НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Русија има 64 „забрањене ракете“ 9М729 – много више него што признаје

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Rusija ima 64 „zabranjene rakete“ 9M729 – mnogo više nego što priznaje

10 februara 2019

NEMAČKI dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je da Rusija ima više krstarećih raketa 9M729 nego što priznaje.

Isti list naodi da ih Rusi  već imaju 64 i naglašava cda su to rakete za koje Pantagon i Stejt departman tvrde da imaju nedozvoljeni domet veći od 500 kilometara…Koristeći nesumnjivo podatke nemačke ili američke vojne špijunaže, FAZ tvrdi da se te rakete – osim na poligonu Kapustin jar (Astrahanska oblast) – nalaze i u arsenalima raketnih bataljona Kamišlovu (Sverdlovska oblast), Mozdoku i kod gradića Šue (Severna Osetija).

Tvrdi takođe da svaki od tih bataljona raspolaže sa najmanje četiri lansera sa po četiri takve rakete.

Navodno te rakete imaju i različite bojeve glave.

I američki mediji početkom februara tvrdili da Rusija raspolaže „dodatnim brojem krstarećih raketa  9M729. Još su ukazivali da da te rakete imaju „znatno veći domet od Sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa dozvoljenih 500 kilometara“.

Ministarstvo odbrane Rusije krajem januara je stranim vojnim atašeima i novinarima predstavilo raketu 9M729 koju koristi raketni sistem „Iskander-M“ i odbacilo sve optužbe vezane za nju.

Amerikanci su vlastita sumnjičenja povodom 9M729 iskoristili za istupanje iz sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa (konačno će istupiti polovinom 2019.).

Reagujući, Moskva je najavila isto i – početak priprema za proizvodnju kopneneverzije krstarećih raketa „Kalibar“ i kopnene hipersonične rakete srednjeg dometa na bazi postojeće rakete „Cirkon“.

Rusija je ostabvila mogućnost Amerikancima da se vrate pomenutom sporazumu, ali i objavila – da sama nikakve pregovore neće inicirati.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    Bezobraznih li Rusa, vi jim zabranjujete, a oni u inat rade baš ono, što ste jim strogo zabranili!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *