НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Србија више не може да ради то што ради!

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Srbija više ne može da radi to što radi!

15 septembra 2019

Ugledni berlinski dnevnik Tagesšpigel piše o pristupanju Srbije Evroazijskoj uniji i kritikama koje se povodom toga čuju iz Brisela. List to ocenjuje nastavkom „balansiranja na žici između istoka i zapada“, piše Dojče Vele.

Ugledni berlinski dnevnik Tagesšpigel piše o pristupanju Srbije Evroazijskoj uniji i kritikama koje se povodom toga čuju iz Brisela. List to ocenjuje nastavkom „balansiranja na žici između istoka i zapada“.„To je tek početak“, prenosi nemački list Tagesšpigel reči ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocana-Harčenka koji je krajem avgusta najavio da će Srbija u oktobru potpisati sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Nada Srbije je da će 99,5 odsto svojih proizvoda moći da plasira bez carina na tržište od 182 miliona ljudi koje čine Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgistan.

„Srbija ne samo politički već i ekonomski pokušava da balansira na žici između istoka i zapada“, piše ugledni list Tagesšpigel koji se posebno čita u političkom Berlinu. „No srpsko artističko jahanje na dva konja nikako ne nailazi na oduševljenje u Briselu. Naprotiv: među partnerima iz EU intenzivno očijukanje Beograda sa Moskvom žanje kritike.“

Tako su briselski emisari poput Dejvida Mekalistera, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, podsetili da danom ulaska u EU Srbija mora da napusti druge sporazume poput tog sa Evroazijskom unijom. Još je jasniji bio slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak koji je rekao da ovaj korak ne doprinosi putu u EU.

Tagesšpigel prenosi pisanje beogradskog Blica prema kojem je u poslednje tri godine usklađenost spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU pala sa 67 na 54 odsto. Sporazum sa Evroazijskom unijom će još oboriti taj procenat.

„Zvanično su sveprisutni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova nacionalističko-populistička Vlada privrženi približavanju EU“, piše dalje berlinski list. „Ali jedan od razloga što Beograd i otvoreno evroskeptična provladina štampa traže bliskost sa Rusijom, ali i Pekingom, jeste diplomatska zaštita Moskve u trajnoj borbi za Kosovo koje Srbija ne priznaje.“List komentariše reči Ivice Dačića da Srbija još nije blizu ulasku u EU. „Zbilja se Srbija mučno probija kroz pristupni maraton. Sada više niko ni u Briselu ni u Beogradu ne govori o 2025. godini kao ciljnom terminu za ulazak u EU.“

„Čak se i srpski ekonomisti pitaju da li su navodne prednosti ulaska u Evroazijsku uniju veće od političke štete u odnosima sa EU. Jer iako Srbija već sada ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom za 95 odsto svojih izvoznih proizvoda, spoljna trgovina sa istočnim partnerima ostaje skromna“, konstatuje Tagesšpigel.

Trgovinska razmena sa zemljama EU čini 63,2 odsto srpske razmene, dok sa pet zemalja Evroazijske unije taj postotak iznosi tek 7,5. „Još uvek Srbija izvozi prilično više svojih dobara u susednu Bosnu i Hercegovinu (7,4 odsto) nego u često mistifikovanu bratsku Rusiju (5,2 odsto).“

(Dojče vele)

KOMENTARI31 komentara

 1. persida says:

  Kad slusam ove evropske siledzije, u meni se javlja glas: sa svima samo ne sa vama koji ste nas bombardovali. Dakle, Rusija i Kina su prioriteti Srbije. Ima li jos pitanja?

  • Ivana says:

   Nemački fašisti, hrvatski ustaše i šiftati sve naši veliki vekovni prijatelji.

 2. teoretičar says:

  Srbiji ne treba niko, ali Srbija treba svima i svi je čereče i ne daju joj mira. Ko da smo od zlata, toliko nas pljačkaju, napadaju, razvlače...Skrajnjeg Zapada i skrajnjeg Istoka sve se skotilo u Srbiju. Mali narod kome nikada da svane. Ko vas .ebe sve redom. Pišam vam se u veličine kada vam svima treba ovo malo parče namučene zemlje.

  • persida says:

   Ovo je jedan od najboljih komentara ikada. Bravo.

  • Miraš says:

   Slobodan Reljić je jednom naveo malu razliku koja nama nešto znači. Na Zapadu vlasnici velikih kompanije vladaju državom, a na Istoku zasad države vladaju nad vlasnicima velikih kompanija. E sad gledajući našu ekonomsku snagu za Kinu mi smo smešno mali cilj, ali značaj ovog našeg prostora podiže nam cenu u očima Kine te zbog toga mogli bi da ostvarimo neke pogodnosti. Pod uslovom da na čelu države imamo domaćina koji bi sklapao dogovore u interesu države i naroda.

  • Nebeska Srbija says:

   Kad nesto vredi onda svi to napadaju..Dace Bog da bude sve dobro,i ovo tlacenje naseg naroda ne moze vecno da traje.Mnogo izdajnika imamo,mnogo,nemas sa kim na ulici da popricas ko covek.

  • Slobodanka says:

   Ima još nešto: Zapad je taj koji nas je silovao i oteo deo teritorije države, i dan danas radi na ozakonjenju te otimačine. Zapad je pokupavao i mnoge naše firme za tepsiju ribe, ali ako bi mi napustili Zapad i njihov sistem, ako bi promenili sistem, onda: 1) Propada otimačina dela teritorije države i 2) Mnogo toga što su kupili zabagatela gledali bi da rasprodaju jer nestaje njihov sistem uredjenja kolonijalne države.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Čestitam, uspeo si da privučeš Persu, počela je da ti se udvara. Samo još da otkrijemo da li si je privukao na pamet, ili na lepotu?

   • persida says:

    Ma, tebe volim telesno, A Putina duhovno. Ovo da malo oraspolozim Slobodanku.

   • teoretičar says:

    Stari lisac. Nije to meni upućen komentar ali ti odgovor stigao. Za ono što mi duguješ - pijem ladni čaj sa lemonadom.

    • Kosovac says:

     @ teoretičar, …..Dobar si, svaka čast. Jer onima koji piju nešto konkretno, njima iznosim koliko malo pri dnu flaše. Neće da idu dok ne vide dno.

 3. Gagi says:

  Neke tamo davne 1389 god Srbi izginuse i upropastise drzavu da bi sacuvali juznu kapiju evropskog hriscanstva i kulture. Posle toga smo petstotina god bili pod osmanlijskim macem a da ta Europa prstom nije mrdnula da nam pomogne. Predlazem nasoj vladi da ukine putarinu turcima koji su u tranzitu prema EU, da im obezbedi osvezenje i svaku vrstu pomoci koju mozemo da im pruzimo. Putevi da se redovno odrzavaju da bi sto pre i bezbednije stigli kod "nase brace" zapadnih hriscana.

  • Cetnik says:

   Moramo da jasimo i prelazimo na istocnog konja jer ce zapadni uskoro da lipse.

 4. Miraš says:

  1. Ne smeju otvoreno da priznaju da Srbija ovim biće u mogućnosti da za sebe povoljno iskoristi grešku koju je napravila EU kad je uvela antiruske sankcije. Kontrasankcije Rusije su pogodile evropsku poljoprivredu i prehrambenu industriju, i sada zbog toga kukaju. Ipak ne povlače antiruske sankcije da bi to popravili, a gledaju kako će Srbija uči na njihovo bivše tržište. ... 2. Evroazijska ekonomska unija danas to su Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgistan. Priključiće se još država pa će to biti još veće tržište. Nada Srbije je da će 99,5 odsto svojih proizvoda moći da plasira bez carina na tržište od 182 miliona ljudu, a biće to tržište još veće mereno stotinama miliona ljudi. ... 3. EU ima razvijenu poljoprivredu i prehrambenu industriju. Ako udjemo u EU neće Srbija imati prednost u odnosu na druge evropske proizvodjače, naprotiv propisaće joj kvote, itd. i držaće je u začelju kolone. Koja će biti sudbina u toj EU naših velikih instituta, a koji su pravljeni da bi bili pokretači razvoja naše privrede. Ima ih više, navešću samo jedan primer - Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, poznat kao NS Seme. Progutaće ga zapadne kompanije, da Srbija nikad više ne vidi svoj razvoj. Nešto će kao ponuditi poljoprivredi sa ciljem da nas što bolje zamagarče, a onda će nas skroz ekonomski okupirati i svesti na neokolinajalno roblje. 4. Zatim znate li Vi koliki je naš EPS? Zar ćemo sve naše hidroelektrane rasprodati? Kolika će nam biti cena struje, kad udju strana gospoda u EPS? Srbija je veoma bogata rekama, te reke treba da čuvamo za sebe i sve potencijale na našim rekama i u njihovoj blizini.

  • Kosovac says:

   @ Miraš, …..Ne mora da „uđemo“ u EU, pa da se desi to što predviđaš. Evo na primer, najesen će ministar Goran Trivan doneti zakon koji će taksama opteretiti termoelektrane toliko, da će one bankrotirati. Ugasiće se na kraju. Priča za verovali ili ne, Vlada će udariti namet na svoje termoelektrane, fol na ime zagađenja evropskog vazduha, i tako će ispuniti Direktivu evropskog komesara za energiju, koja glasi: „Zatvoriti sve „neekološke“ „neodržive“ izvore energije koji predstavljaju opasnost za čovečanstvo i pospešuju Globalno zagrevanje. Od tih taksi, deo će ići u EU, deo će pripasti kvislinškom ministru sa svitom. Nema smisla da idu u budžet, jer bi to bilo kao da iz budžeta zahvatiš neku sumu, pa je onda dostaviš tom istom budžetu kao neki prihod. ……….Znamo i vidimo da Evropska Unija vodi veoma agresivnu kampanju protiv Mini HE na celom „Zapadnom Balkanu“ u kome je jedna od članica i Srbija. Ekološka banda se nalupetala toliko gluposti o Mini HE, da čak i koji nisu stručnjaci vide da to nema blage veze. Zdušno im pomažu novinari slikajući prljava gradilišta, mutnu vodu koja prolazi pored nekog iskopa u reci. Potplati se dekan šumarskog fakulteta koji se „zgražava“ što vodu guraju u neke cevi koje „gutaju“ naše lepe planinske rečice. Najsmešnije je što kao papagaji pominju neki „biodiverzitet“, kao uništava se flora i fauna. To ti je kao ono: „Tate, s'k je velika oskudacija“. „Lele, što mi je pametan sin, će bude dekan od njuma“.

   • Nebeska Srbija says:

    Pa kad su izdajnici.

   • Miraš says:

    Svako otvoreno po(d)glavlje je jedan deo naše kapitulacije, tako da me uopšte ne čudi sve ovo što ste primetili. Kapitulacija je već uveliko počela, a završava se ulaskom u EU.

   • Cp6a says:

    He, he, samo nije "s'k", nego "sg" i "njuma" je za ženski rod". Tako je bar kod nas. Za mini HE se ne slažem sa tobom. Za malu vajdu od njih da se nerviraju meštani i da se priroda ostavlja bez rečica, nije vredno toga. Najvažniji njihov cilj je da se iz džepova građana izvuku dodatne pare na ime te subvencionisane struje.

    • Kosovac says:

     @ Srba, …..Ja sam naučio da je izraz „njuma“ univerzalan, i za muško i za žensko. Ako je kako kažeš to izraz za žensko, ja ne bih znao koji bi bio izraz za muško. Trebalo bi da je neki rodno ravnopravan. ……….Razočarao si me za ovo sa Mini HE. Pošto znam da nisi ni bot ni trol, vrlo mi deprimirajuće deluje da je Evropska Unija uspela kod tebe sa indoktrinacijom. Ovo „da se priroda ostavlja bez rečica“ sigurno nije došlo iz tvoje glave, to si negde čuo ili pročitao, i primio zdravo za gotovo. Koliko znam, one 4.000 Mini HE u Švajcarskoj nisu progutale ni jednu švajcarsku rečicu, one su tamo, nigde nisu pobegle, i dalje ulepšavaju sredinu. I Švajcarci su ponosni na te svoje objekte, koji su potpuno uklopljeni u izgled okolne prirode, koje proizvode električnu energiju bez sagorevanja uglja, nafte ili gasa. I oni tu energiju nazivaju „čista“. Sve znam, ali ne znam zašto Evropska Unija ne dozvoljava da i Srbi nešto tako grade.

    • Kosovac says:

     @ Srba, …..Subvencionisana struja je i za vetrenjače gospodina Kostića, pa se niko ne buni za vetrenjače, svi se navrzli na Mini HE. A Kostić ubija ptice i ostali leteći biodiverzitet a mi mu nadoknađujemo štetu i gubitke. Boraca protiv vetrenjača vidimo nema, jer njih zelena banda ne plaća uopšte. Samo plaćaju ove plačipičke koje se kao sekiraju za neke mrave, daždevnjake i pastrmke koji su privremeno izgubili svoja „staništa“. ……….Na silu plaćamo i TV taksu, kao ovo subvencionisano. Pa niko zbog toga ne postavlja pitanje postojanja televizije.

    • Kosovac says:

     @ Srba, …..Lele, što mi pametna ćerka, će bude dekanka od njuma. Šumarskog fakulteta.

  • Cp6a says:

   Bravo! A ako i nekad, ne daj Bože, tamo uđemo, vidimo da nas ne tretiraju ravnopravno, da imamo samo štetu ili EU počne da se raspada zbog nekonkurentnosti sa novim silama, celu teritoriju koju smo uneli, neće nam dati da celu iznesemo.

   • Kosovac says:

    @ Srba, …..Neće da ti daju ništa da izneseš. Još 2004. godine su nam jasno stavili do znanja da nema 'oću piškim, neću piškim, da ujedinjenje mora da bude: „Čvrsto, Fundamentalno, Trajno, Neraskidivo i Definitivno“. …..Posle je Ksavijer Solana 2009. godine dodao i „Nepovratno“. Naravno da su srpski evroljubi i nacionalne manjine bili veoma srećni zbog toga. ……….Zar ne vidiš kako Engleska porađa mečku sa Bregzitom? A svi je još računamo kao neku svetsku silu. A kako ćemo Srbiju da izvučemo? Nikako, možemo da se slikamo.

 5. milorad2 says:

  Zamalo da napišu "vučićeva nacional-socijalistička vlada".Arogancija na nemački način, ali doći će oni ovde da razgovaraju i pregovaraju vrlo umiljato i to USKORO.Pretnje su trenutno i jednostavno nemogućnost njihove diplomatije i špijunaže da se ponašaju kulturno,naviklo to da bude stoka pa im treba neko vreme da se nauče kako se razgovara sa nezavisnim i slobodnim nacijama.Naučiće američki tročovi u nemačkoj to, ali kad slete sa vlasti,a to vreme je takodje blizu.Mi u Srbiji tAČNO znamo ko je neprijatelj a vrlo gadno za njih je što su to i OSTALI shvatili,CAR je GO.Što se konja tiče ne jaše srbija nikoga ali izgleda da su odredjene grupe u nemačkoj PALE sa konjam,bolno je to naročito kad se umisli da će večno da traje:)

 6. Cetnik says:

  Moramo da jasimo i prelazimo na istocnog konja jer ce zapadni uskoro da lipse.

 7. padre says:

  Po meni Srbija balansira između konja i kljuseta!

  • teoretičar says:

   oba se ritaju na kraju

 8. persida says:

  Previse Srba tipka po tastaturama, niko ne zeli da ratuje, cak ni decu vise ne prave, bili nekad neki Srbi, sad se spominjali.

  • teoretičar says:

   ja sam jednom očo u ajduke ali kada sam hteo da opljačkam jednu vikendicu i da uzmem hrane unutri bila neka žena sa štakom, a na stolu kompjuter. Ona tipka a ja se nakašljem i kažem joj - Ja sam ajduk i treba mi sledovanje... Ona skoči zgrabi štaku i zverski drekne - Zar ne vidiš da baš pišem komentar! Posle bolnice mi više nije pala napamet ajdučija. Naše žene neće da hrane ajduke. Ili nisam naišao na pravu ženu.

   • Kosovac says:

    Dobro bre, teoretičar, i pored tog iskustva iz vikendice, ti se opet čačkaš sa Persom. Toliko iskustva imaš, a ne primećuješ da se i ona ne skida sa tastature. Ovo što ona kritikuje Srbe koji udaraju po tastaturi, jeste samo po onoj našoj staroj poslovici – ne laje kera sela radi, no laje sebe radi. Ili tako nekako, i meni su neki bajtovi prestali da funkcionišu.

    • teoretičar says:

     Evo kako izgleda kada jedan oštri mozak podbaci. Pa kosovac, bre, pa ispod koga sam ja potpisao komentar? I ako nastaviš tako da mi pričaš u oči o Persidi, kada dođem kod tebe u goste ima da pijem, ne čaj nego komovaču sve do dna. A ja se sećam davnih dana kada sam za jedan dan popio litru rakije. Šta me briga! Bankrotiraj cicijo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *