i rvati i šiftari i takozvani bošnjaci i beže u evropu još dok mogu. Samo budaletnine čekaju gnev i osvetu Srba.

 3. Komsija says:

  Vucic je briselskim i inim sporazumima zaokruzio suverenost Kosova. Tamo vise drzave Srbije nema. Sada jos samo igra igru kako da i formalno-pravno uoblici ono sto je fakticki uradio na terenu.

 4. šiško says:

  Zapad se zapravo ne bori da mi priznamo šiptarsku državu, nego da su oni, zapad i nato, bili u pravu kad su nas bombardovali. Čitava priča je u tome, jer samo bombardovanje bez tog našeg priznanja nosi velike reperkusije, uključujući i ogromne ratne reparacije koje ako samo krenu da ih isplaćuju prete da potope neke od najmoćnijiz zemalja zapada. U tome je cela priča.

  • šiško says:

   Sa bombardovanjem SRJ pojeli su veliku govnusinu, pa sad pokušavaju da se spasu.

  • Gagi says:

   O cemu ti prijatelju pricas, kakve ratne reparacije. Ko je u stanju da natera zapad da to isplati kada nisu platili ni reparacije iz I i II sv. rata. Ti si nesto pobrkao, zapad samo otima, ne placaju oni nikome nista a to narocito nece Srbiji. To su ljudozderi na ovoj zemaljskoj kugli, nikome se oni ne izvinjavaju nizasta, ubijaju koga stignu i otimaju sta im se prohte. Kroz celu istoriju narodi sveta su placali krvavi danak njihovoj bestijalnosti i pljackanjima. Njihova sopstvena istorija je izuzetno brutalna i krvava, sta da ocekuju tek oni koji nisu njihovi sunarodnici. Ko ce to njih da osudi za bombardovanje SRJ, koje to svetsko telo ili medjunarodni sud kada je sve na svetu njihovo. Da li ste Vi ljudi svesni da su oni napadali i unistavali daleko vece i mocnije drzave od nase i, nikom nista. Teski i crni dani nam dolaze, poceli su da se nerviraju ovolikim odugovlacenjem, sada ce da krenu u napad kao copor hijena.

 5. petrovgrad says:

  Šiško pun pogodak, zapad mora da pojede svoja govna što nas je bombardovao, pa tek onda pregovori.

 6. Gagi says:

  Srpski narod niko i nista ne pita, on nije uopste bitan, odavno je narod prodan iznutra. Formulacija za KiM se trazi zbog Rusa, njima nije u interesu da se ovaj prostor prepusti katolicima, vekovnom zajednickom neprijatelju. Iz tih razloga nam pomazu oko Hrama i ostalih infrastrukturnih projekata, da nije njih, odavno bi Papa ovde pio kafu i drzao misu. Petokolonasi iznutra sve zivo rade da pokvare taj bratski odnos jer smo tada totalno bespomocni. U celoj nasoj istoriji su nas Rusi spasavali u poslednji cas, u istoj toj istoriji zapad nas je nemilosrdno unistavao na sve moguce nacine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *