НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Руси знају Ахилову пету НАТО-а

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Rusi znaju Ahilovu petu NATO-a

18 novembra 2017

Za razliku od vremena Hladnog rata, danas NATO doživljava ozbiljne logističke probleme, piše „Frankfurter algemajne cajtung“. Nedostatak tačnih informacija o evropskoj infrastrukturi, kao i velike birokratske poteškoće, čine premeštanje trupa Ahilovom petom pakta, što samo ide naruku njegovom „protivniku“ – Rusiji, navodi list.

„Moramo da budemo brži od ruskih trupa“

„Logistika se često posmatra kao nešto dosadno, ali bez nje proizvodi ne dolaze do supermarketa, a NATO trupe bez nje, takođe, ne mogu da stignu do svog odredišta“, piše kolumnista „Frankfurter algemajne cajtunga“ Elizabet Brav.

– Nesmetano i slobodno premeštanje trupa u Evropi je od velikog strateškog značaja – izjavio je komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžiz. „Moramo da se krećemo brzo ili brže od ruskih trupa. Tada će u vanrednim situacijama političari imati više alternativa nego, na primer, rat za oslobođenje Baltika“, dodao je Hodžiz.

Kako piše autorka članka, u doba Hladnog rata trupe NATO-a izvodile su velike vežbe u Evropi, tokom kojih su vojnici prelazili velika rastojanja. Komandanti su tačno znali koju težinu su mogle izdrže određene ulice i mostovi, koji su tuneli bili na raspolaganju za prolaz tenkova i tako dalje. Danas to definitivno niko ne zna.

– Bataljon NATO u baltičkim zemljama i Poljskoj je signal, ali ne i zastrašivanje. Za zastrašivanje je neophodan plan mobilizacije –  istakao je penzionisani britanski general Ričard Barons.

„Rusi najbolje znaju kako stoji stvar“

Tokom devedesetih godina NATO je prestao da prikuplja podatke o infrastrukturi u Evropi, a danas ponovo počinje to da radi. Međutim, to bi trebalo da se radi mnogo brže da bi se izvršio neophodan remont. NATO takođe zaostaje za Rusijom po broju vežbi: od početka 2015. godine Moskva ih je održavala tri puta češće od Alijanse, tvrdi autorka.

„Mostovi, železnice i birokratija su Ahilova peta trupa NATO-a“, naglašava autorka teksta. Na primer, danas vojne kolone Alijanse moraju da prijave svoj dolazak 10 dana ranije. Osim toga, na granici carinska kontrola pregleda sve dokumente.

„U slučaju direktnog napada, sve birokratske prepreke odmah nestaju, ali bez pouzdane infrastrukture, trupe NATO-a neće se kretati brže od dobavljača jabuka. A bez stalnih vojnih vežbi, nastaće haos“, piše Bravova.

Upravo zbog toga EU aktivno razmatra plan za stvaranje „šengenske zone NATO“, zahvaljujući kojoj bi trupe mogle da se kreću jednako brzo „kao evropski turisti“. „Protivnik neće čekati pregovore NATO-a i EU. Rusi najbolje znaju kako stoji stvar sa mogućnostima premeštanja i borbenom sposobnošću naših trupa“, zaključuje novinarka nemačkog lista.

KOMENTARI3 komentara

  1. R.Srpska says:

    aaaauuuuuuuu, kolko su promoćurni ovi genitalci iz NATO -)))

  2. doktrina soka says:

    Hahaha!Nasmejala me ova autorka,pa Nato ide na Rusiju kao poljaci na Hitlerove tenkove konjicom.U kom su oni filmu,zar misle uci u Rusiju vojskom na tenku i trapavim kamionima preko mostova istocnih zemalja, prerovati ce im autoputeve koje su decenijama grdili i jos grade,put Prag Bratislava moras voziti sad u jednu pa u drugu traku kao i kod nas do Grcke? Nato vojska ni u Srbiju nije usla kopnenom vojskom,pa ko ce im ici,majko mila? Balticke zemlje nemaju mladih svi odose na zapad,tamo je na delu cista depopularizacija,kao i u HR.Ukrjinci regrutuju trece pozivce na Dombas onaj Potrosenko je totalno podilkanio jer ni oni nece,kazu pune ambulante staraca 60g (spametani i zreli ljudi)traze potvrde da nisu sposobni za vojsku.Kuriozitet u Ukrajini uciteljica dobila medalju kao najbolji ucitelja 16g Porosenko joj urucio otisla u Englesku da cuva stare ljude,histerija zavladala.A Rusi imaju rakete Cirkon,Kalibre,pa one Satane i ne znam sta jos,a tek blokada veza kao ono sa nosacom aviona Donald Cook, kada su se ljuljali kao kanta na moru a Rusi simulirali avinima vazdusni napad i svi mornari zavrsili kod psihijatra u Konstanci.Ovo nema veze sa ratom ovo je pljackanje istocnih evropskih drzava pod moras,jer su im vlasti njihovi namesnici,samo da pricamo o evropskom parlamentu,ko ih je birao da vladaju EU? Totalno ludilo,jer propade petro dolar,nafta vise nije glavni svetski brend.Ide se na nove tehnologije i proizvodnju hrane.Sa novom tehnologijom u novi vek,tako su propadale valdajuce civilizacije od neolita,broncano doba ,pa redom do rimskog carstva koje se svelo na drzavu Vatikan velicine nokta u usporedbi sa rimskim carstvom.

  3. Norge says:

    Jedna mala i premala NATO država Norveška sa 5 mil. stanovnika naručila je 52 komada F-35 da ih obrani od 'zlobnih Rusa' A 80% mostova u Norveškoj ne može izdržati prelaz jednog M1 Abramsa Sov Mitt Lille Norge!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *