НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Лавров је јуче победио Америку на њеном терену

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Lavrov je juče pobedio Ameriku na njenom terenu

11 maja 2017

Prilikom susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov imao je razloga za veselje. Politički haos u Vašingtonu koristi Moskvi, smatra „Dojče vele“. Poslednje što bi sada bilo potrebno predsedniku Trampu, jeste uspeh u pregovorima s Rusijom.

Teško je proceniti šta bi se dogodilo kada bi se Moskva i Vašington saglasili oko primirja u Siriji ili pronašli rešenje za budućnost Ukrajine.

Svaka saglasnost između Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, još više bi povećala ionako veliku sumnjičavost prema predsedniku koja vlada među demokratama, ali i mnogim republikancima u Kongresu.

Tramp, dakle, mora Moskvu da zamoli za strpljenje pre nego što započne svojevrsni period smirivanja napetosti, piše nemački portal.

Niko to ne shvata bolje od ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Taj 67-godišnjak, do sada je i dočekao i ispratio mnoge američke političare, ali ovakav haos u glavnom gradu SAD verovatno nije doživeo nikada.

Američki političari skoro da su sasvim zabavljeni sami sobom. Veliko pitanje glasi: da li je i ako je u kojoj meri Kremlj uticao na ishod američkih predsedničkih izbora?

Istraga će, nakon otpuštanja direktora FBI Džemsa Komija da se oduži. Možda će da traje i godinama.

Ako je namera ruske vlade 2016. godine bila da ograniči sposobnost akcije poslednje svetske velesile, onda je taj cilj postignut. Poverenje demokrata u Trampa na najnižem je nivou ikada.

Zato nema većine za izglasavanje važnih zakona, kao što je recimo onaj o poreskim reformama. Pa ni republikanci u Vašingtonu nisu jedinstveni.

Oni doduše kontrolišu i Kongres i Belu kuću, ali im nedostaje snage za novi politički početak nakon Obaminog mandata. Nad institucijama u Vašingtonu poput magle se nadvilo nepoverenje.

Dobre vesti  za Kremlj

Oslabiti i paralisati protivnika – šta bi Putin bolje mogao da poželi?

Ruski ministar spoljnih poslova u Vašingtonu jedva da je mogao da sakrije svoje veselje.

Tokom konferencije za novinare više puta je morao da se nasmeje kada je odgovarao na pitanja o ruskoj ulozi u američkoj predizbornoj kampanji.

Lavrov je bio opušten, osećao se sigurno. On je predstavljao Rusiju kao državu koja sa SAD ravnopravno diskutuje o međunarodnim problemima: situaciji u Siriji, u Avganistanu, u Ukrajini.

Lavrov je ministar spoljnih poslova od 2004. godine, pre toga je svoju zemlju predstavljao u Ujedinjenim nacijama.

Taj iskusni diplomata sada se u Beloj kući sreće s političkim novajlijama. Kada se vrati u Moskvu, moći će da izvesti da Tramp u skoroj budućnosti, iz unutrašnjepolitičkih razloga, neće ukinuti sankcije. Ali i to da će Tramp sprečiti uvođenje nekih strožijih mera.

Čini se da je politička dinamika na strani Kremlja. Rusija organizuje mirovni proces za Bliski istok i poziva SAD da se priključe – a ne obratno.

Rusija pregovara s talibanima u Avganistanu o budućnosti te zemlje. Koalicija u Kabulu, koju podržavaju SAD, nalazi se u defanzivi. Pa čak i ako se borbe na Bliskom istoku nastave, Rusija i od toga profitira.

Oko 7.000 ruskih državljana, većinom sa Kavkaza, podržavaju islamiste u Siriji i na drugim mestima. U interesu Moskve nije da se vrate u otadžbinu i tamo izvrše terorističke napade. To pogotovo važi uoči predsedničkih izbora u Rusiji 2018. godine.

KOMENTARI3 komentara

  1. junski jul says:

    Kako li im izbrojaste teroriste? Da li to vi Nemci znate nešto što mi ostali ne znamo? U opštoj panici svako ko dodje sa strane u normalnom raspoloženju i sa ljubaznim držanjem biće sumnjiv da se raduje domaćinovoj nevolji. Lavrov je doneo malo vedre praznične atmosfere iz Rusije, ali to mu se ne bi smelo uzimati za zlo, nego shvatiti da on nije kriv što je Amerika trenutno sumorno mesto, i to bez pravog razloga, samo zbog histerije i očajanja poražene vrhuške. Rusi i treba da razgovaraju sa SAD na ravnoj nozi. To je odraz odnosa snaga. Nemački list izgleda još ne shvata da je Rusija velika zemlja koja će svakim danom biti sve jača i da je krajnje vreme da i oni to shvate, na vreme se prešaltaju i počnu da glancaju cipele ruskim predstavnicima, a ne da bljuju vatru bez razloga.

  2. Lajla says:

    Tako se to radi ,tuci neprijatelja na tudoj teritoriji,a kod kuce mur.Nasi veleumni politicari bi mogli sto,sta,da nuce,a okruzenje nam nudi istorijsku sansu.

  3. slobco says:

    Nemačka se ujedinila!Stvara se snažan savez hitlerove koalicije sa novim pretnjama? Nužda je da se Amerika i Rusija ujedine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *