НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Последња битке Ангеле Меркел, БИЋЕ КОСОВО!

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Последња битке Ангеле Меркел, БИЋЕ КОСОВО!

15 априла 2019

У сукобу Косова и Србије у игри је и спољнополитичка оставштина Ангеле Меркел али и стабилност Европе и будућност западног савезништва, сматра Бодо Вебер.

Виши сарадник Савета за политику демократизације, трансатлантског истраживачког центра са седиштем у Берлину, подсећа за Дојче веле да је у преговорима између Косова и Србије о свеобухватном споразуму, покренутим 2012. баш на иницијативу канцеларке Меркел, од почетка године уочљива велика америчка дипломатска офанзива.Виши сарадник Савета за политику демократизације, трансатлантског истраживачког центра са седиштем у Берлину, подсећа за Дојче веле да је у преговорима између Косова и Србије о свеобухватном споразуму, покренутим 2012. баш на иницијативу канцеларке Меркел, од почетка године уочљива велика америчка дипломатска офанзива.

Вебер истиче да је у позадини тих преговора идеја о размени територија, али уз подсећање да до сада нико није саопштио јасан план. Такође, каже Вебер против те идеје су се изјаснили пре свега немачка влада и канцеларка, што је наишло на неразумевање њених заговорника.

Та идеја, тај предлог је заправо нешто сасвим друго од онога што приказују његови заговарачи: то је ужасан савез двојице балканских вођа са шефицом дипломатије ЕУ и непредвидљивом Трамповом администрацијом. То је савез који первертира политички дијалог и основне принципе деценија Западне стабилизације и демократизације западног Балкана, сматра Вебер.

“После рата на Косову, управо је Београд одбио било какав компромис утемељен на стварности, укључујући и план изасланика УН Матија Ахтисаарија, који је Приштина била приморана да спроведе унилатерално, у оквирима уставног поретка данашње Републике Косово”, каже Вебр и додаје:

“Тек годинама касније, канцеларка Меркел је била та која је за решавање блокираног сукоба око статуса искористила стремљење Београда ка ЕУ – повезујући приступање Србије с признавањем реалности о губитку Косова – те је тако уз подршку Велике Британије и САД постигла историјски напредак. У Споразуму из априла 2013. Београд је фактички признао Косово. Тадашњи премијер Србије Ивица Дачић је јавно говорио да су се политика и друштво читаву деценију лагали да је Косово још увек део Србије.”

Иако ЕУ тада није изричито одредила циљ дијалога, обема странама је било јасно да то значи потпуну нормализацију односа, укључујући и узајамно признавање. На то су упућивале и изјаве Ангеле Меркел и тадашњег министра спољних послова Гида Вестервелеа – да је време промена граница на Балкану завршено, наставља даље Вебер.

Он сматра и да су због тофга нови, “тајни” преговори, заправо драстичан политички корак уназад, док сви актери имају различите мотиве. Србија, према његовим речима жели да искористи тренутну политичку слабост ЕУ, како би извукла више од онога што је то било могуће у раније договореним уским оквирима дијалога. Такође, жели и да скрене пажњу са актуелних домаћих политичких проблема.

Косово, с друге стране, је против воље свих косовских албанских странака приватизовало преговоре у виду Тачија, јер се он нада да ће избећи претећу оптужницу Специјалног суда ЕУ за ратне злочине на крају рата на Косову, сматра Вебер.

Када је реч о Федерики Могерини, додаје он, “њен недостатак капацитета као преговарачице је дијалог довео у егзистенцијалну кризу. Она очајнички покушава да свој неуспех претвори у успешну причу, тако што своју беспринципијелност – у овом дијалогу уздиже као принцип. Њен заједнички именитељ с Трамповом администрацијом, у овој необичној осовини Брисел-Вашингтон, лежи у одустајању од западних либерално-демократских принципа у корист постизања договора у смислу ‘сваки договор је добар договор”.

Стога, он сматра да би потенцијалне последице споразума о размени територија, „накнадне западне легитимизације етно-територијалног принципа три деценије од почетка балканских ратова“, биле би разорне: „Егзодус Срба, који већином живе на југу Косова, био би неизбежан. После тога би уследили оружани сукоби између већинског српског становништва и косовских Албанаца на северном Косову. Уследила би етно-националистичка дестабилизација целог региона, од Босне и Херцеговине до Северне Македоније. Процес приступања земаља западног Балкана ЕУ био би на дуже време залеђен.“

За канцеларку Меркел, тренутни развој догађаја представља неку врсту последње спољнополитичке и европскополитичке битке, сматра овај аналитичар и додаје да су се и унутар ЕУ против те идеје најјасније изјаснили Меркел и њен социјалдемократски министар спољних послова Хаико Мас.

„Тај став дели велика већина држава чланица ЕУ, укључујући и оне попут Шпаније и Словачке, које нису признале Косово. Међутим, оне се за сада скривају иза Немачке, надајући се водећој улози канцеларке. Чини се да Ангела Меркел тренутно оклева да на крају своје ере започне ову битку за своје политичко наслеђе“, каже он.

вебер потом истиче да би Меркелова, како би се спречила споразум о размени територија с његовим далекосежним последицама, канцеларка морала поново преузети улогу европског вође у овом политичком дијалогу. „Београду и Приштини мора јасно дати до знања да би у случају потписивања споразума о размени територија, због претње миру и демократији на западном Балкану, за Берлин то могло значити поткопавање изгледа за чланство у ЕУ за обе земље и то на дужи рок“, каже он.

„Осим тога, Берлин би требало да окупи друге чланице ЕУ у иницијативи за ресетовање преговора и враћање изворним оквирима дијалога. Треба сачекати и видети да ли ће самит Западног Балкана у канцеларкиној канцеларији, који су Меркел и француски председник Макрон заказали за 29. априла, бити први корак у том смеру“, закључује Бодо Вебер.

(Дојче Веле)

KOMENTARI15 коментара

 1. Za Srbiju says:

  Gadljivo. Ofucana baba, zvana kancelar nah osten 4. rajha.

 2. Željko says:

  Susjedi zar vi mislite da ste toliko bitni?? Shvatite Kosovo je neovisna država od 2008. " the end "!!

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Hahahahaha, pa nikakvo tzv.Kosova republjik nije članica UN, nema mogućnost učlanjenja u MMF, nikada to neće ni postati, Rusija će veoma brzo da uređuje granice u Evropi kao što to čini u Ukrajini,Siriji,Venecueli i Libiji. A ti KROmanjonac srećan put u emigraciju pošto si od kopanja po kontejnerima očigledno izludeo, bolje ti je i to nego da i dalje čekaš svetlo na kraju tunela pošto to svetlo nikada nećeš dočekati, dočekaćeš samo bankrot i glad. "the end" !!

   • Joe says:

    Opet je pio antifriz što ga je neko bacio u kontejner!

    • živoder iz Oseka i Ovčare says:

     Uskoro će oni da preplivaju Dravu. Savu su '92. sasvim lepo preplivali ali to je bila samo 1.faza, da se očiste iz Republike Srpske. Sada ostaje završna faza da ih se očisti u kompletu sa Balkana.

 3. Slobodanka says:

  O Kosovo, grdno sudilište presudićeš i Angeli Merkel. Kosovo-sudilište najčešće pominjemo kao sudilište grešnim Srbima i posebno našim velikašima koji "za pravilo ludost izabraše". "Velikaši proklete im duše na komate razdrobiše carstvo". Ali ovo sudilište itekako važi i za strane velikaše. Ako se konačno odreknemo našeg srca KIM Merkel nam nudi obećanje o daljem učešću nemačkih investitora u Srbiji, ali Nemačka privreda ulazi ponovo u recesiju a nije sanirala sve svoje probleme iz prošle recesije od pre nekoliko godina. Ako uopšte budu mogli da dolaze ovde nemački investitori će za nas imati teške uslove. Dakle Merkel nam nudi bolesno i trulo srce. Poznati hirurg Majkl Debejki prvi je radio na razvijanju veštačkog srca i srčanih pumpi da bi pomogao pacijentima koji čekaju na transplantaciju srca. Angela Merkel nije mu ni blizu. Ne treba da nasednemo na "veštačko srce" koje nam je spremila mutti Angela.

 4. FAP says:

  Baba onda već može da se penzioniše i da štrika pulovere. Dogodine u Prizrenu!

 5. rajko says:

  Ne nasedajte, dragi drugovi i braćo Srbi! Ovo je samo još jedan propagandni gaf zapada. Dosad smo imali svakakve trikove, počev od prilično grubih pritisaka kao što su bili oni pokušaji zastrašivanja "opasnom" šiptarskom vojskom naoružanom i obučenom od nato, pa do pretnji novim bombardovanjem. Seriju ovih bezobrazluka neprekidno prati ona "pretnja", a što se mene tiče pre obećanje, da nas nikad neće primiti u eu ako ne priznamo nezavisno kosovo. Takodje smo sve vreme i pod nekom vrstom sankcija koje ovdašnji režim pogoršava i podstiče jer je i on protiv nas, a na strani zapada. I sve to i pored toga što je "kosovo već nezavisno". Nasrću na nas u rojevima sve govoreći kako je "kosovo već nezavisno". I šta to mi ovim zatezanjem oko sveobuhvatnog sporazuma treba da izvučemo, a što inače ne bismo mogli? Gluposti! Mi jednostavno ne damo Kosmet ni šiptarima, ni nemcima, ni amerikancima, ni britancima, pa da dube na trepavicama! Nema! Čerupanje Srba je završeno. Što ste oteli, oteli! Dalje ne može! Nego, šta bi sa onim Skadrom što nam ga onomad oteste i dadoste šiptarima?

 6. samostalan says:

  Poginuces baba, na Kosovu ravnom, kao i druge dzukele pre tebe.

 7. Milan says:

  Вучић иде на ове преговоре директно код Меркел која је била главна иницијаторска бриселских преговора, а ни шиптарске таксе 100% нису укинуте. Све у што се он заклињао као по правилу из досадашњег искуства знамо да ће баш он први прегазити. За разлику од њега Тачи бар јасно каже да је у питању корекција граница, каже да је "демаркација граница" део свеобухватног споразума. Али и Тачи вибрира кад каже " у пракси на северу Косова треба да постоји нека врста дуплог суверенитета, са утицајем са Косова и из Србије. Тај део његове изјаве је сумњив. Да ли балансира због шиптарског тврдог крила у ком су Харадинај и остали или сви заједно спремају још једну подлу замку?

 8. Milan says:

  Главни разлог за напад НАТО-а на СРЈ 1999 године је неприхватање тада захтеваних привредних реформи од стране униполарног светског поретка предвоњеног САД на врхунцу моћи, а након пада комунизма и рушења Берлинског зида, затим посебан стратегијски змачај КИМ и целог југа Србије уклључујући и северни део Македоније и изузетно вредно рудно благо КИМ, а тек као повод за напад послужили су Шиптари. У току две деценије од тада Србија је ушла у захтеване привредне и друштвене реформе, али КИМ нам не враћају због изузетног стратегијског значаја и због рудног блага, а не због Шиптара као што лицемерно представљају. Уједно након утврђивања граница између крње Србије и Косова што би било регулисано свеубихватним споразумом, та крња Србија која контролише све своје па макар и умањене територије испуњава услове за НАТО чланство. Дакле од тада, како планирају крајем 2019 године, ето од тада из Брисела могу да нам пошаљу и позивницу за НАТО чланство као што су послали Црној Гори, Македонији и БИХ. Претпоствљам да ће нас уцењивати и даље баш са НАТО чланством обећавајући нама голаћима инвестиције и нова запошљавања. Али сада Запад-САД и Запад-Европа све су више у међусобном економском рату, те због тога Немачкој прети нова рецесија. САД ни досад није улагао у Западни Балкан, а притиснута својим проблемима неће ни Немачка, Француска је отворено изкавила да нас не види у ЕУ. Популистички покрети само расту и ко зна каква ће бити и ЕУ након избора у овој години. Према томе за нас су смислили оно: Обећање - лудом радовање.

 9. Milan says:

  Немачка тј. Меркел страхује да би корекција граница могла да подстакне захтеве за промене граница у другим деловима Балкана, посебно има у виду могући распад БИХ тј. делове БИХ где су Срби већина. То није само територија данашње Српске него још нешто већа територија. Поред антисрпски оријентисане Црне Горе и Северне Македоније (остале да и не помиљем) за немачку канцеларку је страшно евентуално осамостањивање српски оријентисане Републике Српске. Она воли да све што је српско буде што више сапето и политички несамостално, дакле и у Србији и у Српској. Овако без корекције граница крња Србија са уласком у НАТО сигурно би била несуверена (несамостална), а после тога одмах би утопила Српску у БИХ и то у БИХ која би исто постала НАТО чланица. Ово су ђаволско-вештичја посла. Потпуно би свела на нулу све ратна страдаша, патње и напоре народа Републике Српске, а знамо да је Алија под покровитељством САД и целог Запада покренуо рат у БИХ. Целокупна НАТО агресија у прикривеној форми и у отвореној форми против српског народа раније Хрватској, затим у БИХ и на крају у Србији тиме би била дефинитивно заштићена јер више не би имао ко да покрене питање одговорности НАТО-а и целог Запада.

  • Milan says:

   Исправка: страдања

 10. Đorđe says:

  Kad se setim kako su zgazili makedoniju i uterali u nato,neće oni lako odustati od nas. Imaju oni svog Zajeva ovde ali ovo nije makedonoja.šta ako putin podrži ove proteste ako se neko odluči da prizna kosovo ili uđe u nato, dići će se cela Srbija. Tako da njihovi pritisci ovde ne vrede jedino rat. A tu je bitno izdržati prvi udar dok se rusija ne uključi.

  • Velika Metla says:

   Ђорђе,ајде да се кладимо да ако било ко призна нарко-картел "косове" да Србија неће прстом мрднути! У 100 евради,може? Биће халабуке 2-3 дана и готово! Највише ће да страдају тастатуре на компу,и то је све!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u