НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Последња битке Ангеле Меркел, БИЋЕ КОСОВО!

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Poslednja bitke Angele Merkel, BIĆE KOSOVO!

15 aprila 2019

U sukobu Kosova i Srbije u igri je i spoljnopolitička ostavština Angele Merkel ali i stabilnost Evrope i budućnost zapadnog savezništva, smatra Bodo Veber.

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije, transatlantskog istraživačkog centra sa sedištem u Berlinu, podseća za Dojče vele da je u pregovorima između Kosova i Srbije o sveobuhvatnom sporazumu, pokrenutim 2012. baš na inicijativu kancelarke Merkel, od početka godine uočljiva velika američka diplomatska ofanziva.Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije, transatlantskog istraživačkog centra sa sedištem u Berlinu, podseća za Dojče vele da je u pregovorima između Kosova i Srbije o sveobuhvatnom sporazumu, pokrenutim 2012. baš na inicijativu kancelarke Merkel, od početka godine uočljiva velika američka diplomatska ofanziva.

Veber ističe da je u pozadini tih pregovora ideja o razmeni teritorija, ali uz podsećanje da do sada niko nije saopštio jasan plan. Takođe, kaže Veber protiv te ideje su se izjasnili pre svega nemačka vlada i kancelarka, što je naišlo na nerazumevanje njenih zagovornika.

Ta ideja, taj predlog je zapravo nešto sasvim drugo od onoga što prikazuju njegovi zagovarači: to je užasan savez dvojice balkanskih vođa sa šeficom diplomatije EU i nepredvidljivom Trampovom administracijom. To je savez koji pervertira politički dijalog i osnovne principe decenija Zapadne stabilizacije i demokratizacije zapadnog Balkana, smatra Veber.

“Posle rata na Kosovu, upravo je Beograd odbio bilo kakav kompromis utemeljen na stvarnosti, uključujući i plan izaslanika UN Matija Ahtisaarija, koji je Priština bila primorana da sprovede unilateralno, u okvirima ustavnog poretka današnje Republike Kosovo”, kaže Vebr i dodaje:

“Tek godinama kasnije, kancelarka Merkel je bila ta koja je za rešavanje blokiranog sukoba oko statusa iskoristila stremljenje Beograda ka EU – povezujući pristupanje Srbije s priznavanjem realnosti o gubitku Kosova – te je tako uz podršku Velike Britanije i SAD postigla istorijski napredak. U Sporazumu iz aprila 2013. Beograd je faktički priznao Kosovo. Tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić je javno govorio da su se politika i društvo čitavu deceniju lagali da je Kosovo još uvek deo Srbije.”

Iako EU tada nije izričito odredila cilj dijaloga, obema stranama je bilo jasno da to znači potpunu normalizaciju odnosa, uključujući i uzajamno priznavanje. Na to su upućivale i izjave Angele Merkel i tadašnjeg ministra spoljnih poslova Gida Vestervelea – da je vreme promena granica na Balkanu završeno, nastavlja dalje Veber.

On smatra i da su zbog tofga novi, “tajni” pregovori, zapravo drastičan politički korak unazad, dok svi akteri imaju različite motive. Srbija, prema njegovim rečima želi da iskoristi trenutnu političku slabost EU, kako bi izvukla više od onoga što je to bilo moguće u ranije dogovorenim uskim okvirima dijaloga. Takođe, želi i da skrene pažnju sa aktuelnih domaćih političkih problema.

Kosovo, s druge strane, je protiv volje svih kosovskih albanskih stranaka privatizovalo pregovore u vidu Tačija, jer se on nada da će izbeći preteću optužnicu Specijalnog suda EU za ratne zločine na kraju rata na Kosovu, smatra Veber.

Kada je reč o Federiki Mogerini, dodaje on, “njen nedostatak kapaciteta kao pregovaračice je dijalog doveo u egzistencijalnu krizu. Ona očajnički pokušava da svoj neuspeh pretvori u uspešnu priču, tako što svoju besprincipijelnost – u ovom dijalogu uzdiže kao princip. Njen zajednički imenitelj s Trampovom administracijom, u ovoj neobičnoj osovini Brisel-Vašington, leži u odustajanju od zapadnih liberalno-demokratskih principa u korist postizanja dogovora u smislu ‘svaki dogovor je dobar dogovor”.

Stoga, on smatra da bi potencijalne posledice sporazuma o razmeni teritorija, „naknadne zapadne legitimizacije etno-teritorijalnog principa tri decenije od početka balkanskih ratova“, bile bi razorne: „Egzodus Srba, koji većinom žive na jugu Kosova, bio bi neizbežan. Posle toga bi usledili oružani sukobi između većinskog srpskog stanovništva i kosovskih Albanaca na severnom Kosovu. Usledila bi etno-nacionalistička destabilizacija celog regiona, od Bosne i Hercegovine do Severne Makedonije. Proces pristupanja zemalja zapadnog Balkana EU bio bi na duže vreme zaleđen.“

Za kancelarku Merkel, trenutni razvoj događaja predstavlja neku vrstu poslednje spoljnopolitičke i evropskopolitičke bitke, smatra ovaj analitičar i dodaje da su se i unutar EU protiv te ideje najjasnije izjasnili Merkel i njen socijaldemokratski ministar spoljnih poslova Haiko Mas.

„Taj stav deli velika većina država članica EU, uključujući i one poput Španije i Slovačke, koje nisu priznale Kosovo. Međutim, one se za sada skrivaju iza Nemačke, nadajući se vodećoj ulozi kancelarke. Čini se da Angela Merkel trenutno okleva da na kraju svoje ere započne ovu bitku za svoje političko nasleđe“, kaže on.

veber potom ističe da bi Merkelova, kako bi se sprečila sporazum o razmeni teritorija s njegovim dalekosežnim posledicama, kancelarka morala ponovo preuzeti ulogu evropskog vođe u ovom političkom dijalogu. „Beogradu i Prištini mora jasno dati do znanja da bi u slučaju potpisivanja sporazuma o razmeni teritorija, zbog pretnje miru i demokratiji na zapadnom Balkanu, za Berlin to moglo značiti potkopavanje izgleda za članstvo u EU za obe zemlje i to na duži rok“, kaže on.

„Osim toga, Berlin bi trebalo da okupi druge članice EU u inicijativi za resetovanje pregovora i vraćanje izvornim okvirima dijaloga. Treba sačekati i videti da li će samit Zapadnog Balkana u kancelarkinoj kancelariji, koji su Merkel i francuski predsednik Makron zakazali za 29. aprila, biti prvi korak u tom smeru“, zaključuje Bodo Veber.

(Dojče Vele)

KOMENTARI15 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Gadljivo. Ofucana baba, zvana kancelar nah osten 4. rajha.

 2. Željko says:

  Susjedi zar vi mislite da ste toliko bitni?? Shvatite Kosovo je neovisna država od 2008. " the end "!!

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Hahahahaha, pa nikakvo tzv.Kosova republjik nije članica UN, nema mogućnost učlanjenja u MMF, nikada to neće ni postati, Rusija će veoma brzo da uređuje granice u Evropi kao što to čini u Ukrajini,Siriji,Venecueli i Libiji. A ti KROmanjonac srećan put u emigraciju pošto si od kopanja po kontejnerima očigledno izludeo, bolje ti je i to nego da i dalje čekaš svetlo na kraju tunela pošto to svetlo nikada nećeš dočekati, dočekaćeš samo bankrot i glad. "the end" !!

   • Joe says:

    Opet je pio antifriz što ga je neko bacio u kontejner!

    • živoder iz Oseka i Ovčare says:

     Uskoro će oni da preplivaju Dravu. Savu su '92. sasvim lepo preplivali ali to je bila samo 1.faza, da se očiste iz Republike Srpske. Sada ostaje završna faza da ih se očisti u kompletu sa Balkana.

 3. Slobodanka says:

  O Kosovo, grdno sudilište presudićeš i Angeli Merkel. Kosovo-sudilište najčešće pominjemo kao sudilište grešnim Srbima i posebno našim velikašima koji "za pravilo ludost izabraše". "Velikaši proklete im duše na komate razdrobiše carstvo". Ali ovo sudilište itekako važi i za strane velikaše. Ako se konačno odreknemo našeg srca KIM Merkel nam nudi obećanje o daljem učešću nemačkih investitora u Srbiji, ali Nemačka privreda ulazi ponovo u recesiju a nije sanirala sve svoje probleme iz prošle recesije od pre nekoliko godina. Ako uopšte budu mogli da dolaze ovde nemački investitori će za nas imati teške uslove. Dakle Merkel nam nudi bolesno i trulo srce. Poznati hirurg Majkl Debejki prvi je radio na razvijanju veštačkog srca i srčanih pumpi da bi pomogao pacijentima koji čekaju na transplantaciju srca. Angela Merkel nije mu ni blizu. Ne treba da nasednemo na "veštačko srce" koje nam je spremila mutti Angela.

 4. FAP says:

  Baba onda već može da se penzioniše i da štrika pulovere. Dogodine u Prizrenu!

 5. rajko says:

  Ne nasedajte, dragi drugovi i braćo Srbi! Ovo je samo još jedan propagandni gaf zapada. Dosad smo imali svakakve trikove, počev od prilično grubih pritisaka kao što su bili oni pokušaji zastrašivanja "opasnom" šiptarskom vojskom naoružanom i obučenom od nato, pa do pretnji novim bombardovanjem. Seriju ovih bezobrazluka neprekidno prati ona "pretnja", a što se mene tiče pre obećanje, da nas nikad neće primiti u eu ako ne priznamo nezavisno kosovo. Takodje smo sve vreme i pod nekom vrstom sankcija koje ovdašnji režim pogoršava i podstiče jer je i on protiv nas, a na strani zapada. I sve to i pored toga što je "kosovo već nezavisno". Nasrću na nas u rojevima sve govoreći kako je "kosovo već nezavisno". I šta to mi ovim zatezanjem oko sveobuhvatnog sporazuma treba da izvučemo, a što inače ne bismo mogli? Gluposti! Mi jednostavno ne damo Kosmet ni šiptarima, ni nemcima, ni amerikancima, ni britancima, pa da dube na trepavicama! Nema! Čerupanje Srba je završeno. Što ste oteli, oteli! Dalje ne može! Nego, šta bi sa onim Skadrom što nam ga onomad oteste i dadoste šiptarima?

 6. samostalan says:

  Poginuces baba, na Kosovu ravnom, kao i druge dzukele pre tebe.

 7. Milan says:

  Vučić ide na ove pregovore direktno kod Merkel koja je bila glavna inicijatorska briselskih pregovora, a ni šiptarske takse 100% nisu ukinute. Sve u što se on zaklinjao kao po pravilu iz dosadašnjeg iskustva znamo da će baš on prvi pregaziti. Za razliku od njega Tači bar jasno kaže da je u pitanju korekcija granica, kaže da je "demarkacija granica" deo sveobuhvatnog sporazuma. Ali i Tači vibrira kad kaže " u praksi na severu Kosova treba da postoji neka vrsta duplog suvereniteta, sa uticajem sa Kosova i iz Srbije. Taj deo njegove izjave je sumnjiv. Da li balansira zbog šiptarskog tvrdog krila u kom su Haradinaj i ostali ili svi zajedno spremaju još jednu podlu zamku?

 8. Milan says:

  Glavni razlog za napad NATO-a na SRJ 1999 godine je neprihvatanje tada zahtevanih privrednih reformi od strane unipolarnog svetskog poretka predvonjenog SAD na vrhuncu moći, a nakon pada komunizma i rušenja Berlinskog zida, zatim poseban strategijski zmačaj KIM i celog juga Srbije uklljučujući i severni deo Makedonije i izuzetno vredno rudno blago KIM, a tek kao povod za napad poslužili su Šiptari. U toku dve decenije od tada Srbija je ušla u zahtevane privredne i društvene reforme, ali KIM nam ne vraćaju zbog izuzetnog strategijskog značaja i zbog rudnog blaga, a ne zbog Šiptara kao što licemerno predstavljaju. Ujedno nakon utvrđivanja granica između krnje Srbije i Kosova što bi bilo regulisano sveubihvatnim sporazumom, ta krnja Srbija koja kontroliše sve svoje pa makar i umanjene teritorije ispunjava uslove za NATO članstvo. Dakle od tada, kako planiraju krajem 2019 godine, eto od tada iz Brisela mogu da nam pošalju i pozivnicu za NATO članstvo kao što su poslali Crnoj Gori, Makedoniji i BIH. Pretpostvljam da će nas ucenjivati i dalje baš sa NATO članstvom obećavajući nama golaćima investicije i nova zapošljavanja. Ali sada Zapad-SAD i Zapad-Evropa sve su više u međusobnom ekonomskom ratu, te zbog toga Nemačkoj preti nova recesija. SAD ni dosad nije ulagao u Zapadni Balkan, a pritisnuta svojim problemima neće ni Nemačka, Francuska je otvoreno izkavila da nas ne vidi u EU. Populistički pokreti samo rastu i ko zna kakva će biti i EU nakon izbora u ovoj godini. Prema tome za nas su smislili ono: Obećanje - ludom radovanje.

 9. Milan says:

  Nemačka tj. Merkel strahuje da bi korekcija granica mogla da podstakne zahteve za promene granica u drugim delovima Balkana, posebno ima u vidu mogući raspad BIH tj. delove BIH gde su Srbi većina. To nije samo teritorija današnje Srpske nego još nešto veća teritorija. Pored antisrpski orijentisane Crne Gore i Severne Makedonije (ostale da i ne pomiljem) za nemačku kancelarku je strašno eventualno osamostanjivanje srpski orijentisane Republike Srpske. Ona voli da sve što je srpsko bude što više sapeto i politički nesamostalno, dakle i u Srbiji i u Srpskoj. Ovako bez korekcije granica krnja Srbija sa ulaskom u NATO sigurno bi bila nesuverena (nesamostalna), a posle toga odmah bi utopila Srpsku u BIH i to u BIH koja bi isto postala NATO članica. Ovo su đavolsko-veštičja posla. Potpuno bi svela na nulu sve ratna stradaša, patnje i napore naroda Republike Srpske, a znamo da je Alija pod pokroviteljstvom SAD i celog Zapada pokrenuo rat u BIH. Celokupna NATO agresija u prikrivenoj formi i u otvorenoj formi protiv srpskog naroda ranije Hrvatskoj, zatim u BIH i na kraju u Srbiji time bi bila definitivno zaštićena jer više ne bi imao ko da pokrene pitanje odgovornosti NATO-a i celog Zapada.

  • Milan says:

   Ispravka: stradanja

 10. Đorđe says:

  Kad se setim kako su zgazili makedoniju i uterali u nato,neće oni lako odustati od nas. Imaju oni svog Zajeva ovde ali ovo nije makedonoja.šta ako putin podrži ove proteste ako se neko odluči da prizna kosovo ili uđe u nato, dići će se cela Srbija. Tako da njihovi pritisci ovde ne vrede jedino rat. A tu je bitno izdržati prvi udar dok se rusija ne uključi.

  • Velika Metla says:

   Đorđe,ajde da se kladimo da ako bilo ko prizna narko-kartel "kosove" da Srbija neće prstom mrdnuti! U 100 evradi,može? Biće halabuke 2-3 dana i gotovo! Najviše će da stradaju tastature na kompu,i to je sve!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *