НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ ШОКАНТНЕ ПЛАНОВЕ: Оно што Трамп спрема уздрмаће целу планету! ЕВО ШТА СЕ СПРЕМА

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU ŠOKANTNE PLANOVE: Ono što Tramp sprema uzdrmaće celu planetu! EVO ŠTA SE SPREMA

9 jula 2018

MOSKVA želi da destabilizuje najmoćniji odbrambeni savez u svetskoj istoriji – izjavila je Kej Bejli Hačison, stalna predstavnica Sjedinjenh Država pri NATO.Da bi bila uverljivija, telekanalu Fox News dodatno je rekla:

„Rusija nastoji da od alijanse okrene Tursku. Pokušava isto sa mnogim našim saveznicima“.

Za razliku od Hačison, britanski list Telegraph objavio je da „organizatori samita NATO, koji će biti održan 11-og i 12-jula u Briselu, smatraju da se susret Donalda Trampa i Vladimira Putina (u Helsinkiju 16-og jula) može negativno odraziti na bezbednosti Evrope“.

Neimenovani „organizatori samita strahuju da će Tramp započeti i Evropi ako lideri NATO odbiju njegov zahtev da povećaju vojne rashode“.

„Organizatori“ zaziru da bi Tramp mogao započeti smanjivanje američkog vojnog prisustva u Evropi – u zamenu za Putinovo uticanje na Teheran da piovuče trupe iz Sirije.

Navodno je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ubeđivao i Trampa i Terezu Mej da za to treba obezbediti Putinov podršku.

Britanski list piše i da bi Kijev mogao ostati bez američke podrške i zvoni na uzbunu: „Ukrajina je u opasnosti“.

Telegraph navodi da Velika Britanija izdvaja predvđenih 2 odsto svog BDP da odbranu, a Španija i Belgija samo po 0,9 odsto, a Nemačka 1,2 odsto.

Američke trupe se nalaze u Nemačkoj, Poljskoj, Ukrajini, Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Još dalje je u zaziranjima otišao nemački Focus Online koji tvrdi da Tramp sprema „raspad alijanse“. A kao razlog takođe navodi: nezadovoljstvo američkog lidera time što SAD snose 72 odsto svih troškova NATO, dok Nemačka planira da svoje vojne rashode podigne na 1,5 odsto tek 2025-te.

Focus naglašava, prenoseći reči spoljnopšolitičkog eksperta Tomasa Egera: „Ako Tramp povuče američke vojnike iz Nemačke to će biti isto što i stavljanje tačke na postojanje NATO. Naravno, alijansa može nastaviti da postoji na papiru, ali Evropska unija neće biti u stanju da se štiti beu američke pomoći“.

Eger je uveren da ovakvo stanje stvari neće izmeniti ni to što Velika Britanija i Francuska raspolažu nuklearnim snagama.

Nezavisno od ovoga, evropske članice alijanse su nezadovoljne i to su potpuno isključene iz američkih priprema za susret Tramp-Putin.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg  izjavio je – imajući sve ovo u vidu – da Tramp podržava alijansu uprkos kritikama koje joj upućuje.

On je isključio mogućnost da Tramp pođe na ukidanje NATO. Još je ukazao:

„Otkako je Donald Tramp postao predsednik SAD – finansiranje američkog vojnog prisustva u Evropi povećano je za 40 odsto“.

SAD trenutno u svetu imaju oko 200.000 svojih vojnika. Od toga u Evropi 60.000.

KOMENTARI9 komentara

 1. goran says:

  Natanhahu diriguje, sluge evropske i ruske slusaju. Ima li ista novo?

 2. Ivan Grozni says:

  Ove kukumavke su se vec zgadile i pticama na grani. Od koga se Evropa "brani"? Od same sebe? Od domacih fasista ili od koga? Rusija ne moze da naseli ni onu zemlju koju poseduje a kamo li da osvaja tudju.

 3. Miraš. says:

  "Britanski list piše i da bi Kijev mogao ostati bez američke podrške i zvoni na uzbunu: „Ukrajina je u opasnosti“..." Ranije kada Ukrajina (Kijev) nije imala tu američku podršku bila je bez sukoba i mirna. A otkad je stigla američka "brižnost" i podrška u Ukrajinu od tada u Ukrajini je sve nesigurnije i opasnije živeti.

  • Miraš. says:

   Organizatori samita NATO članica u Briselu zaziru da bi Tramp mogao započeti smanjivanje američkog vojnog prisustva u Evropi, konkretno pominje se smanjivanje američkog prisustva u Ukrajini – u zamenu za Putinovo uticanje na Teheran da povuče trupe iz Sirije. Navodno je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ubeđivao i Trampa i Terezu Mej da za to treba obezbediti Putinov podršku... Ranije pretpostavke o susretu Tramp Putin govorile su nešto drugo: S jedne strane smanjivanje iranskog prisustva u Siriji a zauzvrat s druge strane smanjivanje američkog prisustva isto u Siriji s tim da Rusija da veće garancije u pogledu sigurnosti i bezbednosti Izraela. Netanjahu hoće da utiče na taj susret te da postigne nešto drugo: smanjivanje iranskog prisutva u Siriji + smanjivanje američkog prisustva u Ukrajini, a ne u Siriji! Time bi Izrael dobio da Sirija izgubi konkretnu vojnu pomoć važnog iranskog saveznika te bi bila slabija nego što je sada. Izraelu nikako ne odgovara zatvaranje američke baze Tanf jer i izraelski avioni koristili su nebo iznad te velike baze kada su vršili neke napade na Siriju. Baza je zbog svog položaja i veličine idealna za veći vojni udar na celu Siriju. Ako bi zajednički napad na Siriju izvršili Izrael + SAD + još neke države kao V.B., Francuska, itd. Sirija bi veoma brzo bila opasno poražena. Po svoj prilici Izrael sada kada su teroristi pred potpunim porazom, računa na otvorenu agresiju nekoliko država na Siriju te zato mu nikako ne odgovara da SAD smanji vojno prisustvo u Siriji. Čak i po cenu otvorene agresije na državu Siriju, koja je medjunarodnim pravom zabranjena, Izrael ne odustaje od ranijih ciljeva u pogledu Sirije - slabljenje i komadanje Sirije. Računaju i oni na pravo sile jer ko će da sankcioniše pobedničku silu. Ali bez američkog prisustva u Siriji Izrael ne može da ostvari takav pakleni plan za Siriju.

 4. milan says:

  SSSR je ukinuo vojni savez, kad i kad. Sada je red na USA! To je to. Kada ce .... vrlo brzo!

 5. Velika Metla says:

  "Rusija nastoji da od alijanse okrene Tursku. Pokušava isto sa mnogim našim saveznicima“ Te nazovi saveznike,sve osim pirgavih skotina,ste strahom,silom,bombardovanjem pridobili,ne nikako dobrovoljno! E pa,kako ste radili tako ćete i da prođete! Što se Rusije tiče,bombardujte ih kad vam već prave tolike probleme! Srbiju ste bombardovali za neuporedivo manji problem! Vašem zapadnjačkom pljačkanju neko MORA da stane na put! Dosta je bilo toga pljačkanja ostatka sveta!

 6. goktrina soka says:

  Ako je SSSR,Varsavski pakt, mogao da se povuce iz istocne Evrope,zasto to nebi mogao i Nato.Kakve veze ima Nato sa zastitom EU? To je eufemizam za napad na Rusiju cija komanda je u Vasingtonu,i jos da to EU placa,a oni bi da ubiru kajmak.Lep primer je Ukrajina,koja nece imati ni vode za pice,jer tvornica za hlor ne moze da radi jer je gas preskup.EU je vec platila danak, debeli,sa sankcijama koje je uvela Rusiji. Pa ,brate,ko se tu kopca na ledima? Da se Putin povuce iz Sirije,gde je zavrsio rat protiv terorizma,koji je pretio da se prebaci na ruske granice,jer to oce Natanjahu ,zbog Ukrajine,koji debil. Eh,,da mi je slusati njihov razgovor uzivo.

  • Velika Metla says:

   Goktrina šoka,pa oni moraju da imaju "strašilo"s kojim će da konstantno drže u strahu tu marvu glupu od nazovi naroda! Prvo su to bili Indijanci,pa komunisti,teroristi,Rusi,a sve između "filovano"raznoraznim "sidama,ptičjim gripom,ludim kravama,svinjskim gripom........,i tako ukrug"! A tako se najbolje manipuliše s narodom! Zapadnjaci ne umeju da funkcionišu ako nije haos! Da li se taj haos naziva demokratija,kapitalizam,pljačkanje resursa ostalih naroda.....,ili bilo kako uopšte nije bitno,samo neka je neki haos! Sotonina paščad su to!

 7. rajko says:

  Od samog nastanka americku spoljnu politiku ne odredjuje obican covek koji zeli miran zivot vec kapitalisti kojima je cilj pljackanje sveta. Njihova vojska je placena da im to omoguci. Sve ratove u svetu koje su vodili su imali za cilj pljacku i bogacenje i nikada nisu bili pravedni. Toga treba da smo uvek svesni kao i cinjenice da im je najverniji partner u tim pljackaskim pohodima Velika Britanija. Treca zemlja Nemacka koja je pokrenula ideju o evropskoj uniji sa idejom o nekom navodnom boljem zivotu takodje cino veliki zlocin. Iza te akcije su evropski kapitalisti i NATO snage. Rasturili su Jugoslaviju kako bi nam unistili privredu i sebi obezbedili kolonije. Zato nemoj da gajimo neke iluzije o toboznjem raspadu NATO zajednice, platice amerikanci njihov opstanak kako bi sacuvali zivote svojih gradjana a time i mir u svojoj zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *