НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Вучић није обавио свој део договора са Западом! Меркел узалуд тражи алтернативу у Ани Брнабић?!

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Vučić nije obavio svoj deo dogovora sa Zapadom! Merkel uzalud traži alternativu u Ani Brnabić?!

19 septembra 2019

Iako je premijerka Srbije Ana Brnabić čest gost u Berlinu, a s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel viđa se dovoljno i na međunarodnim konferencijama, današnja poseta Berlinu prvi je zvanični boravak u nemačkoj metropoli više od dve godine nakon njenog dolaska na čelo Vlade Srbije.

U skladu s tim, upriličene su i vojne počasti i sviranje himne, nakon čega su se dve državnice povukle na više spratove kancelarskog ureda, na radni ručak. A tamo se razgovaralo – mnogo o privredi, a malo o politici.O Kosovu samo na rubovima

Na konferenciji za novinare nakon susreta koji je trajao dvadesetak minuta, svega nekoliko reči bilo je odvojeno za političko pitanje odnosa Srbije i tzv. Kosova. U posebnoj izjavi za novinare iz Srbije, nakon zvanične pres-konferencije, Ana Brnabić samo je dala do znanja da se nemačka strana nije izjašnjavala o eventualnom popuštanju kada je u pitanju rešenje koje bi se zasnivalo na razgraničenju.

“Nemačka strana ništa po tom pitanju nije rekla, niti je predložila išta novo”, rekla je Brnabić.

Prethodno je, na konferenciji za novinare, Angela Merkel izjavila da je dijalog trenutno blokiran zbog izbora na Kosovu. Ona je takođe demantovala medijske napise po kojima Berlin i Pariz žele da imenuju sopstvenog predstavnika u razgovorima o budućnosti odnosa Beograda i Prištine.

Uz vojne počasti o privrednim odnosima

Kancelarka Merkel je u svom kratkom obraćanju novinarima pohvalila privredne reforme u Srbiji koje su rezultirale padom broja nezaposlenih. Posebno je istakla proces digitalizacije: „Što se obrazovanja mladih stručnjaka na polju informatike i digitalizacije tiče, tu bi Srbija mogla da posluži kao uzor i ostalima u Evropi“, rekla je Merkel.

Mnogima u sali verovatno je u tom trenutku kroz glavu prošla pomisao da bi ti mladi stručnjaci jednog dana mogli da završe na nemačkom tržištu rada.

Nakon kancelarke, gošća iz Beograda opširno je opisivala privredne uspehe Srbije u poslednjem periodu. Pritom je istakla svoje razgovore s predstavnicima manjih i srednjih nemačkih preduzeća koji su u utorak, tokom razgovora s Anom Brnabić, izrazili želju da ulažu u Srbiju. Kako je tada istakao predsednik te interesne grupe, Mario Ohoven, nemački preduzetnici posebno su zainteresovani za Srbiju zbog dobre logistike i „konkurentnih plata“. Pritom se najviše govorilo o potencijalima u sektoru proizvodnje industrijskih delova.

Privreda premijerki, politika predsedniku Vučiću

Činjenica da Brnabić u nastupnu posetu dolazi dve godine nakon imenovanja na premijersku poziciju, samo je na prvi pogled neobična. Doduše, ovo je treći boravak Ane Brnabić u Berlinu u poslednjih godinu dana, ali oba ranija termina premijerka Srbije bila je u drugom planu. U novembru prošle godine, na privrednoj konferenciji dnevnika „Zidojče cajtung“ i na proleće ove godine kada je bila samo pratnja predsedniku Vučiću.Neki analitičari procenjuju da tajna te „kasne posete“ leži u odnosu kancelarke prema predsedniku Srbije. Dugogodišnji dopisnik nemačke novinske agencije DPA iz Beograda, autor i publicista Tomas Brej, uoči susreta u Berlinu je izrazio mišljenje da Merkel u premijerki Brnabić traži alternativu dijalogu s Vučićem.

“Vučić nije obavio svoj deo prećutnog dogovora između Beograda i Zapada, i nije doveo odnose Srbije i Kosova na željeni nivo – dok je zauzvrat Zapad manje-više ćutao o katastrofalnom stanju u pravosuđu i medijima u Srbiji. Zato što Vučić nije obavio svoj deo dogovora, Merkel sada traži alternativu u direktnom dijalogu s premijerkom Brnabić“, rekao je Brej.

On istovremeno ocenjuje da to još jednom pokazuje neinformisanost nemačke diplomatije na Balkanu.

“Očigledno u Berlinu još nisu u potpunosti shvatili da u Beogradu konce vuče Vučić i da bez njega nema donošenja odluka”, dodao je on.

(Dojče vele)

KOMENTARI4 komentara

  1. Zoran says:

    "Vučić nije obavio svoj deo dogovora sa Zapadom!"________Pa znalio smo da si obecao da ces da das Kosovo. A i Djindjic nije obavio.

  2. rajko says:

    Nema više potpisivanja i priznavanja. Propustili ste momentum, šta god mu to značilo. Pljačkali ste po KiM-u, pa niste ni primetili da ono još uvek nema status države. Sad ćete ostati kratkih rukava. Ne samo da nikad nećete dobiti KiM, nego ćete morati i da vratite opljačkano i platite ratnu štetu. Sledeći put, ako ga bude, tog sledećeg puta, pazite na momentum.

  3. Kosovac says:

    Ovaj potomak nacista publicista Tomas Brej je potpuno u pravu što kaže da je stanje katastrofalno u medijima Srbije. Zato što pišu i deluju otvoreno antisrpski, a niko im ništa ne može. ……….Ali za pravosuđe nije u pravu, jer je sudstvo Srbije preuzelo sve pravne tekovine Evropske Unije, pa kao njihov Sud Pravde objavi svaku presudu koju dobije Direktivom odgovarajućeg Komiteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *